למרות האינפלציה הגבוהה והמשך הלחימה, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה כצפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי | בנק ישראל מעריך כי המשק מתאושש בקצב מתון, אך עדיין רחוק מרמת הפעילות שלפני המלחמה | בבנק ישראל ציינו כי השקל התחזק משמעותית מול הדולר והאירו | וכיצד יגיב שוק הנדל"ן להותרת הריבית על כנה?
שי קליין 25.11.2024בנק ישראל החליט היום (שני) להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%, על רקע התאוששות מתונה של המשק לצד אתגרים מתמשכים בשל המלחמה.
האינפלציה עומדת כעת על 3.5%, מעל היעד שהציב הבנק, אך התחזיות מצביעות על כך שהיא צפויה לחזור לטווח היעד במהלך המחצית השנייה של 2025. בשורה חיובית נרשמה בשער החליפין, כאשר השקל התחזק ב-0.9% מול הדולר וב-6.4% מול האירו מאז החלטת הריבית הקודמת.
המשק הישראלי צמח ברבעון השלישי בשיעור של 3.8%, נתון המעיד על התאוששות, אך עדיין נמוך מקצב הצמיחה שאפיין את המשק לפני המלחמה. המחסור בעובדים, בעיקר עובדים זרים, לצד היעדרות עובדים רבים בשל שירות מילואים, ממשיך להכביד על הפעילות הכלכלית.
שוק העבודה נותר יציב יחסית, למרות התמתנות מסוימת בחודשים האחרונים. בשוק הדיור נרשמה האטה בקצב עליית המחירים, אך ענף הבנייה עדיין מתמודד עם מגבלות משמעותיות בשל המחסור בכוח אדם.
בנק ישראל מדגיש כי מדיניותו מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי-הוודאות, תוך שמירה על יציבות המחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. החלטות הריבית העתידיות יתבססו על התפתחות האינפלציה, יציבות השווקים הפיננסיים והמדיניות התקציבית של הממשלה.
עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, אמרה בתגובה לפרסום החלטת הריבית של בנק ישראל: "כצפוי, נגיד בנק ישראל הודיע על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5%. החלטה זו מתקבלת עקב שילוב מספר גורמים. ראשון הגורמים הוא הלחימה המתמשכת, על אף הדיבורים על הפסקת האש קרבה, וזאת לצד האינפלציה (3.5%) אשר ממשיכה להיות מעל טווח היעד של בנק ישראל וגם העלייה במדד המחירים לצרכן בחודש הקודם. גם הצמיחה האיטית יחסית במשק בתקופה האחרונה מהווה את אחד השיקולים בהשארת הריבית על כנה.
"יחד עם זאת, נגיד בנק ישראל לא יוכל להמשיך להתעלם מהמגמה העולמית של הורדת הריבית והתקווה היא שסיום המלחמה אם וכאשר יתרחש יובילו להתחלת תהליך של הורדת ריבית ע"י בנק ישראל בשלבים מאוחרים יותר של שנת 2025. בנוסף, התחזקות השקל שאנו עדים לה לאחרונה מחזקת את הבסיס העתידי להורדת הריבית על ידי הנגיד. בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד ₪, נתון נמוך יחסית בהשוואה לחמשת החודשים הקודמים, ניתן להסביר זאת עקב חופשות החגים. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, המשכנתאות עלו בכ-17%. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל משקי הבית מתמודדים עם שאר ההוצאות שמזנקות אף הן".
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, אמר בתגובה לפרסום ריבית בנק ישראל: "החלטת נגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית על רמה של 4.5% מובנת לאור העובדה שקצב האינפלציה השנתית עומד כיום על 3.5%, שזה כחצי אחוז מעל הרף העליון שהגדיר בנק ישראל.
"קצב האינפלציה הגבוה והריבית הגבוהה בשוק מקשים ומכבידים הן על היזמים בשוק והן על משקי הבית ורוכשי הדירות. למרות זאת, להערכתנו, השארת הריבית על כנה לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים, שנמצא ממילא בתהליך התאוששות ומעוגן בביקושים גבוהים, הן מצד הרוכשים והן מצד המשקיעים, אשר חזרו לאחרונה לשוק. מתחילת השנה, שוק המגורים התאושש יפה למרות המלחמה, וניתן לראות רכישות מוגברות מצד משקיעים, זוגות צעירים ומשפרי דיור וזאת בעיקר בגלל הציפיה לעליית מחירים בשוק ולתנאי התשלום הנוחים שמציעים היזמים. אנחנו מעריכים שהמגמה הזו תמשיך גם ב -2025״.