בגלל התחרות: גוגל פיי מקדימה את בואה לארץ

אפליקציית גוגל פיי תושק, ככל הנראה, כבר ברבעון הבא ולא בסוף השנה כפי שתוכנן מראש • במסגרת מאמצי החברה שלא להותיר את השוק באופן בלעדי לאפל, גוגל ממהרת לפעול במדינות שאפל כבר נכנסה אליהן, כדוגמת ישראל • ומי מבקש לקצץ בכנפיהן של ענקיות הטכנולוגיה?

גוגל פיי | איור: גוגל

שוק הארנקים הדיגיטליים בישראל תוסס. שישה ארנקים ישראלים מתחרים על ליבו של הלקוח הישראלי והארנק הדיגיטלי של אפל נותן בראש לכולם. כעת מתברר שחברת גוגל לא מפקירה את השטח וממהרת להצטרף לחגיגה. אפליקציית גוגל פיי תושק, ככל הנראה, כבר ברבעון הבא ולא בסוף השנה כפי שתוכנן מראש.

על פי הדיווח של עירית אבישר ב'כלכליסט', גוגל עושה מאמצים שלא להותיר מדינות בעולם רק לשירות התשלומים של אפל, אלא ממהרת לפעול במדינות שאפל כבר נכנסה אליהן. הפעלת אפל פיי בישראל וההתנפלות ההמונית על האפליקציה מזרזת את חברת גוגל לפעול בנושא.

250/200 סייד בר + קובייה

כדי להבין עד כמה ציפו מחזיקי המכשירים של אפל לארנק הדיגיטלי, כדאי להביט בנתונים המדהימים: כ-200 אלף ישראלים הורידו תוך שבועיים, על פי הדיווח, את האפליקציה למכשיריהם ומילאו את פרטי האשראי שלהם. בסקירה מעמיקה שהבאנו בנושא הסברנו, כי הצ'יפ המאפשר ביצוע תשלום באמצעות הסלולרי (שבב ה-NFC) חסום במכשירי אפל, בהתאם למדיניות הגן הסגור של החברה, כך שמשתמשי המכשירים הללו המוערכים בישראל בכמיליון מכשירים היו מנועים עד כה לשלם באמצי מתקדם זה.

מנגד, המחזיקים במכשירים המתקדמים והיקרים של אפל, מוגדרים ככאלה בעלי אוריינטציה טכנולוגית גבוהה, על כן ה'בום' הגדול של מאות אלפים מצטרפים תוך זמן קצר, היה צפוי בהחלט ובתוך שבועיים הפך הארנק הדיגיטלי של אפל למוביל בארץ. במקביל, החנויות עצמן החלו להגביר את הביקוש למכשירי תשלום מתקדמים בעלי תקן EMV, המאפשרים לקבל תשלום דרך הסלולרי במטרה שלא להישאר מאחור.

אפליקציית גוגל וותיקה למדי ועל פי הדיווח פותחה לפני כעשור ופעלה תחת השם גוגל וולט. לפני כשלוש שנים שידרגה חברת גוגל את האפליקציה, התאימה אותה למכשירים החכמים החדשים והוסיפה אופציות רבות. גם השם החדש – גוגל פיי – הותאם לתקופה ולתחרות בתחום. כיום גוגל פיי פעילה בכ־40 מדינות מסביב לעולם ועל פי חברת המחקר סטטיסטה, לארנק הדיגיטלי של גוגל יש יותר מ־100 מיליון משתמשים נכון לשנת 2020. הציפייה היא שכניסת גוגל תיתן תנופה נוספת לשימוש בארנקים הדיגיטליים בישראל, בין היתר בגלל המותג החזק ואפשרויות הסנכרון בין אפליקציית התשלומים לשאר הפיצ'רים של גוגל.

ערך נוסף לגוגל פיי מתפתח בחברה הימים אלה. על פי הדיווח, מפתחת חברת גוגל את Plex, שהוא מעין חשבון עו"ש בנקאי, הכולל שיתוף פעולה עם בנקים גדולים שמספקים לגוגל את התשתית הבנקאית מאחורי השירות. באמצעות Plex תוכל גוגל להציע מוצרים בנקאיים מבלי להיות כפופה לרגולציה בנקאית. השימוש הרחב שעושה האנושות מסביב לגלובוס במוצרי גוגל, מבטיחה הצלחה לאפליקציה החדשה.

