72 שנות עצמאות: מדינה זקנה, אוכלוסייה צעירה

המדינה שמנתה לפני 72 שנה 806 אלף נפש – צמחה השנה ב-171 אלף איש (גידול של 1.9%) ומונה כיום 9,190 מיליון • 6.806 מיליון יהודים (74%), 1.930 מיליון ערבים (21%) ו-454 אלף אחרים (5%) • שכר האמנים שנקבע מראש – לא יבוא לשימוש • הסגר, המטס המבוטל ונתוני האוכלוסיה הצעירה בישראל

חיילים בעצרת הזיכרון לחללי צה"ל ומערכות ישראל, בכותל המערבי, הבוקר | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לפני הנתונים לרגל 72 שנה להכרזה על מדינת ישראל, מעט היסטוריה 'עתיקה'. לפני ארבעה חודשים בדיוק, פנו במכתב מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן, ומנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג לרשויות המקומיות, בו קוראים השניים לאימוץ מידי של המלצות הוועדה המיוחדת שהקים שר הפנים אריה דרעי, במטרה לבחון את ההוצאות הגבוהות ששילמו הרשויות המקומיות לאמנים. 

מטרת הקמת הוועדה הייתה כדי להגביל את שכר האמנים בימי העצמאות. במשך שנים אמנים קיבלו סכומי עתק שהגיעו עד מאות אלפי שקלים להופעה קצרה בת חצי שעה, והסכומים השערורייתיים האלה שולמו על חשבון שירותים הכרחיים לאזרחים. הבעיה הגדולה הייתה שחלק מהרשויות ששילמו סכומי עתק לאומנים – למעלה מ-250 אלף שקלים תמורת הופעה אחת קצרה ביום העצמאות, הן רשויות חלשות שסובלות מגירעונות. 

בתום עבודה יסודית, המליצה הוועדה בראשותו של יו"ר מרכז השלטון המקומי לשעבר עדי אלדר, מספר המלצות, בהן הגבלת התשלום עד לגובה 70 אלף שקל, תשלום ישירות לאומנים ללא גורמי תיווך, מתן במה לאומנים ותיקים והנגשת האירועים לכלל האוכלוסיות. במכתב התבקשו ראשי הרשויות ליישם את ההמלצות כבר ביום העצמאות הקרוב, אלא שאז, סוף חודש דצמבר 2019, אף אחד לא חשב שהחגיגות הגדולות יתבטלו לגמרי.

מטס הצדעה רפואי תחת סגר

ביום העצמאות הקרוב שייחגג הערב ומחר (ע"י חוגגיו) תחת השפעת הקורונה, אפילו המטס הקבוע של חיל האוויר יבוטל. המטס המסורתי בוטל בגלל הסגר וכדי למנוע התקהלויות. במקומו מתוכננת טיסת מחווה לצוותים הרפואיים מעל בתי החולים ברחבי הארץ.

את הסגר של יום העצמאות אישרה הממשלה בישיבת ממשלה טלפונית, במסגרת תיקון לתקנות שעת חירום להגבלת היציאה למרחב הציבורי ביום הזיכרון, יום העצמאות על מנת למנוע את התפשטות נגיף הקורונה בישראל.

על פי התקנות שנקבעו ליום העצמאות הסגר יהיה בדומה לסגר שהוטל בערב ליל הסדר והוא יוטל החל מהערב, יום ג׳, 28 באפריל 2020, בשעה 17:00 ועד ליום ד׳, 29 באפריל 2020, בשעה 20:00. בזמן הנקוב בהודעה זו יוכל אדם לצאת מביתו אך ורק לצורך הצטיידות בתרופות ובמוצרים חיוניים בלבד וקבלת שירותים חיוניים בלבד בתחום יישוב מגוריו, אלא אם בתחום זה לא קיימים שירותים אלו, ואז יוכל לקבלם ביישוב הסמוך ליישוב מגוריו.

שימו לב, משרד הבריאות שב ומדגיש כי על האזרחים לחגוג את יום העצמאות בבתיהם: "לא תתאפשר רכישה של מזון במהלך ערב יום העצמאות ויום העצמאות עצמו. תתאפשר יציאה מהבית להתאווררות ופעילות גופנית בקרבת הבית (בהתאם לתקנות), בהתאם למתכונת שחלה בליל הסדר". 

סכנת עלייה במספר החולים

ראוי להזכיר ולהזהיר כי העלייה בכמות החולים בימים האחרונים באה כתוצאה מאי שמירת התקנות לחומרא בליל הסדר או בשבת חול המועד ונדידה של משפחות מהכא להתם העלתה כעבור שבועיים של דגירת הנגיף את מספר החולים. אם התקנות לא יישמרו בקפדנות על ידי הציבור, נראה בעוד כשבועיים עלייה חדה ועצובה במספר החולים.

באותה ישיבת ממשלה טלפונית אשרה הממשלה גם את התקנות ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. על פי התקנות תתאפשר יציאה מהבית לצורך ביקורי התייחדות והנצחה בקברי חללי צה״ל, נפגעי פעולות איבה ואתרי הנצחה רק עד ערב יום הזיכרון, יום ב׳, 27 באפריל 2020, בשעה 16:00. משעה זו לא תתאפשר יציאה מהבית לשם ביקור בבתי עלמין ואתרי הנצחה.

במקביל ועל מנת להדק את הסגר, תופסק פעילות התחבורה הציבורית. כמו כן, כל הטקסים הממלכתיים של יום הזיכרון ויום העצמאות – טקסי האזכרה, הדלקת המשואות והענקת פרסי ישראל – יערכו במתכונת שונה וללא  קהל בשל משבר הקורונה והנחיות משרד הבריאות.

מיליוני יהודים כן ירבו

בלמ"ס מצטרפים לחגיגות העצמאות וכמדי שנה מפרסמים שם את נתוני האוכלוסיה המעודכנים. על פי הלמ"ס אוכלוסיית ישראל מונה כיום 9.190 מיליון נפשות בחלוקה הבאה: 6.806 מיליון יהודים (74%), 1.930 מיליון ערבים (21%) ו-454 אלף אחרים (5%).

בקום המדינה מנתה אוכלוסיית ישראל 806 אלף נפשות בלבד, ומיום העצמאות שעבר גדלה אוכלוסיית ישראל ב-171 אלף איש (גידול של 1.9%). בתקופה זו נולדו 180 אלף תינוקות, הגיעו 32 אלף עולים, ונפטרו 44 אלף איש. 

בלמ"ס מציינים כי אוכלוסיית הערבים כוללת מוסלמים (כולל צ'רקסים), נוצרים ערבים (כולל ארמנים) ודרוזים. לעומת זאת תחת הגדרת 'אחרים' חוסים בין היתר: נוצרים לא ערבים, בני דתות אחרות וכאלה שרשומים כחסרי סיווג דת במרשם האוכלוסין. בתחילת ינואר התבטא הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף שאמר כי "עשרות או מאות אלפים" מהעולים מברית המועצות לשעבר אינם יהודים ומצביעים למפלגות שמסיתות נגד הציבור החרדי. על פי הלמ"ס בין 454 אלף 'אחרים' ישנם עשרות או מאות אלפים שהם עולים שעלו מתוקף חוק השבות או באיחוד משפחות, אך אינם מוגדרים כיהודים במרשם האוכלוסין.

מדינת ישראל לא הסתפקה בריבוי טבעי ודאגה להביא ארצה עולים מכל העולם. במשך 72 שנים, מקום המדינה ועד היום, הגיעו לישראל 3.3 מיליון עולים, כ-44% מתוכם הגיעו החל בשנת 1990. בתקופה הזאת עלו לישראל גם כ-115 אלף אזרחים עולים (הקונספירציה המקובלת במגזר החרדי – שמעולם לא אוששה – היא שהעלייה הגדולה באה למנוע מצב של רוב חרדי במדינת ישראל. אין לדעת). 

אוכלוסייה צעירה

על פי הודעת הלמ"ס בשנת 2030 צפויה אוכלוסיית ישראל למנות 11.1 מיליון נפש, בשנת 2040 – 13.2 מיליון וביום העצמאות ה-100 של ישראל (2048) צפויה האוכלוסייה למנות 15.2 מיליון נפש וזאת רק החלופה הבינונית מבין אפשרויות הריבוי.

על פי מחקר חדש של מרכז טאוב שערך פרופ' אלכס וינרב מספר התושבים החזוי יגיע בשנת 2040 לכ-12.8 מיליון תושבים מעט פחות מהערכות של הלמ"ס, אך עם דפוסי צמיחה שונים בין קבוצות אוכלוסייה וגיל. לדברי החוקרים עד שנת 2027 צפוי גידול מהיר של ילדים בקרב ערבים, עד 2035 תגדל במיוחד אוכלוסיית בני 70 ומעלה, ובשני העשורים הבאים תגיע קבוצה גדולה שכיום הם בני 40-30 לשנות השיא שלהם בתפוקה ובהכנסה. 

נתונים נוספים מספרים לנו כי 45% מכלל האוכלוסייה היהודית בעולם חיים בישראל; כ-78% מהיהודים הם צברים מקוריים שנולדו בישראל; קרוב ל-950 אלף ילדים בני 4-0 חיים בישראל וכ-50 אלף בני 90 ומעלה חיים בישראל.

כאשר מעמידים את נתוני האוכלוסייה של מדינת ישראל מול המדינות החברות ב-OECD ניתן לראות בבירור כי אוכלוסיית ישראל – צעירה: כ-28% ילדים בני 14-0 וכ-12% בני 65 ומעלה. לשם השוואה, במדינות החברות ב-OECD בממוצע כ-18% ילדים מתחת לגיל 15 וכ-17% מבוגרים בני 65 ומעלה.

תגובה אחת ל: "72 שנות עצמאות: מדינה זקנה, אוכלוסייה צעירה"

  1. מדינה זקנה בת 72 בקבוצת סיכון
    עקב מחלות רקע רבות
    השמנה במגזר הציבורי ,
    תזונה לקויה במגזר השלישי,
    ועוד

כתיבת תגובה