הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז דרום קיבלה את עמדת עיריית אשדוד לצאת לתכנון שכונת הרבעים הדרומיים בעיר לפי 'חלופת הקו האורבני' | חלופה זו, שמוצעת במסגרת יישום הסכם הגג בעיר, משתלבת בצורה מיטבית עם המרקם העירוני תוך התחשבות בשמירה על הסביבה | בנוסף, קיבלה הוועדה החלטה לשמר לצד השכונה שמורת טבע לטובת תושבי העיר אשדוד
חיים שיף 14.11.2022הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה קיבלה את עמדת עיריית אשדוד לצאת לתכנון הרבעים הדרומיים תוך בחירה ב'קו הבינוי האורבני' כאשר שימור הדיונה יישאר.
במסגרת תכנית הסכם הגג באשדוד, עליו חתם ראש העיר אשדוד ד"ר יחיאל לסרי עם משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר, יתווספו לאשדוד עוד אלפי יחידות דיור, כאשר מחציתן ייועדו לזוגות צעירים זכאי משרד השיכון. במסגרת התכנית, אשר מקדמת מנהלת הסכם הגג בעיר, יחודשו הרובעים הוותיקים, יוקמו מתחמי דיור חדשים וישודרגו התשתיות.
אחד הפרויקטים הגדולים של הסכם הגג אשדוד הוא בניית אלפי יחידות דיור בדרום העיר, בסמיכות לרובע המיוחד ולתחנת הרכבת. מדובר בשכונת הרבעים הדרומיים הנמצאת בחלקה הדרום מזרחי של העיר אשדוד בשטח שגובל עם הרובעים י"ג ו- ט"ז מצפון-מערב ועם הדיונה מדרום-מזרח.
מטרת תכנית זו היא הקמת שכונה עירונית בבנייה רוויה, אשר ממשיכה את קו הבינוי הקיים של העיר ולמעשה מאפשרת ממשק עם הדיונה הסמוכה באמצעות טיילת ירוקה, מערכי שבילים ושטח ציבורי פתוח, המתחברים וממשיכים את הטבעת העירונית הירוקה. בשכונה ישולבו שטחים למגורים, מבנים ומוסדות ציבור, תעסוקה, מסחר ושטחים ציבוריים פתוחים המיועדים לרווחת תושבי השכונה והשכונות הגובלות.
עיריית אשדוד, מנהלת הסכם הגג ומשרד השיכון בחנו בשנים האחרונות שלוש חלופות לתכנון:
קו הגנת הסביבה – מדובר בתכנית שמשתרעת על 247 דונם בלבד ומציעה לבנות 3100 יחידות דיור בלבד. חלופה זו מאפשרת בניית מספר יחידות נמוך.
קו הבינוי האקולוגי – מדובר בתכנית שמשתרעת על 516 דונם ומציעה לבנות 5600 יחידות דיור. חלופה זו מאפשרת התאמה לתוואי הרחובות הקיים, בעלת פוטנציאל לתפקוד ציר אלטלנה כציר עירוני ראשי ומפחיתה את הפגיעה בבית הגידול החולי תוך הנגשת הדיונה למרחב הציבורי.
עם זאת, עיריית אשדוד בחרה לקדם את החלופה השלישית – "קו הבינוי האורבני" מתוך מחשבה כוללת לניצול מקסימלי של השטח לטובת בניה לצד שמירה מיטבית על הסביבה ונגישותה לציבור. מדובר בתכנית שמשתרעת על 702 דונם עם תכנון להקמת 7,546 יחידות דיור.
אלו הם הנימוקים ליתרונותיה הרבים של התכנית המוצעת: ראשית, חלופה זו מאפשרת דופן רציפה בין העיר לדיונה ואת תפקוד רחוב אלטלנה כרחוב עירוני מרכזי אשר ישרת את האזורים הסמוכים לו. שנית, התכנית מנגישה את הדיונה לציבור באמצעות חיבורה למרחבים הציבוריים של האזורים הבנויים. שלישית, התכנית מותאמת למתווה הרחובות הקיים. רביעית, התכנית הינה בעלת יכולת גבוהה לשילוב נגישות תחבורתית באמצעות תחבורה ציבורית ואמצעים משלימים. בנוסף, התכנית הינה בעלת היקף יחידות הדיור הגבוה ביותר מבין שלוש החלופות, מה שמאפשר ניצול מרבי של השטח תוך שמירה על הסביבה.
בדיון שהתקיים בוועדה המחוזית לתכנון ולבניה במחוז דרום לפני כשבוע הוצגה עמדת עיריית אשדוד ובה חלופת קו הבינוי האורבאני. "עמדת עיריית אשדוד, שהובעה בדיון על ידי סגן ראש העיר, מר שמעון כצנלסון ועל ידי מהנדס העיר, הינה כי יש לקבוע את גבול הפיתוח בהתאם לקו הבינוי המומלץ על ידי עורכת התכנית, המאפשר היקף גדול ביותר של שטח לפיתוח מבין החלופות שהוצגו, במיוחד לטובת שמירה על שטח הדיונה בצפון – מערב התכנית, המהווה סמל עירוני משמעותי שיש לשמר".
בפרוטוקול החלטת הוועדה צוין כי "הוועדה לאחר ששמעה את הצדדים השונים סבורה כי לאור הערכיות הגבוהה של השטח הפתוח אל מול ערכו של השטח לפיתוח, יש למצוא את האיזון הנכון בין הצורך בפיתוח ובשימוש יעיל בקרקע ובין הצורך בשמירה על הסביבה ובשימור בית הגידול על כל מרכיביו, למען הדורות הבאים. לפיכך מורה הוועדה לקדם את התכנון המפורט כך שגבול התכנית המזרחי ייקבע בהתאם ל'קו הבינוי האורבאני' ויהווה גבול המערבי של שמורת הטבע שהוגשה כחלק מהתכנית ותעוגן בייעוד שמורת טבע בתכנית זו כתבנית משולבת, לצד השטח הפתוח".
עוד צוין, כי "הוועדה מקבלת את עמדת העירייה כי הדיונה הגדולה הינה סמל ומוקד נופי עירוני חשוב ומורה כי בתכנון המפורט יישמר ככל הניתן שטח הדיונה הגדולה ולא ייכלל בתחום המיועד לפיתוח".
בעיריית אשדוד ובמנהלת הסכם הגג אשדוד מברכים על החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה, אשר רואה עין בעין את המשך פיתוחה של העיר למען הדורות הבאים במקביל להגדרת הדיונה הגדולה כשמורת טבע.