בזכות חוזק השקל: יחס החוב תוצר יורד

למרות העליה בגירעון יחס החוב תוצר יורד ועומד על 60% • החשב הכללי מייחס את הירידה לאינפלציה הנמוכה וייסוף השקל ביחס לדולר והאירו

יחס חוב תוצר | אילוסטרציה: שאטרסטוק

החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, פרסם היום אומדן ראשון לשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2019. בהתאם לאומדן, שיעור החוב הציבורי מהתוצר, הכולל חובות של רשויות מקומיות, צפוי לרדת ולעמוד על 60.0%, לעומת 60.9% בשנת 2018.

שיעור החוב הממשלתי מהתוצר צפוי לרדת גם הוא, לרמה של 58.5%, מתחת ליעד של 60% על פי אמנת מאסטריכט – האמנה המחייבת את המדיניות הכלכלית באיחוד האירופי – זו השנה השלישית ברציפות.

250/200 סייד בר + קובייה

יחס החוב מהתוצר הינו אינדיקטור מרכזי לאיתנות הפיננסית של מדינת ישראל ובקביעת דירוג האשראי שלה. האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר יפורסם בדו"ח השנתי של יחידת החוב באגף החשב הכללי.

הירידה ביחס החוב לתוצר בשנת 2019 נבעה הן מגורמים מאקרו כלכליים שבאו לידי ביטוי בשיעור צמיחה נומינאלי גבוה והן מגורמי השוק, ובעיקרם ייסוף משמעותי של השקל אל מול הדולר והאירו בשנה החולפת ושיעור אינפלציה נמוך.

חשוב להבהיר בהקשר זה, כי יחס הגירעון נמדד בשקלים ואילו יחס החוב תוצר, נמדד בדולרים. זו הסיבה שלמרות העלייה בגירעון שעמדה על 3.7% מהתוצר, אינה משפיעה על יחס החוב תוצר במקרה כזה של התחזקות השקל

כמו כן, למרות הירידה ביחס החוב תוצר, אנו עדיין ביחס מאוד גבוה, לעומת ממוצע מדינות הייחוס, העומד על 43% בלבד.

Inner 620/130

החשב הכללי, רוני חזקיהו: "הירידה בשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר השנה עומדת בקשר ישיר עם שיעור הצמיחה במשק, ועם תנאי השוק. מדובר בעדות לאיתנות הפיננסית של הכלכלה הישראלית כפי שבאה גם לידי ביטוי באמון המשקיעים בהנפקות החוב הגלובליות של המדינה, ובעיניי חברות הדירוג".

הגרפים שלהלן מציגים את שיעור החוב הציבורי מהתוצר ואת השינוי ביחס החוב לתוצר בשנת 2019 בהשוואה בינלאומית.

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה