הרשימה העדכנית של המדינות העוסקות במימון טרור כוללת את צפון קוריאה, איראן ומיאנמר ויש ליישם אמצעי מנע פיננסיים מולן | ברשימה האפורה והמעודכנת של מדינות שאינן ברשימה השחורה ונמצאות במעקב שוטף נוספו קניה ואת נמיביה והוסרו מהרשימה ברבדוס, גיברלטר, אוגנדה ואת איחוד האמירויות הערביות
שי קליין 07.03.2024
איראן | צילום: חסן ג'די, פלאש 90 ארגון ה-FATF עדכן את רשימת המדינות בסיכון למימון טרור. ההצהרה הראשונה של הארגון, הנוגעת לרשימה השחורה, מתייחסת לאיראן, צפון קוריאה ומיאנמר. בנוגע לאיראן וצפון קוריאה, הארגון קורא למדינות להסתמך על ההצהרה שפרסם בחודש פברואר 2020 לגבי יישום אמצעי מנע פיננסיים (Counter Measures) בנוגע למדינות אלו.
איראן הגישה דוח התקדמות לארגון בינואר 2024, אך לא הציגה תיקון מהותי בתוכנית הפעולה שלה. לפיכך הארגון מצהיר כי עמדתו בנוגע לסיכונים שנובעים מאיראן וצפון קוריאה, ובנוגע לצעדים שיש לנקוט כלפיהן כפי שפורסמו, עומדת בעינה.
בנוגע למיאנמר, הצהיר הארגון כי מיאנמר טרם השלימה את התיקונים הנדרשים שקבע לה הארגון במסגרת תכנית הפעולה, ולפיכך קורא הארגון למדינות לנקוט בבדיקת נאותות מוגברת (Enhanced Due Diligence) ביחס למיאנמר, בהתאם לסיכונים הנשקפים ממנה. הארגון ציין כי קצב ההתקדמות הכללית של המדינה ממשיך להיות איטי. בנוסף, הארגון מציין כי בעת נקיטת הליכים מוגברים בנוגע למיאנמר, על מדינות להבטיח שלא לסכל העברות כספים למטרות סיוע הומניטרי, פעילות לגיטימית של אלכ"רים (NPO), והעברות כספים של עובדים זרים (remittances).
ההצהרה השנייה, בנוגע לרשימה האפורה מעדכנת את רשימת המדינות שבהן נמצאו ליקויים אסטרטגיים במשטר איסור הלבנת הון, מימון טרור ומימון פרוליפרציה, אך בניגוד למדינות הנמצאות ברשימה השחורה, הן משתפות פעולה ונמצאות במעקב שוטף של הארגון. מדובר במדינות בעלות ליקויים בחקיקה ובמשטר החובות בתחום הלבנת הון, מימון טרור ומימון פרוליפרציה, אשר חתמו על תכנית פעולה משותפת עם הארגון לתיקונם.
במסגרת ההצהרה השנייה הוסיף הארגון לרשימה האפורה את קניה ואת נמיביה והסיר מהרשימה את ברבדוס, גיברלטר, אוגנדה ואת איחוד האמירויות הערביות.
המדינות שנמצאות הרשימה האפורה המעודכנת: בולגריה, בורקינה פאסו, קמרון, קרואטיה, קונגו, האיטי, ג'מייקה, קניה, מאלי, מוזמביק, נמיביה, ניגריה, פיליפינים, סנגל, דרום אפריקה, דרום סודן, סוריה, טנזניה, טורקיה, וייטנאם, תימן.
בעקבות כך, היום (ה) פרסמה ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור הודעה בהתאמה להצהרות הארגון אשר כוללת את רשימות המדינות והטריטוריות לעיל. הודעת ראשת הרשות מתייחסת לצווי איסור הלבנת הון החלים על תאגידים בנקאיים, בנק הדואר, חברי בורסה, מנהלי תיקים, גופים מוסדיים, נותני שירותים בנכס פיננסי ואשראי, סוחרים באבנים יקרות, נותני שירות עסקי, מפעיל מערכת לתיווך באשראי וזירות סוחר (להלן: "הצווים").
בהתאם לחובות הקבועות בצווים, יש לנקוט אמצעי בקרה מוגברים בנוגע לפעילות מול מדינה או טריטוריה המנויה לעיל, וכן רשימת המדינות הקבועה בצווים.
בנוסף לחובות אלו, מוטלת חובה לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור על כל פעולה חייבת בדיווח, בהתאם לצווים, מסכום של 5,000 ש"ח או יותר, בנוגע לכל פעילות הנעשית מול המדינות להלן: לבנון, מצרים, סוריה, סעודיה, הממלכה של ירדן, עיראק, תימן, איראן, אלג'יריה, אפגניסטאן, הרשות הפלסטינית, רצועת עזה, לוב, מועצת הנסיכויות הערביות המאוחדות, מלזיה, מרוקו, סודאן, סומליה, פקיסטאן, תוניס, טורקיה, צפון קוריאה, ובלבד שלא מדובר בפעולה אסורה לפי פקודת המסחר עם האויב, 1939.


