בלעדי: התוכנית האסטרטגית המלאה להתיישבות החרדית בדרום

מנכ"ל השיכון חשף היום בוועידת ירושלים לכלכלה כי 75% מהחרדים גרים במשולש ירושלים-ב"ב-אשדוד, הסביר מדוע זה קורה, ומה התוכנית הגרנדיוזית למטרופולין החרדי החדש שיקום בדרום? | ביזנעס מציג בפרסום ראשון את מפת ההתיישבות העתידית והמספרים המדויקים בערים כסיף, תילה, קרית גת, קרית מלאכי, אשדוד ובית שמש שיהפכו למטרופולין החרדי החדש בדרום

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד השיכון בוועידת ירושלים לכלכלה | צילום: שלומי כהן

מנכ"ל משרד השיכון והבינוי, יהודה מורגנשטרן, נשא דברים היום בוועידת ירושלים לכלכלה של בנק ירושלים, והתייחס לאתגרי הדיור במגזר החרדי. מורגנשטרן ציין כי יש צורך במאות אלפי יחידות דיור נוספות כדי לעמוד בביקוש הגדל, אך ציין כי המציאות היא שאנו רחוקים מאוד מהמספרים הללו. הוא התייחס לריכוז הגדול של החברה החרדית במשולש ירושלים-בני ברק-אשדוד, דבר שמעמיד אתגר משמעותי בפני מקבלי ההחלטות.

מורגנשטרן הציג חזון ליצירת מטרופולין חרדי חדש עם 150 אלף יחידות דיור, שישמש מענה לכ-830 אלף תושבים חרדים בעתיד, בתכנית שנושאת את החזון לסיום ההליכים התכנוניים עד שנת 2035. מטרופולין זה, במעגל שבין תילה, כסיף, קרית גת ואשדוד, וכולל גם את בית שמש וההרחבות הצפויות בקרית מלאכי, יאפשר ציפוף יעיל, קישוריות בין קהילתיות ותחבורה נוחה, לצד מתן שירותים חיוניים כמו חינוך, בריאות ותעסוקה. לדבריו, המאמץ המשותף של כל הגורמים המעורבים יוביל ליצירת מרחב מגורים מותאם ומתקדם, שישמש מענה לצרכים העתידיים של המגזר החרדי ויתרום לפיתוח החברתי והכלכלי של ישראל כולה.

בניין טיפוסי בקרית גת מערב, לאחר התכנון המחודש | הדמיה: יער אדריכלים

'ביזנעס' מביא לראשונה ובלעדית את הנתונים שהציג מורגנשטרן בעת נאומו, מהם ניתן ללמוד על הכוונה להגיע למטרופולין שייבנו בו כ-200 אלף יחידות דיור, 150 אלף מתוכן, לחברה החרדית.

המדובר הוא בתוכנית אסטרטגית לציבור החרדי  של רמ"י ומשרד השיכון, בשיתוף זרועות נוספים במשרדי הממשלה השונים, כדי ליצור משולש, או נכון יותר מעגל חרדי חדש, אשדוד-כסיף-תילה שבו כאמור כ-150 יחידות דיור חדשות למגזר החרדי.

חשוב לזכור, כי חלק מהתוכניות טרם התפרסמו, וכוללות את שתי הערים החדשות שכבר אושרו בממשלה, תילה (כ-15,000 יח"ד) וכסיף (כ-20,000 יח"ד), כ-65,000 יח"ד שייבנו בקרית גת, חלק גדול מהן למגזר החרדי, בית שמש (כ-40,000 יח"ד) קרית מלאכי (כ-6,000 בשכונת תימורים, מחציתן למגזר החרדי, וכ-35,000 יח"ד בשכונת מלאכית, חלקן לציבור הכללי וחלקן לציבור החרדי) גם באשדוד ייבנו במתחם אלתא כ-90,000 יח"ד, חלקן לחברה החרדית.

הבנייה הצפויה במטרופולין הדרומי | מקור: צילומסך ממצגת משרד השיכון לוועידת ירושלים לכלכלה

"יש צורך במאות אלפי יחידות דיור נוספות כדי לעמוד בביקוש הגדל. אך המציאות היא שאנחנו רחוקים מאוד מהמספרים הללו. בפרט, קיים ריכוז גדול של החברה החרדית במשולש ירושלים-בני ברק-אשדוד, דבר שמעמיד אתגר משמעותי בפני מקבלי ההחלטות. החברה החרדית, המונה כ-840 אלף תושבים באזור המרכז, מהווה כ-75% מכלל המגזר החרדי בישראל. אין זה מקרה. התרבות הדיור החרדית מצריכה קשרים חברתיים הדוקים, ציפוף ותחבורה נוחה, אלמנטים שלא מאפשרים התפזרות לרחבי ערים אחרות", אמר מורגנשטרן.

כתיבת תגובה