ארה"ב: נתוני צמיחה ערב המירוץ לנשיאות

בארה"ב – ביום חמישי יפורסמו בארה"ב נתוני צמיחה חזקים ביותר. האם תהיה לכך השפעה על המירוץ לנשיאות? • באירופה – לקראת החלטת הבנק ביום חמישי – תמיכה נוספת בכלכלה תבוא אבל ככל הנראה עדיין לא ביום חמישי הקרוב • בארץ, כזכור, בנק ישראל הרחיב כצפוי את מדיניותו – להערכתנו, ממש לא בפעם האחרונה

ארה"ב | צילום: גילי יערי, פלאש 90

ארה"ב

שבוע להכרעה בבחירות לנשיאות ארה"ב. הסקרים המוקדמים מנבאים כבר חצי שנה את הניצחון לג'ו ביידן שגייס גם יותר כספים בהשוואה לטראמפ, אך יש לזכור שבשל שיטת האלקטורלים ההכרעה תיפול במספר מדינות בודדות. אמנם ביידן מוביל בסקרים במרביתן, אך בפערים קטנים יחסית.

 בחמישי הקרוב (5 ימים לבחירות) יתפרסמו נתוני הצמיחה הראשוניים לרבעון השלישי והם צפויים להיות חזקים במיוחד, צמיחה של סביב ה-30 אחוזים בשיעור שנתי. אמנם זה לא יפצה על הנזקים במחצית הראשונה, אך צמיחה חזקה מטיבה עם המועמד המכהן. בנוסף, המירוץ לקראת חיסון ממשיך להתקדם ומספר חברות צפויות לפרסם את תוצאות השלב האחרון של הניסוי בשבועות הקרובים. אם ההכרזה תהיה חיובית ותזדמן לפני הבחירות גם זה יעזור לטראמפ לצמצם את הפער.

התרחיש הרע ביותר מבחינה כלכלית יהיה תוצאות קרובות כשאחד המועמדים יסרב לקבלן ושההכרעה תעבור לבית המשפט העליון. בתרחיש זה הכלכלה תיפגע בטווח הקצר גם בשל אי‑הוודאות וגם מכיוון שתוכנית הסיוע הממשלתית הנוספת שהצדדים מפרסמים לא תוכל להתממש.

אירופה

העלייה בתחלואה, ההגבלות החדשות והחשש מסגר נוסף פגע בסנטימנט חברות השירותים באירופה. כך על פי מדד מנהלי הרכש הראשוני לאוקטובר שירד ל-46.2 נקודות, הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי, בדגש על החולשה בענפי התיירות וההארחה.

מדד מנהלי הרכש הוא הסממן הראשון לכך שכיוון הצמיחה באירופה התהפך ברבעון האחרון, ויחייב את הבנק המרכזי בגוש האירו להרחיב את היקף הרכישות, להגדיל את היצע האשראי ואולי אף להוריד עוד את הריבית עד לסוף השנה. אך בהינתן ההיסטוריה האיטית של קבלת ההחלטות בבנק המרכזי, הסיכויים שהדבר יתבצע בהחלטה בחמישי הקרוב נמוכה.

במקביל, המדד המקביל לענפי התעשייה המשיך לעלות ל-54.4 נקודות באוקטובר, הרמה הגבוהה ביותר מזה יותר משנתיים בשל עלייה חדה בביקושים בעקבות השיפור בסחר העולמי בדגש על רכבים דבר שמטיב במיוחד עם גרמניה.

ישראל

בנק ישראל הרחיב כצפוי את מדיניותו על ידי 2 פעולות עיקריות:

  • העלאת תקרת רכישות אג"ח הממשלתיות בשוק המשני בעוד 35 מיליארד ₪ (85 מיליארד ₪ בסה"כ). זאת על מנת להמשיך לאפשר לממשלה לגייס ולמחזר החוב בתשואות נמוכות, ובכך גם להמשיך ולהוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור הממשלה, החברות ומשקי הבית. זאת מכיוון שבקצב הרכישות הנוכחי הבנק היה מגיע לתקרה הקודמת לקראת סוף השנה. להערכתנו, לפי קצב התפתחות הגירעון נראה את בנק ישראל נדרש להעלות את התקרה שוב בעתיד.
  • הבנק ממשיך לנסות להגדיל את היצע האשראי במשק על ידי השקת נדבך חדש בתוכנית האשראי לעסקים קטנים וזעירים. בנק ישראל ייתן הלוואות לבנקים בריבית שלילית קבועה של 0.1 אחוז (עד ל-10 מיליארד ₪), רק בתנאי שהם יגלגלו את הסכום לצורך מתן הלוואות עם תקרה על הריבית שיוכלו לתת של פריים פלוס 1.3 אחוזים. זהו צעד שלהערכתנו לא יביא לגידול משמעותי בהלוואות בשל חששם של הבנקים להלוות לעסקים שנפגעו קשה מהקורונה.

 

הכותב הוא ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה