שלום במפרץ || חתימה עם בחריין, הסכמים עם האמירויות

שר האוצר חותם בשעות אלה על שלשה הסכמים לשיתוף פעולה כלכלי עם איחוד האמירויות • הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג, חתמה ביום ראשון על מזכר הבנות כלכלי-פיננסי עם בחריין • במסגרת החתימה על הסכם לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לבחריין: איגוד לשכות המסחר בישראל חתם על הסכם לשיתוף פעולה עם לשכת המסחר והתעשייה של בחריין

נתניהו בנתב"ג | צילום: לע"מ

במסגרת הביקור ההיסטורי של משלחת איחוד האמירויות לישראל, יחתמו היום שר האוצר ישראל כ"ץ והשר האמירתי לנושאים פיננסיים במשרד האוצר אובייד חומייד אל-טאייר, על הסכם הגנה על השקעות, הסכם לשיתוף פעולה כלכלי בין משרדי האוצר, והצהרה לשיתוף פעולה בתחום השירותים הפיננסיים.

ההסכמים מהווים תשתית להגברת שיתופי הפעולה הכלכליים, הסרת חסמים, והקניית וודאות למשקיעים. הם צפויים להגביר את המסחר בין ישראל ואיחוד האמירויות, לסייע במיזמים משותפים, לעודד את הצמיחה של שתי הכלכלות ולאפשר שיתופי פעולה ארוכי טווח בין משרדי האוצר והממשלות.

הסכם ההשקעות יקבע שורה של התחייבויות ממשלתיות לפעילות משקיעים בשתי המדינות, יספק הגנה מפני סיכונים שאינם מסחריים ויקנה וודאות רגולטורית לפעילות הכלכלית בישראל ובאיחוד האמירויות.

הסכם שיתוף הפעולה הכלכלי יקים ועדה משותפת וקבוצות עבודה לתחומים שונים בין משרדי האוצר. ההסכם יתייחס להורדת חסמי השקעות, עידוד פעילות סחר, נושאי מכס ויסדיר את תחילתו של מו"מ על אמנת מס. סוגייה נוספת  שתיכלל בהסכם היא שיתוף פעולה בפרויקט התשתית האסטרטגי "רכבות לשלום אזורי".

ההצהרה בתחום השירותים הפיננסיים תסדיר דיאלוג פיננסי קבוע בין המדינות בראשות משרדי האוצר ובשיתוף כלל הרגולטורים הפיננסיים וכן תתייחס לקידום חדשנות פיננסית ותחום הפינטק ולשיתופי פעולה בסוגיות של רגולציה פיננסית.

שר האוצר ישראל כ"ץ: "רק שלשום הודענו על הסכם משמעותי מאוד, הסכם עידוד והגנה על ההשקעות, אשר ייחתם ביחד עם עוד שני הסכמים נוספים ביני לבין השר האמירתי. הסכמים אלו בעלי חשיבות אסטרטגית ואזורית, יגבירו את ההשקעות, הסחר ויחזקו את הקשרים הכלכליים בין המדינות. יוזמת 'המסילות לשלום אזורי' אותה אני מקדם, הפכה לחלק רישמי מהסכמי השלום. היום, בחתימת הסכמים אלו אנו עושים צעד משמעותי נוסף לקידום הכלכלה הישראלית והשלום הכלכלי האזורי".

בחתימה על ההסכם בחדר הסגלגל: הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, עבדאללה בן זאיד שר החוץ האמירתי, בנימין נתניהו ושר החוץ הבחרייני אל זיאני | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג: "זהו יום היסטורי בו אנו מניחים תשתית הסכמית לשיתופי פעולה כלכליים של המגזר הפרטי והציבורי עם איחוד האמירויות. ההסכמים בין המדינות הינם בעלי חשיבות עליונה לעשיית העסקים ויקדמו את הפיתוח הכלכלי של המדינות ושל האזור כולו".

מזכר כלכלי-פיננסי

מוקדם יותר השבוע, צוות כלכלי-פיננסי בראשות הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג והמפקח על הבנקים, יאיר אבידן, הגיע בראשון בערב להבנות על מזכר כלכלי-פיננסי עם בחריין.

 הצוות יצא לבחריין כחלק ממשלחת מקצועית, לצורך מיסוד הקשרים עם בחריין לאחר ההסכם שנחתם בין המדינות בחודש שעבר. מזכר ההבנות, אותו סיכם הצוות הכלכלי-פיננסי עם מקבילו הבחרייני כולל התייחסויות ליצירת שיתופי פעולה והורדת חסמים פיננסיים לפעילות כלכלית, יצירת סביבה עסקית מיטיבה, קידום השקעות, יצירת סטנדרטים משותפים בשירותים פיננסיים, קידום חדשנות וטכנולוגיה פיננסית וקידום שיתופי פעולה ופעילות בילטרלית בשווקים הפיננסיים.

