במזומן, AS IS: המשפחה החרדית מתעניינת ברכישת 'אל על'

בנו של המיליארדר הדתי מארה"ב נפתלי רוזנברג, אלי רוזנברג מירושלים הגיש באמצעות שליח הצעה לרכוש מידי 'כנפיים' את חלק הארי במניות אל על • הודעה לבורסה על הצעת הרכישה טרם נמסרה, ומתברר כי הדרך לא קלה לפני הרוכשים • כיצד הוכתר הרוכש מירושלים שעל שמו תירשם העסקה אם וכאשר, בתקשורת הכלכלית ואיזה אתר תיקן את התואר?

מטוסי אל על | צילום: Rebius, שטארסטוק

'כלכליסט' דיווח הבוקר כי "הקונה המיועד של אל על: תלמיד הישיבה אלי רוזנברג". בהמשך נעמוד על ניסוחה של כותרת דומה – שהשתנתה מאוחר יותר – ב'גלובס'.

אך ראשית, נחל בפרטים. לפי הדיווח, "לכלכליסט נודע כי המשקיע שמנהל משא ומתן מול משרד האוצר לקבלת היתר שליטה בחברת התעופה הוא בנו של נפתלי רוזנברג, יהודי דתי מניו יורק העוסק בנדל"ן מניב ומחזיק בין היתר במלונות ובבתי אבות בארה"ב".

ב'כלכליסט' דווח עוד, כי למעשה ההשקעה המתוכננת באל על היא של רוזנברג האב, אולם מכיוון שהבן הוא בעל אזרחות ישראלית וזהו תנאי מהותי לקבלת היתר שליטה, הרי שאם המשפחה תרכוש את החברה זה ייעשה תחת שמו של הבן. עם זאת, הדרך לעסקה עוד ארוכה. המגעים מתנהלים בשלב זה מול רשות החברות בראשות ינקי קוינט. את המגעים בשמו של רוזנברג מנהל ראם עמינח, שבינתיים פנה גם לחברת אל על עצמה בבקשת ההיתר, לפי בקשתו של קוינט.

עוד דיווח גולן חזני ב'כלכליסט' כי כי "ככל הידוע אין כל הסכמות מסחריות בין רוזנברג לבעלת השליטה באל על חברת כנפיים. גורמים בסביבת האוצר מדגישים כי כרגע ההתנהלות היא מול כנפיים בנוגע לעמידת החברה בדרישות האוצר השונות שהוצבו כתנאי לסיוע, ובראשן הגעה להסכמות עם כל הוועדים. דירקטוריון אל על בחר בשבוע שעבר במתווה חילוץ שמבוסס על הלוואה של 250 מיליון דולר בערבות מדינה בשיעור 75%, במקביל לגיוס הון בהנפקת מניות בהיקף 150 מיליון דולר. המדינה התחייבה לקנות את המניות שהציבור לא יקנה, ובסבירות גבוהה עשויה להפוך לבעלת השליטה בחברה".

נחוש לרכוש

באותה נימה סוקר הנושא ב'גלובס', שם דווח על המגעים כבר בשבוע שעבר, חשפה מיכל רז-חיימוביץ' תחת הכותרת "נחשף המשקיע שרוצה לרכוש את אל על" (ובהמשך נעמוד על כך, כמובטח) הרי ש"אלי רוזנברג (30), אנגלו-סקסי המתגורר בירושלים הוא האיש שמעוניין לרכוש את החברה. בשבוע שעבר נחשף ב"גלובס" כי נציגו של רוזנברג ביקש להתחיל בהליך שיאפשר לו לקבל את השליטה בחברה. אולם מנהל הרשות הורה לו לפנות תחילה למזכיר חברת אל על בהתאם לתקנון החברה".

לפי 'גלובס', רוזנברג נחוש לרכוש את החברה למרות מצבה ולמרות מצב ענף התעופה שניזוק קשות בעקבות משבר הקורונה. הוא פנה לתא"ל במיל' ראם עמינח שיבצע עבורו את העסקה. בכוונתו לקנות את החברה "AS IS", בלי מצגים ובמזומן.

