מחיר הדלק אמור לעלות ל־8.25 שקלים, אבל שר האוצר מנסה לבלום את ההתייקרות באמצעות הפחתת מס הבלו | באוצר מתנגדים והזמן הולך ואוזל וכעת המאבק על הבלו נכנס לשעות ההכרעה: האם סמוטריץ' יצליח לחתום על צו ולהוזיל את הדלק, או שהמחיר החדש ייכנס לתוקף כמתוכנן?
חיים שיף 31.08.2026
תחנת דלק | צילום אילוסטרציה: verbaska, שאטרסטוק מחיר הדלק אמור לעלות הלילה ל־8.25 שקלים לליטר, אך במשרד האוצר מתנהל כעת מאבק סביב הניסיון של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להפחית את מס הבלו ולמנוע את ההתייקרות. לאחר שהורה לקדם את המהלך, גורמים מקצועיים ומשפטיים באוצר מעלים קשיים, והזמן הולך ואוזל.
סמוטריץ' הורה אתמול לקדם הפחתה במס הבלו על הבנזין, במטרה למנוע את ההתייקרות הצפויה בתחנות הדלק. לפי הודעת משרד האוצר, מתקיימים דיונים מקצועיים במטרה לקבוע את שיעור ההפחתה ואת המנגנון שבו תיושם, כאשר כוונת השר היא לחתום על הצו בהקדם.
אלא שבשלב הזה המהלך עדיין רחוק מלהיות סגור. גורמים באוצר, ובהם גורמים משפטיים, מתנגדים או מטילים ספק ביכולת לבצע את המהלך במתכונתו הנוכחית. בין היתר נבחנת שאלת חוקיות ההטבה בתקופה שלפני הבחירות, כאשר גורמים משפטיים טוענים כי מתן הטבה כלכלית לציבור בתוך 90 הימים שלפני הבחירות עלול לעורר קושי משפטי.
המשמעות היא שסמוטריץ' ניצב כעת בפני מבחן מעשי: לא עוד הכרזה על כוונה להוזיל את הדלק, אלא היכולת להשלים בתוך זמן קצר את ההליך שיאפשר להוריד את המס בפועל. ללא צו חתום והסדרה של מנגנון ההפחתה, המחיר המרבי שנקבע על ידי משרד האנרגיה יעמוד על 8.25 שקלים לליטר בשירות עצמי.
הדחיפות נובעת מכך שההתייקרות אמורה להיכנס לתוקף בחצות הלילה שבין 31 באוגוסט ל־1 בספטמבר. המחיר החדש גבוה ב־16 אגורות מהמחיר באוגוסט, שעמד על 8.09 שקלים, ומצטרף לעלייה של 61 אגורות שנרשמה בחודש הקודם. בתוך חודשיים בלבד עלה מחיר הבנזין מ־7.48 שקלים ביולי ל־8.25 שקלים לפי המחיר שנקבע לספטמבר, זינוק מצטבר של 77 אגורות לליטר.
הפחתת הבלו היא הכלי המרכזי שבאמצעותו יכול שר האוצר למתן את ההתייקרות. מס הבלו מהווה חלק משמעותי ממחיר הבנזין, ולכן גובה ההפחתה שייקבע יקבע גם עד כמה הציבור ירגיש את המהלך בתחנות. נכון לעכשיו, עם זאת, לא נקבע בפומבי שיעור הפחתה סופי ולא פורסם מחיר חדש שיחליף את 8.25 השקלים.
במשרד האוצר מתמודדים במקביל עם השאלה התקציבית. הפחתת מס הבלו משמעותה ויתור על הכנסות המדינה ממיסוי הדלק, והיקף הוויתור תלוי בגובה ההפחתה ובמשך הזמן שבו היא תישאר בתוקף. לכן הדיונים אינם עוסקים רק בשאלה כמה אגורות יופחתו מהמחיר, אלא גם באופן שבו המהלך ימומן ובמשמעותו על הכנסות המדינה.
העימות סביב הבלו מגיע על רקע העלייה במחירי האנרגיה והמתיחות המתמשכת מול איראן, שהשפיעו על מחירי הדלק הבינלאומיים. במשרד האנרגיה הסבירו כי מחיר הבנזין הבינלאומי עלה בכ־6% בתקופת החישוב, בעוד שער הדולר ירד בכ־3%, והמחיר הסופי נקבע בהתאם לנוסחת העדכון החודשית.
מבחינת הנהגים, השאלה פשוטה בהרבה: האם הלילה אכן יתחילו לשלם 8.25 שקלים לליטר, או שהשר יצליח להשלים בזמן את המהלך שעליו הכריז ולהפחית את המס לפני שההתייקרות תורגש במלואה.
כך או כך, השעות הקרובות צפויות להיות קריטיות. סמוטריץ' כבר הניח על השולחן את הדרישה להוזיל את הבלו. עכשיו הוא נדרש להוכיח שההוראה יכולה להפוך לצו מחייב, למרות ההתנגדות באוצר והסימני שאלה המשפטיים.



