בז"ן יפונה בתוך עשור? ועד העובדים עולה למתקפה

ועד עובדי בז"ן בהתייחסות לטיוטת המלצות וועדת המנכ"לים שהמליצה על סגירת בז"ן בתוך עשור: "הוועדה נחושה לפגוע בבז"ן ובעובדיה ולא עסקה בצרכי תעסוקה קיימים ויצירת פתרונות לעובדים כפי שהממשלה הנחתה אותה" • מה הוביל לתהליך ההחלטה, ומה הצעדים הבאים?

שריפת הענק בבז"ן, דצמבר 2016 | צילום (ארכיון): אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה

מתנגדים למסקנות ועדת המנכ"לים. ועד עובדי בז"ן מפרסם היום (א') תגובה חריפה להמלצות וועדת המנכ"לים לתוכנית פיתוח וקידום מפרץ חיפה, בניגוד לעמדת אגף התקציבים האוצר. בין היתר קוראים בוועד לדאוג לאלפי העובדים שעומדים להישאר ללא מקור פרנסה.

"דו"ח הוועדה שהתפרסם לאחרונה, הנפרס על פני 82 עמודים", כותבים בוועד עובדי בז"ן. "אינו עוסק ולו בשורה אחת במתן מענה ואופק תעסוקתי ל-1,400 עובדי בתי הזיקוק ולעוד עשרות אלפי עובדים מסורים שעובדים סביב השעון בכל ימות השנה, למען תושבי מדינת ישראל ומתפרנסים באופן עקיף מהתעשייה".

250/200 סייד בר + קובייה

בנוסף, לטענתם, הוועדה כלל לא שיתפה אותם בתהליך קבלת ההחלטות והם מרגישים כי זכויותיהם עומדות למרמס. לכן כותבים חברי הוועד, "אנו לא נסכים ולא נקבל כל החלטה שלה, המשפיעה ישירות על עתידם של עשרות אלפי עובדי בתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה".

המלצות לעשור קדימה

מדובר בוועדת מנכ"לים שהוקמה בעקבות החלטת ממשלה 472 ובהמשך להחלטות הממשלה משנים קודמות. הקמת הוועדה באה גם כהמשך לעבודת הצוות הבין-משרדי אשר בחן את עתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה ובהשתתפות נציגי משרד האנרגיה, משרד הכלכלה והתעשייה, המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר, מנהל תכנון ורשות מקרקעי ישראל.

הוועדה הייתה אמורה להגיש את מסקנותיה בתוך 90 יום מתאריך 25.10.20 תוך ניסיון לגבש אסטרטגיה ממשלתית ועקרונות לתוכנית פעולה לפיתוח וקידום מפרץ חיפה.

דיוני הוועדה התמקדו בנקודות הבאות:

  • עתיד התעשייה הכבדה, בדגש על התעשייה הפטרו-כימית במפרץ חיפה.
  • תשתיות האנרגיה הקיימות במפרץ חיפה והבטחת רציפות התפקוד של משק האנרגיה הלאומי בטווח הקצר, הבינוני והארוך .
  • צרכי דיור ופיתוח עירוני של מטרופולין חיפה.
  • פיתוח כלכלי ואזורי, הגברת הפריון ועידוד השקעות.
  • צורכי תעסוקה קיימים ועתידיים במטרופולין חיפה.
  • סיכונים מחומרים מסוכנים, זיהום אוויר, שיקום קרקע והיבטים סביבתיים נוספים במפרץ חיפה.

בסוף חודש אפריל, הגישה הוועדה את המלצותיה כאשר היא לא מצביעה על תאריך ספציפי לפינוי בתי הזיקוק והמפעלים הפטרו-כימיים ממפרץ חיפה, אלא בהמלצה לפנות את בתי הזיקוק בתוך עשור. ההמלצות כללו בין היתר את נושא הפיצויים, שלביות המעבר תוך שמירה על הרצף האנרגטי ועניינים שונים הנוגעים לעיריית חיפה שעלולה להפסיד הון רב מהמעבר ומהפסקת הפעילות.