שר האוצר, ישראל כ"ץ: "אני מברך על חתימת מזכר ההבנות הכלכלי-פיננסי עם בחריין. ישראל ממשיכה למצב את עצמה כגורם כלכלי בעל חשיבות אזורית. משרד האוצר בהובלתי יצעד יחד עם שותפינו במדינות האזור לקידום נושאים כלכליים ופיננסים החשובים למשק, כמו גם פרויקטים אסטרטגיים ובהם פרויקט הדגל ״רכבות לשלום אזורי" שיצעידו קדימה את כלכלת ישראל וכלכלות האזור".

הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג: "אנחנו ממשיכים בתנופה הכלכלית האזורית וחותמים היום על מזכר הבנות כלכלי-פיננסי ראשוני עם בחריין. הכלכלה הישראלית תצמח משיתופי הפעולה האזוריים. המזכר שנחתם יוביל ליצירת תשתית מיטיבה לפעילות עסקית בין שתי המדינות ויסלול את הדרך לצמיחת הכלכלה הישראלית והאזורית".

נתניהו משוחח עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ועם יורש העצר של איחוד האמירויות |צילום: קובי גדעון, לע"מ

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן: "זהו רגע היסטורי בו פעלנו בבחריין לייסוד קשרים רגולטוריים, בנקאיים ועסקיים עם עמיתנו בבחריין. הגדרנו את התוואי בו נצעד בנושאים מרכזיים בהם נחליף ידע על מנת לבנות קשרי בנקאות איכותיים במטרה לקדם את עסקי המסחר והכלכלה של שתי המדינות, זאת בהתאם לסטנדרטים הבינ"ל".

יחסי מסחר פתוחים

במסגרת החתימה על כינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לבחריין, איגוד לשכות המסחר בישראל חתם על MOU מזכר הבנות לשיתוף פעולה עסקי עם לשכת המסחר והתעשייה של בחריין.

מטעם האיגוד חתם על ההסכם עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, ומי שייצג בפועל הוא מר זאב לביא, מנהל האגף לקשרים בינלאומיים באיגוד לשכות המסחר, שהצטרף למשלחת הרשמית. מהצד הבחרייני חתם על ההסכם מר סמיר נאס (Mr. Sameer Nass), יו"ר לשכת המסחר והתעשייה של בחריין, אשר קיים אף שיחה מקיפה ומוקדמת עם לין בערב הקודם לחתימה.

לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, "זהו מהלך נוסף אותו עושה היום איגוד לשכות המסחר כדי להרחיב את קשרי המסחר הדו-סטריים עם מדינות המפרץ, החל בהסכמי שיתוף פעולה ישירים עם הארצות איתן יש לנו הסכמי שלום וכינון יחסים דיפלומטים, ומשם גם כקרש קפיצה אל מדינות המפרץ כולן".

לין הוסיף, "אנו חייבים תודה מיוחדת ליו"ר הוועדה הבינלאומית שלנו, סגן הנשיא אמיר שני, ולמנהל האגף לקשרים בינלאומיים, זאב לביא, על תנופת עבודתם גם בחיזוק ועיצוב הקשרים עם מדינות המפרץ וגם בהחשת תהליכים המציעים את הפתרונות האפקטיביים ביותר, למען המגזר העסקי כולו".

ההסכם בין הלשכות יכלול הכרה הדדית בשירותי הלשכות וקידום שיתופי פעולה למען העסקים בשתי המדינות, במיוחד לאור המשבר הכלכלי כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה, שהביא עסקים לחפש אפיקי סחר נוספים ולאתר סקטורים פוטנציאליים למסחר.

לדברי לביא, "מיסוד היחסים עם לשכות מסחר במדינות המפרץ ובבחריין בפרט מהווה נכס אסטרטגי ופלטפורמה אפקטיבית לקידום הכלכלה הישראלית ויחסי המסחר בין המדינות. להסכם בין הלשכות חשיבות היסטורית במיוחד, והוא יתרום להתחממות ביחסים גם עם סעודיה".

חתימה של איגוד לשכות המסחר הישראלי והבחרייני על הסכם ביניהן |צילום: באדיבות איגוד המסחר הישראלי

לביא ציין כי קיים פוטנציאל עסקי גדול עם בחריין , מאחר ובחריין מהווה שער כניסה לשוק הסעודי, הכלכלה הגדולה ביותר בעולם הערבי, שעשוי להיפתח כעת בפני חברות ישראליות.

הוא אף ציין עוד, כי לבחריין יתרונות עסקיים רבים, כגון – בבחריין זול יותר לייצר, וגם זול יותר לייצא למדינות המפרץ ולארצות הברית; לבחריין מערכת בנקאות יציבה ושוק נדל"ן בצמיחה; בחריין מהווה יעד אסטרטגי בתחום שיפור וחיזוק מערכות הבריאות במדינה, יתרון מובהק לחברות ישראליות בתחום; ההוצאות הנלוות בבחריין זולות, למשל חשמל, שמחירו מסובסד וכוח אדם זול.

יודגש עוד, כי לבחריין יתרון יחסי גדול ביותר, שאין לאף מדינה אחרת במפרץ, והוא הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, בדומה להסכם שיש לישראל.

כתיבת תגובה