המומחים מתגייסים למלחמה

במקביל מתברר כי יש מי שמבקש להכניע – או לכל הפחות לקצץ בכנפיים של ענקיות הטכנולוגיה, אך לשם כך מדינות רבות וגופים חזקים צריכים להתאגד. על פי דיווח של סוכנויות הידיעות באתר TheMarker, יותר מ-30 מהבנקים הגדולים וחברות כרטיסי האשראי באירופה איחדו כוחות במטרה ליצור שירות תשלומים דיגיטלי אירופאי שיהווה תחליף ואלטרנטיבה לחברות התשלומים הוותיקות ולענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות.

הדיווח הראשוני בנושא הוא של ה'פייננשל טיימס' ועל פיו, במיזם התשלומים האירופי (European Payment Initiative EPI), שהמטה שלו נמצא בבריסל, לוקחים חלק בימים אלה 40 מומחים בתחום, ועד ספטמבר הם אמורים לכתוב תוכנית ראשונית לשירות שניתן יהיה לשלם עימו באינטרנט ובחנויות, להעביר תשלומים בין אנשים וגם למשוך כסף מכספומטים.

Inner 620/130

למיזם שהושקעו בו עד כה יותר מ-30 מיליון יורו, חברו גופים גדולים האחראיים כיום לעיבוד של יותר ממחצית כל התשלומים באירופה: דויטשה בנק, הבנק הצרפתי BNP פאריבס, סנטנדר הספרדי, קבוצת ING ההולנדית ואוניקרדיט האיטלקי. הנציבות האירופית והרגולטורים הפיננסיים של גוש היורו תומכים במיזם לצד הבנק המרכזי של אירופה שבירך על היוזמה.

בראש המיזם עומד היו"ר יואכים שמאלצל, שלדבריו "הרעיון הוא לבנות מובילה אירופית בתחום התשלומים שתוכל לגבור על פייפאל, מאסטרקארד, ויזה, גוגל ואפל". על פי התוכנית, האפליקציה החדשה צפויה להיכנס לשימוש בתחילת 2022 תחילה כמערכת תשלומים בין צרכנים, ולאחר מכן יכנסו לשימוש פיצ'רים נוספים.

ב-TheMarker מזכירים כי למיזם צפויים חבלי לידה קשים בין היתר בגלל ההיסטוריה: שירות תשלומים כלל אירופי שכשל והתפרק ב-2013. מדובר היה בפרויקט מונה (Monnet Project) מעין כרטיס דביט אירופי, שאמור היה להתחרות בוויזה ומאסטרקארד, אך בסופו של לא הצליח הכרטיס לצבור שימושים רבים באירופה ועל כן נכשל. כעת נראה שהמארגנים לומדים מטעויות העבר ופועלים באופן שונה על מנת להצליח.

באירופה גם לא מודאגים ממדיניות הגן הסגור של אפל ובטוחים כי יצליחו להתגבר על החסימה. על פי דיווח ב'כלכליסט' החליטה הנציבות האירופית, בשנה שעברה, לפתוח בחקירה נגד אפל, שמטרתה לבדוק האם מדיניות ההגבלה שלה לשבב ה־NFC פוגעת בתחרות. "יש מדינות שהחלו להילחם בכוח הזה (של אפל. ד"ש). הדוגמה הכי בולטת היא גרמניה, שפתחה את 'אנטנת' ה־NFC במכשירי אפל ובמחיר סביר", אמר איתמר מורד, שותף בחברת המחקר הבינלאומית לקסידל, המתמחה ברגולציה, ל'כלכליסט'.

כדוגמא הוא מביא את שבדיה בה שיתפו פעולה כל הבנקים באפליקציה מובילה הנקראת Swish. "נכון להיום", אומר מורד. "מעל ל-70% מתושבי המדינה משתמשים בה, ולענקיות הטכנולוגיה קשה יותר להיכנס לשם".

משבר הקורונה שמדינות רבות בעולם עדיין מצויות עמוק בתוכו, הוא שקידם את השימוש באפליקציות התשלומים באמצעות הסלולר. בתקופה בה רץ הנגיף מאדם לאדם בתוך שניות, מיליוני אזרחים בעולם העדיפו לשלם באפליקציות המאפשרות תשלום ללא מגע עם המוכרן העומד בקופה. על פי הדיווח ב-TheMarker, ב-2020 נרשמה צמיחה של 29% במשתמשים באפליקציות כאלה בארה"ב, והשנה – כך לפי דו"ח של eMarketer מסוף מארס – מספרם צפוי להגיע ליותר מ-100 מיליון אמריקאים בני 14 ומעלה. בחברה צופים כי בארבע השנים הקרובות יתווספו 6.5 מיליון משתמשים בארנקים אלקטרוניים מדי שנה.

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה