חרף הרפורמה שנכנסה לתוקף בשנת 2016 אשר מטרתה היתה להגביר את התחרות בענף יבואני הרכב הגדולים רושמים רווחיות חריגה | הרווח העודף של יבואני הרכב הגדולים מיטיב בעיקר עם בעלי אותן חברות, ועם מי שנמנים על העשירונים הגבוהים בקרב המועסקים בחברות אלו
שי קליין 29.05.2024בשנת 2022 נאמד היקף ההוצאה לצריכה פרטית של משקי הבית על כלי רכב וחלקי חילוף על 36.5 מיליארד ש"ח, כך על פי הלמ"ס. בהשוואה לשנת 2021 זהו גידול חד בשיעור ריאלי של ,25% זאת דווקא כאשר במקביל נרשמה באותה שנה ירידה בשיעור של 7.3% במסירות כלי רכב וגובה מס הקניה הממוצע ירד ריאלית ב-1%.
בניתוח רווחיות של יבואני הרכב שחיברו באוצר ופרסמו היום צוין, כי ירידה זו במספר כלי הרכב שנמסרו בשנת 2022 הושפעה במידה רבה מהפגיעה בהיצע העולמי של כלי רכב על רקע משבר השבבים ומלחמת רוסיה-אוקראינה. עפ"י גורמים בענף, בהתבסס על מחירוני הרכב המפורסמים ע"י היבואנים, מגבלת ההיצע הביאה לעלייה במחירי המכוניות החדשות.
בנוסף למגבלת ההיצע העולמי, טענות נוספות שהועלו ע"י יבואני הרכב על רקע העלאת המחירים היו גידול בעלויות התובלה ופיחות השקל ביחס לדולר. לפיכך, לכאורה, ניתן היה לצפות כי הירידה במספר כלי הרכב שנמסרו והגידול בעלויות היצרנים והיבואנים, תבוא לידי ביטוי בין היתר ברווחיות יבואני הרכב, בכלל זה של היבואנים הרשמיים הגדולים.
עם זאת, בהתבסס על ניתוח הדוחות הכספים של יבואנים אלו לרשות המסים נמצא כי בשנת 2022 נסק הרווח לפני מס של שנים-עשר היבואנים הגדולים לרמתו הגבוהה ביותר לפחות בעשרים השנים האחרונות, כאשר זה הגיע ל-5 מיליארד ₪, גידול ריאלי בשיעור של 35% בהשוואה לשנת 2021. במקביל, שיעור הרווח לפני מס ביחס למחזור המכירות (מנוכה מס קניה) עלה אף הוא בשיעור חד והגיע ל,16.3%- גידול של 5.5 נקודות אחוז בהשוואה לשנת 2021 ורמתו הגבוהה ביותר בעשרים השנים האחרונות לפחות.
ממצא נוסף הראוי לציון על רקע הזינוק ברווחיות יבואני הרכב הגדולים הינו כי גידול זה הושג חרף ירידה במשקלם של היבואנים הגדולים בסך המחזור בענף בשנים .2022-2021 זאת בעיקר על רקע כניסתו של שחקן נוסף לשוק, שלא באמצעות אחד היבואנים הגדולים (מאחר ומדובר בכניסה של חברה פרטית, ובשל החיסיון החל על נתונים אלו אשר עלול לחשוף את מחזור מכירותיה, לא ציינו באוצר במדויק את הירידה במשקל יבואני הרכב הגדולים במכירות).
בניתוח התפתחות רווחיות יבואני הרכב הגדולים הרשמיים בשנים האחרונות בולטת העובדה לפיה גם בשנת הקורונה, 2020, חרף ירידה חדה של 16% במסירות כלי רכב וירידה במחזור המכירות, נרשם גידול משמעותי בשיעור הרווח לפני המס (משיעור של 8.0% ל-10.8%) אשר פיצה על הירידה החדה במכירות, כך שסך הרווח לפני מס ירד ריאלית ב-2% בלבד בהשוואה לשנת 2019. זאת, כאמור, בשנה שעמדה בצל פרוץ המגפה, כאשר במקביל למשבר ההיצע העולמי, חוו היבואנים גידול חד בעלויות ההובלה, עובדה שלא מנעה כאמור גידול בשיעור הרווחיות. יש בממצאים אלו כדי לרמז כי תחת סיבות אובייקטיביות לעליית מחירים, העלאת המחירים בפועל היתה מעבר לזו המתחייבת מהגידול בעלויות.
באוצר מציינים כי "אמנם לכאורה הגידול בשיעור הרווחיות עשוי היה לנבוע גם מצעדי התייעלות. אין בידנו את כל הנתונים הכספיים המאפשרים ניתוח מסוג זה, אבל לפחות בניתוח הוצאות השכר של יבואני הרכב הגדולים לא עלו ממצאים המצביעים על התייעלות בהיבט זה.
על רקע הממצאים הללו מדגישים באוצר, כי בשנת 2016 נכנסה לתוקף "רפורמת חוק רישוי רכב", אשר נועדה בין היתר להקל את היבוא המקביל של כלי רכב. אף כי אמנם נרשם בשנים האחרונות גידול בשיעור כלי הרכב המיובאים ביבוא מקביל, עדיין משקלו בסך כלי הרכב המיובאים נמוך מאד ועמד בשנת 2022 על 3.8% בלבד לפי נתוני רשות המסים. צויין כי "אין בידינו די נתונים כדי לקבוע האם הירידה המשמעותית בשיעור הרווחיות של היבואנים הרשמיים הגדולים בשנים 2018-2016 נבעה לפחות בחלקה מאותה רפורמה ואם כן, מהם הגורמים אשר בלמו מגמה זו החל מ-2019.
עם זאת, מניתוח הדוחות הכספיים של מספר יבואנים מקבילים בולטים עולה כי בשנת 2018 נרשמו הפסדים כבדים בקרב חברות אלו, אשר עשויים לרמז על תחרות מחירים משמעותית מול היבואנים הרשמיים. החל משנת 2019 כבר נרשם שיעור רווחיות חיובי בקרב היבואנים המקבילים, אולם הוא עדיין נמוך משמעותית משיעור הרווחיות של היבואנים הרשמיים.
הרווחים הגבוהים של יבואני הרכב הגדולים הרשמיים באים לידי ביטוי בין היתר בגובה הדיבידנד שחולק על ידן בשנים האחרונות, חלקו במסגרת "מבצעי הדיבידנד" בשנים 2022 ו-2017. במסגרת אותן הוראות שעה לחלוקת דיבידנד בשיעור מופחת ניתנה הטבת מס לבעל שליטה מהותי כך ששיעור המס על הדיבידנד שחולק עמד על 25% לעומת שיעור מס רגיל על דיבידנד לבעל שליטה מהותי שעומד על 33% (כולל מס יסף).
באוצר ציינו עוד, כי לפחות חלק מבעלי השליטה מבין יבואני הרכב הגדולים נמנו על צמרת מחלקי הדיבידנד במסגרת אותן הוראות שעה. סה"כ, בשנים 2022-2012 חילקו שנים-עשר יבואני הרכב הגדולים, תשע מהן חברות פרטיות, 12 מיליארד ₪ (במחירי 2022).
פן נוסף של הרווחיות הגבוהה של יבואני הרכב הגדולים הרשמיים ניתן למצוא ברמות השכר של המועסקים בחברות אלו, בפרט מי שנמנים על שלושת העשירונים הגבוהים שבהם. כך, השכר הממוצע בשנת 2022 של המועסקים בחברות אלו עמד על 20,980 אלף ₪ (ברוטו) לחודש, גבוה משמעותית מהשכר הממוצע במשק כמו גם בענף המסחר.
השכר החציוני אצל יבואני הרכב הגדולים עמד בשנת 2021 על 12,708 ₪. אף כי מדובר בשכר חציוני הגבוה מהשכר החציוני במשק, הוא נמוך משמעותית מאשר בשלושת עשירוני השכר הגבוהים המועסקים אצל יבואני הרכב הגדולים.שכר זה נע בין 20 אלף ₪ בעשירון השמיני ל-60-אלף ₪ בעשירון העליון.
כאשר בוחנים את השינוי בשכר בקרב מועסקים אלו בין השנים 2021-2012 נמצא כי עליית השכר הריאלי בחמשת העשירונים הנמוכים היתה בשיעורים דומים לעליית השכר הממוצע במשק, אשר עמד על כ- 26% (חרף הגידול החד ברווחי יבואני הרכב). בחמשת העשירונים הגבוהים בקרב המועסקים אצל יבואני הרכב הגדולים היה גידול השכר הריאלי גבוה מגידול השכר במשק, כאשר הוא בולט במיוחד בהיעדר נתוני שכר ממוכנים לשנת 2022 (השכר הממוצע לשנת 2022 חושב על בסיס נתונים אגרגטיביים של כלל המועסקים בקרב יבואני הרכב בעשירון העליון. כך, בעשירון זה עלה השכר הריאלי הממוצע ב- 32% באותה תקופה). באוצר ציינו, כי בעשירון הנמוך עלה השכר ריאלית ב- 21% בלבד, נמוך בחמש נקודות אחוז מעליית השכר הממוצע במשק. (במונחים כספיים, תוספת השכר השנתית לה זכו המועסקים בעשירון העליון של יבואני הרכב עמדה על 183 אלף ₪ – במחירי 2022 – תוספת זו גבוהה מסך השכר הממוצע בשנת 2012 – במחירי 2022 – של מי שנמנו על שבעת העשירונים הנמוכים בקרב יבואני הרכב.
לסיכום, הממצאים העולים מעבודה זו מצביעים על רווחיות חריגה של יבואני הרכב הגדולים, זאת חרף הרפורמה שנכנסה לתוקף בשנת 2016 אשר מטרתה היתה להגביר את התחרות בענף. הרווח העודף של יבואני הרכב הגדולים מיטיב בעיקר עם בעלי אותן חברות, ועם מי שנמנים על העשירונים הגבוהים בקרב המועסקים בחברות אלו.