יו"ר ועדת הכלכלה מרגי פנה במכתב חריף לנגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון • לדבריו, בנק ישראל לא עושה די ליישום הרפורמה בבנקים ומתכנן לאשר לבנק הפועלים להעמיק אחיזתו בשוק התשלומים דרך אפליקציית ביט • "הניסיון מראה כי ללא מעורבות אקטיבית ודומיננטית של ועדת הכלכלה, בנק ישראל מתקשה לקדם את התחרות ולהילחם בדואופול"
שי קליין 31.01.2021אפליקציית ביט של בנק הפועלים – המאפשרת העברת כספים באמצעות הסלולר חינם אין כסף – מוכרת לרבים. אלא שעידן החינם אולי ימשיך, אבל כדי שהבנק ירוויח ממנה, מבקש 'הפועלים' לקפוץ על עגלת אפליקציית התשלומים הכי מצליחה בישראל באמצעות הנפקת כרטיסי אשראי ושירותים נוספים. אלא שלדעת מי שיצר את 'חוק שטרום', כמו גם לדעת כל הסבורים כמותו, המהלך של הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים – ייפגע מכך.
היום אמרה יו"ר רשות התחרות, עו"ד מיכל הלפרין ל'דה מרקר' – לאחר שהרשות הודיעה כי לא תתנגד לחיבור בין ביט לכ.א.ל שבבעלות דיסקונט – כי היא אינה רואה בהליך פגיעה בתחרותיות בשוק, וכי אם לאחר צאתו לדרך תתגלה פגיעה כזו, הרשות תפעל בנושא.
אנשי 'הפועלים' יצאו להגנת המהלך שבו תחבור האפליקציה לחברות אשראי ותציע שירותי בנקאות דיגיטליים חלקיים או מלאים, וזאת על רקע העובדה שבאופן חריג, פנה בסופ"ש (שישי) יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי, במכתב דחוף לנגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון, על רקע הפרסומים על כוונת בנק ישראל לאשר לבנק הפועלים להעמיק אחיזתו בשוק התשלומים באמצעות הנפקת כרטיס אשראי, ע"י כ.א.ל שבבעלות בנק דיסקונט, באפליקציית התשלומים ביט.
היו"ר מרגי, שרואה את הגברת התחרות בענף הבנקאות כיעד מרכזי מאז נכנס לתפקידו, הזכיר במכתבו כי רק בשבוע שעבר עשה מאמצים רבים לקדם חקיקה שתקל על המעבר בין הבנקים ותעודד את הרפורמה. על רקע זה כותב מרגי לנגיד, כי "מאז כניסתי לתפקידי כיו"ר ועדת הכלכלה, אני רואה את הגברת התחרות במגזר הבנקאי כיעד מרכזי, תהליך זה של הגברת התחרות הוא תהליך מרובה מכשולים ואתגרים, ומשום כך אני עוסק בכך באופן אינטנסיבי. ומשום כך, קבע החוק מועדים לדיווח ההתקדמות ביישום הרפורמה לועדת הכלכלה.
"בשבוע החולף עשיתי מאמצים רבים כדי לקדם בתקופת פגרה חקיקה שתאפשר את ה'מעבר בין בנקים'. אך לצערי אני מגלה כי מאמציי עלולים שלא להועיל, וזאת עקב התנהלות תמוהה של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל שבראשותך. לצערי, אני מקבל את הרושם כי בנק ישראל אינו עושה די ליישום הרפורמה, ובמקרים מסוימים אף פועל בניגוד לכוונת החוק ולרוח הרפורמה. נחרדתי לגלות – מהתקשורת – כי בנק ישראל מתכנן לאשר לבנק הפועלים להעמיק את אחיזתו בשוק התשלומים ובשוק האשראי, דרך אפליקציית ה'ביט', ובאמצעות הנפקת כרטיסי אשראי (ע"י כ.א.ל. המוחזקת בידי בנק דיסקונט).
"צעד כזה", לדברי מרגי, "אינו אלא מעקף לרפורמת הבנקאות המבקשת לקדם את התחרות ולהגדיל את חלקם של שחקני האשראי החוץ בנקאיים".
מסיבה זו, מציין יו"ר ועדת הכלכלה, "אני דורש ומבקש כי קודם להחלטתך בנושא, יקוים דיון ציבורי בועדת הכלכלה של הכנסת בנושא זה. הניסיון מראה כי ללא מעורבות אקטיבית ודומיננטית של ועדת הכלכלה, בנק ישראל מתקשה לקדם את התחרות ולהילחם בדואופול".
את מכתבו חותם מרגי בנימה אישית ומזכיר, כי "עקב משבר הקורונה, נעתרתי לדחות את צמצום המסגרות כרטיסי האשראי המונפקים על ידי הדואופול בשנה, ולדחות את יישום רפורמת המעבר בין בנקים בחצי שנה. להסכמה זו קדמו התלבטויות, חששתי כי דחיות אלו עלולים להתפרש כנסיגה מיישום הרפורמה בבנקאות. לצערי, התנהלות הפיקוח על הבנקים בעת הזו, מביאה אותי לידי מסקנה כי החשש היה מוצדק".
בתגובה לדברים שהובאה ב'ביזפורטל' אמרו בבנק ישראל, כי "הבנק ישיב למכתבו של חבר הכנסת מרגי ישירות, כפי שמשיב לכל מכתב מנבחר ציבור שנשלח אל הבנק.
"בנק ישראל מקיים דיונים מקצועיים בתקופה האחרונה על סוגיית הפעילות של ביט בשוק התשלומים ועל התפתחויות שונות בשוק זה בכלל ותכלית כל החלטה של בנק ישראל שתתקבל בתחום זה אחת היא וזו בלבד: התאמת עולם התשלומים בישראל לחזית החדשנות הטכנולוגית בעולם, קידום התחרות ושיפור רווחת הצרכן.
"טובתו של הציבור הישראלי היא זו שעומדת לנגד עיניו של בנק ישראל, ולשם כך קידם הבנק שלל צעדים בשנים האחרונות, וביתר שאת במהלך המשבר", אמרו בבנק ישראל.