מגנים ומשבחים

התגובות כצפוי היו מעורבות. ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון, אמר עם פרסום התוכנית כי "לאחר תהליך ארוך ויסודי שנמשך למעלה מארבע שנים, ושיאו בוועדת המנכ"לים בראשותי, מתגבשת ההמלצה סביב ההכרה שטובת למעלה מחצי מיליון התושבים סביב מפרץ חיפה מחייבת את הפסקת הפעילות הפטרוכימית… לאחר סיום העבודה והערות הציבור נעביר את ההמלצות לבחינת ראש הממשלה והממשלה. יש לבצע את המהלך לסגירת המפעלים תוך שמירה על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל".

בארגוני הירוקים צהלו ושמחו למרות שאין ממשלה אפקטיבית שתיישם את המסקנות. לעומת זאת במפעלים ובארגונים התומכים במפעלים יצאו בקריאות נגד: "מדובר בצעד חסר אחריות שיביא לפגיעה ישירה בכלכלה הלאומית והמקומית, לפיטורי אלפים, לפגיעה ביכולות האנרגטיות הלאומיות ובעיקר לפגיעה בעצמאות המדינית וביכולות הביטחוניות של מדינת ישראל". כך הגיבו מאיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים.

ואילו מהמכון הישראלי לאנרגיה וסביבה נמסר: "ההחלטה לסגור את בתי הזיקוק והתעשייה בחיפה אינה נשענת על בסיס מקצועי כלכלי ותעסוקתי, ומעמידה את העצמאות האנרגטית של ישראל בסכנה".

עולים למתקפה

היום (א') עלה ועד עובדי בתי הזיקוק למתקפה כשהם מזכירים, כי החלטת הממשלה האמורה (472) קובעת בין יתר יעדי הוועדה את היעד הבא: ״צרכי תעסוקה קיימים ועתידיים במטרופולין חיפה״. לטענתם, "הוועדה חטאה ולא עסקה בניתוח הפריון התעסוקתי של בז״ן, בניתוח משרות, בשכר האיכותי בשל מקצועות מתקדמים, בגיוון התעסוקתי ובכיוצא בזה".

Inner 620/130

לטענת הוועד 'צוות הכלכלה והתעסוקה' עסק ודן בתכנון עתידי, בסוגיות קרקע, בתיירות, בשמיעת נציגי עיריית חיפה, נציגי הנמל וגורמים נוספים, אך לא ביצע מלבד דיונים תיאורטיים שום עבודה ודיון בנושא התעסוקה.

זאת ועוד, ועד עובדי בז"ן מאשים כי "מי אשר נחוש לפגוע בבז״ן ובעובדיה, ניצל את תפקידו וגישתו למידע פנימי, כדי לעסוק בדברור תקשורתי פוגעני במשך כל תקופת פעילות הוועדה, תוך הדלפה מגמתית של מידע פנימי, מתוך מטרה ברורה שהינה להשפיע באופן מלאכותי על משק האנרגיה ועל בז״ן בפרט".

בשולי המכתב מפנים ראשי וועד העובדים תשומת הלב לכך ששלושה משרדים מהותיים לתהליך שהינם משרדי האוצר, האנרגיה והכלכלה "הפיצו מצגת אשר שוללת באופן מהותי את התוכנית המוצעת ע"י המועצה הלאומית לכלכלה ומביאה חלופות שונות לדיון". לטענתם, העובדה שרשות מקרקעי ישראל מצטרפת עם עמדות ברורות ומנומקות לשלושת משרדי הליבה, "מחייבת את המועצה הלאומית לכלכלה לכלול בדו"ח הסופי שלה את כלל העמדות הללו באופן מלא, בבולטות ובבהירות".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה