למרות נתוני הצמיחה החזקים והעלייה באינפלציה, בנק ישראל הותיר את הריבית והמדיניות המוניטרית ללא שינוי לאור העלייה בתחלואה ואי-הוודאות לגבי פעולות הממשלה. אנו צופים שבהחלטה הבאה הבנק יעדכן את התחזיות הצמיחה כלפי מעלה, בהנחה שלא יוחמרו המגבלות, והבנק יכריז על צמצום קצב תוכנית רכישות אג"ח | למרות העלייה בתחלואה והחמרת ההגבלות נתוני סך הרכישות בכרטיסי אשראי לשבועיים הראשוניים של אוגוסט לא מראים על פגיעה בצריכה הפרטית | בארה"ב צפויים להתחיל לסגור את ברז רכישות האג"ח – בנק ישראל נשאר בעמדת המתנה
עפר קליין 24.08.2021
הפרוטוקולים מהחלטת הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב מאשרים את הערכתינו שמועד ההכרזה על צמצום תוכנית הרכישות מתקרב. הנגיד (וסגנו) עדיין נמנעו מהצהרות רשמיות, אך אנו סבורים שהשתיקה שלהם תסתיים בסופ"ש הקרוב בוועידת הנגידים בג'קסון הול. לאחר מכן הפוקוס יעבור לקצב הצמצום שיהיה הדרגתי ויימשך עד לסיומו המוחלט רק במהלך השנה הבאה. הקצב יהיה תלוי בהתפתחות התחלואה וגם בהרכבו של התקציב שעוד רחוק מאישור.
למרות העלייה בתחלואה אופטימיות החברות בגוש האירו נותרה גבוהה מאוד גם באוגוסט, בתמיכת המשך החיסונים, השיפור בפעילות הכלכלית והגבלות הממשלתיות המאוד מתונות בהשוואה לעבר. לעומת זאת באוסטרליה, שם התגובה הממשלתית לתחלואה מאוד מחמירה, הצמיחה כנראה הפכה סימן ברבעון השלישי.
בארץ, למרות נתוני הצמיחה החזקים והעלייה באינפלציה, בנק ישראל הותיר את הריבית והמדיניות המוניטרית ללא שינוי לאור העלייה בתחלואה ואי-הוודאות לגבי פעולות הממשלה. אנו מצפים שבהחלטת הריבית הבאה, אחרי חגי תשרי (7 באוקטובר), הבנק יעדכן את תחזית הצמיחה כלפי מעלה, בהנחה שלא יוחמרו המגבלות.
בנוסף, אנו מצפים שעל רקע נתוני הצמיחה והתעסוקה המשתפרים, ולאחר שהבנק המרכזי בארה"ב יודיע על צמצום קצב הרכישות שלו, בנק ישראל ישקף לציבור גם צמצום בקצב רכישות האג"ח המקומי.
הכותב ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים