אירופה בערב סערה

אירופה, ברלין | צילום: Sean Pavone, שאטרסטוק

שבוע סוער עבר על אירופה שהולכת ושוקעת במשבר אנרגיה חריף ונראה שמקבלי ההחלטות ברחבי היבשת יתקשו לפעול על מנת לתמוך בכלכלה. חרב הפיפיות שהיא הזינוק במחירי האנרגיה שמה את מקבלי ההחלטות במצב בלתי אפשרי שכן במחירי האנרגיה הנוכחיים לא מעט מהפעילות הכלכלית תאלץ להיעצר, אם בגלל עלויות ייצור לא אפשריות במגזר התעשייתי ואם בגלל הידוק החגורה של הצרכן שנאלץ לשלם הרבה יותר על מנת שלא לקפוא מקור. מצד שני, עליית האינפלציה מביאה את ציפיות האינפלציה קדימה לרמות שמהוות כבר סיכון לאבדן אמון בבנקים המרכזיים. במילים אחרות, המצב די גרוע.

מה שניתן לראות בימים האחרונים זה את ההבדל בדרך שבה הבריטים ינסו לטפל במשבר לדרך של מדינות גוש האירו.

בבריטניה, מדינה שקובעת את המדיניות שלה באופן עצמאי (במיוחד לאחר הברקזיט) ראשת הממשלה החדשה, אליזבת טראס, פועלת לתמיכה בכלכלה דרך מדיניות פיסקאלית שתכלול סבסוד של מחירי החשמל למשקי הבית ולעסקים על מנת למנוע פגיעה אנושה בכלכלה. לפי התוכנית, תקרת חשבון החשמל של משקי הבית שאמור היתה לעלות באוקטובר ב-80% (!!) ל-3548 פאונד, תוגבל ל-2500 פאונד כאשר 400 מהם יסובסדו על ידי הממשלה. נשמע כמו תוכנית נהדרת, לא? אז זהו, שגם בלי להשלים שבוע בתפקיד, טראס יודעת שבחצר של דאונינג 10 אין עץ של כסף והתוכנית שהיקפה צפוי לעמוד על כ-200 מיליארד פאונד, כשני שליש מעלות התמיכה בתקופת הקורונה, היא מהלך אולטרה מרחיב שצפוי לתמוך באינפלציה מצד הביקוש. לכן, התוכנית הזו תשולב בהעלאות ריבית אגרסיביות יותר של הבנק המרכזי האנגלי וניתן להניח שהריבית בבריטניה תגיע לרמה גבוהה באופן משמעותי לעומת זו בארה"ב או גוש האירו.

 

מדינות הגוש לעומת זאת, לא מצליחות, כמו תמיד, להגיע להסכמות על מדיניות מתואמת מהר מספיק ולכן רוב הטיפול במשבר יגיע מהבנק המרכזי. הבעיה היא שלבנק המרכזי אין שום כלי שיכול לעצור את מחירי האנרגיה. העלאות ריבית אמנם ימתנו את האינפלציה אבל רק דרך פגיעה במשקי הבית והעסקים שגם כך סובלים מאוד ממחירי האנרגיה. אם זה לא מספיק אז סביר להניח שככל שהבנק המרכזי האירופי יעלה את הריבית כך גם הלחץ להיווצרות משבר חובות באירופה ילך ויתעצם והדרישה להתערבות וחילוץ של הבנק המרכזי או הממשלות באיחוד תגבר. מכיוון שהפחתת ריבית או הרחבה כמותית בהיקף גדול הן לא רלוונטיות ומכיוון שהממשלה החדשה באיטליה תהיה כנראה כזו שבה מפלגות הקיצון יתחזקו ביחס להיום, לא ברור איך האירופאים יצליחו להתמודד עם אם כל הסערות העומדת בפניהם.

הכותב הינו האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה