בנקאות מתקדמת? כך מתמודדים עם הונאות פיננסיות דיגיטליות

 על רקע העלייה בהונאות פיננסיות והמעבר לבנקאות דיגיטלית, המפקח על הבנקים מציג תוכנית פעולה מקיפה: הכנסת מתחרים חדשים לשוק הפיקדונות, הקמת צוות מיוחד למלחמה בהונאות, והמשך הטמעת תרבות של הוגנות במערכת הבנקאית | במקביל, יתמקד הפיקוח בליווי הבנקים ביישום הוראות חדשות לניהול סיכוני הטכנולוגיה והגנת הסייבר

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים | צילום: חן גלילי

בכנס השנתי של הפיקוח על הבנקים שהתקיים היום תחת הכותרת "התמודדות עם הונאות פיננסיות", הציג המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשווילי, את האתגרים והשינויים הצפויים במערכת הבנקאית. בפתח דבריו התייחס המפקח לשנה המאתגרת שחלפה, וציין את התגייסות המערכת הבנקאית לסיוע לנפגעי המלחמה ולאנשי המילואים.

"בשנה הקרובה נמשיך להטמיע תרבות של הוגנות במערכת הבנקאות", הצהיר חחיאשווילי, והדגיש כי הדבר יתבצע בין היתר באמצעות רגולציה בתחומי העמלות והשקיפות.

הצעד המשמעותי ביותר שהוצג בכנס הוא התוכנית לפתיחת שוק הפיקדונות למתחרים חדשים. "הפרויקט המרכזי שלנו הוא ליצור תשתית רגולטורית לכך שגופים חוץ-בנקאיים יוכלו להיכנס כמתחרים למערכת הבנקאית ולגייס פיקדונות תחת רישיון בנקאי ופיקוח יציבותי", אמר המפקח.

על רקע העלייה בהונאות פיננסיות, הודיע המפקח על הקמת צוות ייעודי בפיקוח על הבנקים שיתכלל את הטיפול בנושא. הצוות יעסוק בביקורת על זיהוי אנומליות בבנקים, יבחן את ההונאות בחברות כרטיסי האשראי, ויקדם שיתופי פעולה עם משרד התקשורת, המשטרה ומערך הסייבר.

המפקח התייחס גם למהפכה הדיגיטלית שעוברת המערכת הבנקאית: "כבר מספר שנים ששיעור הפעולות שנעשה על ידי הלקוחות הקמעונאיים באופן ישיר עומד על כ-90%". לדבריו, מסקרים שערך הפיקוח עולה כי הציבור, כולל האוכלוסייה המבוגרת, מרוצה מהשירותים הדיגיטליים ומוצא אותם נוחים ופשוטים לשימוש.

בנוסף, הודיע המפקח כי הפיקוח על הבנקים ימשיך לחזק את היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית באמצעות אימוץ תקנות בינלאומיות חדשות (הוראות באזל). תקנות אלה מחייבות את הבנקים לשמור על רזרבות כספיות מספיקות כדי להתמודד עם משברים ולהגן על כספי המפקידים. במקביל, יתמקד הפיקוח בליווי הבנקים ביישום הוראות חדשות לניהול סיכוני הטכנולוגיה והגנת הסייבר.

כתיבת תגובה