עבדי קבלן. עובדי הניקיון שהועסקו ב-2014 על ידי חברות כוח אדם במשרדי הממשלה, השתכרו בממוצע כ-4,850 שקלים לחודש. חברות כוח האדם נדרשו להחזיר לחלק מהעובדים סכום כולל של כ-2.7 מיליון שקל
יאיר גליק 04.12.2016
עובד ניקיון. אילוסטרציה. צילום: Andrey Burmakin | שאטרסטוק דוח שפרסמה הבוקר (א) חטיבת הביקורת של אגף החשב הכללי באוצר, מצביע על מצבם הקשה של עובדי הקבלן בשירות משרדי הממשלה, ובמיוחד על מצבם של עובדי הניקיון מקרב עובדים אלה. מהדוח עולה כי שכרו של עובד ניקיון המועסק על ידי חברת כוח אדם במשרדי הממשלה עומד בממוצע על 4,852 שקלים. לא הרחק משכר המינימום.
די ברור שהממשלה שילמה הרבה יותר מהסכום הזה, לפי הדוח, בשנת 2014 הועסקו במשרדי הממשלה 6,476 עובדי קבלן בעבודות שמירה וניקיון. אם נבדוק כמה שילמה המדינה עבור עבודתם נגיע לסכום של כ-820 מיליון שקל. עלות שכרו הממוצע של עובד אחד מוערכת בכ-7,050 שקל.
בהינתן העובדה כי השכר הממוצע של כלל עובדי הניקיון והשמירה המועסקים על ידי חברות כוח אדם במשרדי הממשלה נע בין מינימום ל-6,300 שקלים. יוצר איפה שחברות כוח האדם קיבלו תמורת כל עובד (בממוצע) קצת יותר מ-10,000 שקל. רווח מכובד מאוד ביחס לעלות הריאלית.
12,800 עובדים הועסקו בתקופת הדוח במשרדי הממשלה בתחומים הנזכרים. כאמור, מצבם של עובדי הניקיון הוא הגרוע ביותר. אבל זה עוד לא הכל. מתברר כי בקרב עובדים אלה נפוצו "טעויות" שכר שפגעו בהכנסתם, יותר מאשר אצל עובדי התחומים האחרים.
בדיקת חטיבת הביקורת גילתה כי הטעויות של חברות כוח האדם עלו לעובדיהן כ-2.7 מיליון שקל בתקופת הדוח. ב-57% מהמקרים לא הופרשו לעובדים הסכומים הנדרשים לפנסיה. ב-19% מהמקרים לא שולמו להם דמי הבראה, ובחמישה אחוזים מהמקרים לא שולמו להם שעות נוספות.
החברות אמנם נדרשו על ידי הממשלה להחזיר לעובדים את הסכומים שנלקחו מהם "בטעות". אבל מדובר רק בקבוצה ששכרה נבדק על ידי הממשלה כחלק מהסכם השכר שנחתם במשק לפני ארבע שנים. קבוצת ביקורת זו מונה כ-1,400 עובדים, כאשר מספר עובדי הקבלן בתחומי השמירה, הניקיון וההסעדה במשרדי הממשלה עומד כאמור על קרוב ל-13 אלף.
אולי זה מסביר את להיטות ההסתדרות ליישם את הסכם כחלון-ניסנקורן לצמצום מספרם של עובדי הקבלן במגזר הממשלתי, ואת העיסוק הרב שלה בנושא. הממשלה שקובעת את חוקי העבודה, מאשררת הסכמי שכר ומחילה עליהם צווי הרחבה, אינה יכולה להרשות לעצמה להעסיק עובדים באמצעות חברות שאינן עומדות בחוקים ובהסכמים אלה.


