בין המקורות התקציביים למימון הקיצוצים: מס כפול על רכב חשמלי

בעלי רכב חשמלי יידרשו לשלם מס קנייה של 45% החל מינואר 2025, ובכל שנה מהשנתיים הקרובות יתייקר המס בשבעה-שמונה אחוזים נוספים עד ל-60% ממחיר הרכב | בנוסף, החל משנת 2026 יידרשו בעלי רכב חשמלי לשלם 15 אגורות לכל קילומטר של נסיעה, במקדמות שייגבו מהם בכל חודשיים

עמדות טעינה | צילום: באדיבות EV EDGE

אחד האבסורדים הזועקים בפרק הכנסות המדינה בתקציב 2024 המתוקן, הוא היכולת של השרים לאשר בניד עפעף היטלים שיושתו על האזרחים, וכל עוד הדבר אינו נוגע לתקציב משרדם – איש מהם לא יפצה פה, לא יעזוב בחמת זעם את ישיבת הממשלה (כפי שנהג השר יואב קיש) ולא יקים קול זעקה (כמו שעשה השר גלנט). פקידי האוצר צירפו מצידם כל היטל אפשרי, שממנו יוכלו לגזור הכנסות נוספות כמקור לגירעון.

אלא שאל המאמצים להפוך את הסביבה לנקייה יותר בתִּמרוץ המעבר לכלי רכב מזהמים פחות הצטרף אבסורד חדש כפול ומכופל, בדמות מיסוי כפול שיושת על בעלי כלי רכב חשמליים, הן בשעת הקנייה והן במקדמות חודשיות או דו חודשיות במנגנון גבייה מיוחד שמוקם מכספי תקציב 2024 (כמו עצמאיים, שנדרשים לשלם מראש לפי שיערוך הכנסותיהם למס הכנסה). בגדול, השם הוא "מס נסועה", ובקטנה, מהפרוטות שיצטרפו לחשבון גדול מדובר על מס בן 15 אגורות לכל קילומטר.

כיום, במדינת ישראל יש כמאתיים אלף כלי רכב חשמליים בלבד מתוך מיליונים, אך 18% מהיבוא הוא של חשמליות, והצפי הוא שמר ישראלי יאמץ את החשמלית כחלק מחייו. בשנת 2030 צפוי להיעלם יבוא כלי הרכב בבנזין או בדיזל (גם אם היעד יידחה ל-2040, מדובר על הכנסות עתידיות שהולכות ומתקבעות כנורמה, דוגמת מס ה'בלו' על הדלק).

אם כן, המס על קניית רכב חשמלי והמס הנוסף על כל קילומטר של נסיעה לבעל מכונית חשמלית, אמור להשיב למדינה את אובדן ההכנסות הצפוי ממס הבלו שמוטל על הדלקים, בעקבות העלייה ביבוא המכוניות החשמליות לישראל.

בגזרת מיסוי כלי הרכב החשמליים, החל מינואר 2025 יעלה המס מ-35% ל-45%. בינואר 2026 ל-52% ובינואר 2027 יעלה המס ל-60%. בנוסף כאמור, בעלי רכב חשמלי יידרשו לשלם 15 אגורות לכל קילומטר של נסיעה (המשמעות היא: 15 שקלים לכל נסיעה של 100 ק"מ, מת"א לחיפה, למשל. כמה זה יוצא בסוף חודש? הרבה. הרבה יותר מהשווי של החיסכון שהעניק הרכב החשמלי למי שמיהרו לקנות אותו).

בתקציב החדש כאמור כלולה גם הקמת מנגנון גבייה למס החדש, כדי שגביית המס על נסועה בפועל תחל כבר בשנת 2026.

ואם חסר לכם סעיף תקציבי שיעודד הקמת עמדות טעינה חשמליות מהירות ואולטרה מהירות, כנראה שאתם צודקים.

תגובה אחת ל: "בין המקורות התקציביים למימון הקיצוצים: מס כפול על רכב חשמלי"

  1. לא מבין את כותב המאמר.

    בעתיד הדי קרוב לעין כולנו ניסע במכוניות אוטונומיות שיתופיות אז על מה הבכי והנהי

    אם כבר האוצר יצטרך למצוא מקור תקציבי ולא בטוח כלל מהיכן יכסה את הבור

כתיבת תגובה