עו"ד גיא פרבמן: "73% לא מאמינים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות" * 44% סבורים כי רפורמת הנדל"ן להבאת 20,000 פועלים מסין לא תסייע להורדת מחירי הדירות
שאול כהנא 10.06.2015קר בנושא מחירי הדיור מגלה כי 73% מהאוכלוסיה הבוגרת דוברת העברית בישראל לא מאמינים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות. כך אומר עו"ד גיא פרבמן, בעל משרד עורכי דין העוסק במקרקעין, שהזמין את הסקר. בסקר, שערך מכון שריד, השתתפו 506 מרואיינים מעל גיל 18 המהווים מדגם מייצג.
הסקר, שכלל ארבע שאלות, נועד לבחון את עמדות הציבור בנוגע לאספקטים השונים של הורדת מחירי הדיור. לשאלה הראשונה: "האם לדעתך ממשלת ישראל תצליח להוריד את מחירי הדירות בשנתיים הקרובות?", השיבו 73% בשלילה. רק 12% סבורים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות, 15% השיבו שהם לא יודעים. מפילוח על פי מגזרים עולה כי הסקפטיים ביותר הם מי שמגדירים את עצמם כחילונים כש-80% מהם סבורים שמחירי הדירות לא יירדו בשנתיים הקרובות. בפילוח על פי איזור מגורים השיבו 77% מתושבי תל-אביב וגוש דן כי הממשלה לא תצליח להוריד את מחירי הדירות.
לשאלה השניה: "האם בכוונתך לרכוש דירה למגורים או להשקעה בחמש השנים הקרובות?", השיבו 42% כי בכוונתם לרכוש דירה. 32% מצהירים כי אין בכוונתם לרכוש דירה. 26% השיבו שהם לא יודעים או שלא החליטו. כשבוחנים את השאלה בפילוח על פי מגזרים עולה כי 46% מהגברים שהשתתפו בסקר מצהירים כי בכוונתם לרכוש דירה לעומת 39% מהנשים. פילוח על פי מגזרים מגלה כי 62% מהחרדים מצהירים כי בכוונתם לרכוש דירה למגורים או להשקעה בחמש השנים הקרובות, לעומת 40% מהחילוניים.
שתי שאלות נוספות נועדו לבחון את עמדות המשיבים לפרסומים בכלי התקשורת על צעדים שבכוונת שר האוצר להוביל ובהם פיקוח על מחירי שכר הדירה, העלאת מס הרכישה על דירות חדשות, והבאת 20,000 פועלים מסין על מנת להוזיל ולזרז את הבניה בישראל.
לשאלה האם הבאת 20,000 פועלים מסין על מנת להוזיל ולזרז את הבניה והעלאת מס רכישה על דירות חדשות יסייעו להורדת מחירי הדיור בשנים הקרובות?, השיבו 44% בשלילה. 29% מצהירים שהתכנית תסייע להורדת מחירי הדירות, ו-27% לא יודעים. גם בשאלה זו נרשמה שונות בין המגזרים כש-49% מהחילוניים סבורים שהתכנית לא תסייע להורדת המחירים ורק 24% סבורים שהתכנית תסייע להורדת המחירים. כשבוחנים את עמדות הציבור החרדי מגלים כי 43% סבורים שהתכנית תסייע להורדת המחירים לעומת 17% מהנשאלים החרדים שסבורים כי התכנית לא תסייע להורדת מחירי הדירות.
לשאלה האם פיקוח על מחירי שכר הדירה והעלאת מס רכישה על דירות חדשות יסייעו להורדת מחירי הדירות? השיבו 57% בשלילה, ורק 13% השיבו בחיוב. גם כאן בלטו הנשאלים החילונים ש-65% מהם סבורים כי צעדים אלו לא יסייעו להורדת מחירי הדירות.
עו"ד גיא פרבמן, מומחה למקרקעין, המנהל את משרד עוה"ד המוביל בתחומי ההתחדשות העירונית בישראל, אמר: "השאלה המעניינת בעיניי בסקר היא השאלה השניה שבוחנת את כוונת הציבור לרכוש דירות בחמש השנים הקרובות. כשמנתחים את הצהרות הביקוש בהתייחס לפרק זמן של שנה מתגלה ביקוש של פי 4 (!) ויותר בהשוואה לדירות שנמכרו בפועל בשלושת השנים האחרונות (2012-2014). במצב זה צודק הציבור שרובו לא רואה באופק ירידת מחירים".
תמונת אילוסטרציה: פלאש90 Basel Awidat


