הדולר הנחלש, העסקאות שנבלמו במשבר הקורונה והדוחות שהדליקו נורה אדומה • 'אול-יר' הברוקלינאית שבבעלות איל הנדל"ן יואל גולדמן, חסיד סאטמר ובה מושקעים ישראלים – וביניהם חרדים רבים – בהיקפים נרחבים, הודיעה כי תעצור את התשלומים הקרובים של אגרות החוב • דירקטוריון החברה: יש לנו את המקורות הכספיים לביצוע התשלומים שנדחו
דוד שלומוביץ 01.12.2020מגפת הקורונה שהפילה רבים למשכב ברחובות סאטמר בארה"ב, כמעט גוררת איתה נפילה פיננסית של חברת הנדל"ן אול-יר האמריקאית השייכת ליואל גולדמן, חסיד סאטמר בעצמו. החברה הודיעה בתחילת השבוע כי תעצור את התשלומים הקרובים המיועדים למחזיקי אגרות החוב של החברה. בעקבות כך צנח שוויון של אגרות אלו במהלך המסחר בבורסה. החברה הודיעה עוד כי לא תפרסם את דוחותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2020 מחשש שבדוחות תירשם לראשונה הערת 'עסק חי', דבר שעלול להוריד את דירוג החברה ולפגוע בתוכניותיה העתידיות.
אלא שמהדיווחים עולה, כי הבעיות באול-יר, שביצעה הנפקה ראשונה בתל אביב ב-2014, החלו כבר לפני שנתיים כאשר עלו סימני שאלה מהדיווחים של אול-יר. בינואר 2019 דווח ב'כלכליסט', כי בדוחות אול-יר לא צוינו מי הם השוכרים הגדולים בפרויקטים שלה, בניגוד למקובל. בנוסף, הופיעו בדוחות תשלומים מנכסים לא מאוכלסים – דבר שאינו שגרתי כלל.
משבר הקורונה לא פגע ישירות בשוק הדיור להשכרה, תחום בו חברת אול-יר עוסקת בו במרבית פעולותיה. אך המשבר פגע ביכולת החברה להתקדם במו"מ שונים בעסקאות נדל"ן שהחלו עוד קודם למשבר. כמו כן המשבר פגע ביכולת הביצוע של תוכנית המימון החדשה להלוואות שנטלה החברה.
פגיעה נוספת ספגה החברה בעקבות הירידה במחיר הדולר. לעובדה שאגרות החוב (סדרה ה') של החברה נקובות בשקלים, יש השפעה מהותית על התזרים הפנוי מההלוואה והיא נדרשת לשלם יותר כספים מהצפי.
מעצור זמני
על פי דיווח ב'דה מרקר', אול-יר הפכה בשני העשורים האחרונים לאחת החברות הגדולות בתחום ההשכרה למגורים בברוקלין. החברה עוסקת בין היתר בייזום, פיתוח, הקמה, רכישה, השכרה, ניהול ותפעול של דירות למגורים (לרבות רכישת נכסים שלא יועדו למגורים, והסבתם לדירות מגורים להשכרה). כיום מחזיקה החברה ב–165 בניינים באזור ניו יורק, הכוללים 2,800 יחידות דיור, רובן דירות להשכרה בשכונות Williamsburg ,Bushwick ,Crown Heights ו–StuyBed בברוקלין.
היקף המאזן של החברה הסתכם בסוף יוני ב–2.2 מיליארד דולר, והונה העצמי (המיוחס לבעלי המניות) היה 383 מיליון דולר. כמו כן באותו זמן היו לאול-יר 31.3 מיליון דולר בקופה (סולו). בנוסף, החברה סמכה על תזרים של 327 מיליון דולר מהפעילות השוטפת, ממכירת נכסים ומעודפים שהיו אמורים להתקבל ממימון מחדש של פרויקט הדירות להשכרה דניזן-בושוויק. בסוף השבוע שעבר, עדיין קיוו בחברה שיוכלו להשלים לפחות חלק מהמימושים שתיכננו, אך הדבר לא קרה.
מדירקטוריון החברה נמסר כי לחברה יש כעת את המקורות הכספיים לביצוע התשלומים שנדחו. "דירקטוריון החברה סבור כי בשיתוף מחזיקי האג"ח החברה תוכל להגיע להסדר שיאפשר לה אורך נשימה, שבאמצעותו תוכל להשלים את העסקות שציינה או עסקות דומות להן. זאת בתנאים המיטביים ביותר כלפי החברה, מבלי לאבד ערך משמעותי של נכסים, לטובת נושיה ובעלי מניותיה. ההסדר ימתן באופן משמעותי את השלכותיו האפשריות של המשבר" – כך על פי הדיווח ב'דה מרקר'. בדירקטוריון אול-יר הוחלט בשלב זה, כי החברה תשלם את התשלומים שעליה לשלם בגין הלוואות בכירות ומובטחות לרבות תשלומי אגרות חוב מובטחות וכן הוצאות שוטפות הדרושות לפעילותה.
בדיווח צויין כי אין זו חברת הנדל"ן האמריקאית הראשונה שהחלה בהסדר חוב. עד כה, שלוש חברות דומות שגייסו בישראל חוב בסכום של 1.24 מיליארד שקל החלו בהליך של הסדר חוב, שהסתיים בתספורת (קיצוץ) בשיעור של 80% לפחות: ענקית הקניונים סטארווד ווסט, המשתייכת לקבוצת סטארווד של בארי שטרנליכט; אורנבקורפ הקנדית, שהיתה בבעלות אלן ססקין; וברוקלנד אפריל של הישראלי לשעבר בועז גלעד.