עוד דווח ב'גלובס' כי בזמן שיש קונה, לא ברור שיש מוכר: חברת כנפיים שמהם שואף רוזנברג לרכוש את החברה הדפה את ההצעה של רוזנברג עד כה. כמו כן, המדינה מחזיקה במניית זהב באל על ולכן עסקת רכישה של חברה כזו חייבת לעבור אישור מיוחד הכולל גם חתימה של מספר שרים בהם שרי הביטחון, האוצר, משרד הדיגיטל (רשות החברות) ומשרד התחבורה. בשבוע שעבר הרוכש העביר את הצעת הרכישה לאל על שהעבירה את ההצעה עברה ממנה לרשות החברות.

התהליך שבו מתמקד הרוכש כרגע הוא השגת ההיתר לרכוש את אל על, כתנאי לעסקה. עד להשגת ההיתר האמור התהליך לא ממשיך. יתרה מכך כנפיים אף לא דיווחה לבורסה עד כה על הצעת הרכישה. אחרי שיושג היתר השאלה מבחינת הקונה היא האם הרכישה תתבצע עוד לפני הנפקת המניות במסגרת המתווה שבו בחרה אל על בסיוע מן המדינה או שהוא יצטרך להמתין ולרכוש את המניות שהמדינה התחייבה לקנות במסגרת המתווה הזה הכולל הלוואה של 250 מיליון דולר בערבות מדינה בשיעור 75% וגיוס הון בהיקף של 150 מיליון דולר דרך הנפקת מניות. הקונה מוכן לרכוש את החברה מידי כנפיים עוד לפני דילול המניות שלהם במסגרת ההנפקה. דרך עמינח, הרוכש אף שכר את שירותיו של יו"ר תעשייה אווירית הראל לוקר כנאמן לעסקה עד לקבלת ההיתר.

לפי 'גלובס', כאשר עמינח ביקש להתחיל בהליך שיאפשר למשקיע לקבל את השליטה בחברה, הורה לו מנהל הרשות יעקב (ינקי) קוינט לפנות תחילה למזכיר חברה אל על בהתאם לתקנון החברה. ואכן בשבוע שעבר, עמינח פנה לחברה שהעבירה בקשתו לרשות לחברות והוא ממתין להיתר השליטה.

עוד דווח ב'גלובס' כי במקביל, אל על מקדמת את צעדיה בדרך ליישום מסלול מתווה הסיוע מהמדינה. החברה חתמה הסכם קיבוצי עם שלושה ועדים מתוך ארבעה, הסכמים אלה שנחתמו עם סקטור הדיילים, סקטור המנהלה והסקטור הטכני. ההסכמים משקפים פיטורים של 1,750 עובדים בשלוש הסקטורים הללו. ההסכמים משקפים חיסכון של 120 מיליון דולר בשנה לחברה. החתימה הבאה שאל על תצטרך להציג היא מול ועד הטייסים המונה 650 עובדים, ככל הידוע שיחות בין הצדדים לא מתנהלות עדיין. במכתב ששיגר גונן אוסישקין לעובדים הוא דיווח כי "ניכר כי המדינה מחויבת לעזור לאל על בתנאי שאל על תתגייס לעזור לעצמה. הכוונה כי ניישם את התוכנית שהוצגה לאוצר באופן הדוק ובהתאם לשלבים שנקבעו". אל על גם מקווה שלא יהיה עיכוב מכיוון הבנקים ומכיוון המדינה בשעה שכל 45 מטוסיה עומדים על הקרקע ואין לה הכנסות מפעילות (למעט טיסות מטען בודדות במטוסים חכורים).

וכאן נסיים לקינוח בשינוי מרענן ב'גלובס'. בעוד 'כלכליסט' הבליט את היותו של המשקיע "תלמיד ישיבה", הרי שבסיומה של הכתבה נכתב. "גילוי מלא: כותרת הידיעה ציינה במקור את עיסוקו של המשקיע כתלמיד ישיבה, ושונתה לאור חוסר הרלוונטיות של פרט זה לעסקיו מול אל על ובכלל".

כתיבת תגובה