יתאפשר שימוש באפליקציות להעברת כספים בבתי עסק

בשורה מרעננת למשתמשי האפליקציות להעברת כספים: היום פרסם בנק ישראל נייר מדיניות בנושא פעילות אפליקציות התשלומים הבנקאיות בבתי עסק, שעיקרו הוא לאפשר שימוש באפליקציות אלו גם בבתי עסק • עם זאת, תהיינה מיגבלות מסוימות, אך ייתכן שהן תוסרנה בהמשך

אפליקציות העברת כספים | צילום: geralt, pixabay

מכירים את אפליקציות העברת הכסף? בין אם הספקתם להכיר ובין אם לא, הרי שאפליקציות 'פפר פיי' של בנק לאומי, 'ביט' של בנק הפועלים ו'פייבוקס' של בנק דיסקונט, הפכו אצל רבים לשימושיים ביותר. אם גם לכם קורה שאתם צריכים לשלם לחבר על נסיעה, פחית שתיה שהוא הוציא לכם מהמכונה או סתם הלוואה, סביר להניח שגם לכם קורה שאתם מנסים נואשות לפרוט את השטר הגדול שיש לכם בארנק כי לחבר אין עודף, מנסים ולא בהכרח בהצלחה. האפליקציות האלו פתרו לרבים את הבעיה, הם פשוט פותחים את האפליקציה, ובכמה הקשות מסך הכסף עובר לחבר.

האפליקציות הללו, שפותחו בשלוש השזנים האחרונות, מאפשרות להעביר כסף בין אנשים בקלות (P2P- person to person), באמצעות הטלפון הנייד, ללא צורך בהקלדת פרטי חשבון הבנק של האדם אליו מועבר הכסף. השימוש באפליקציות הללו גדל במהירות וניכר שהלקוחות מרוצים מהחדשנות והנוחות שגלומות באפליקציות. אם יש לכם טלפון כשר אמנם לא תוכלו לבצע את הפעולה, אבל במקומה תחסכו המון זמן וכאב ראש שהם לחם חוקם של בעלי המכשירים המטרטרים והמטרידים הללו.

הבעיה שהאפליקציות האלו לא פתרה, היא הצורך להסתובב עם מזומן, רצוי כסף קטן, בשביל חנויות שלא מקבלות אשראי או שמקבלות רק מסכום מסויים. נכון להיום  האפליקציות הללו לא משמשות לתשלום בבתי עסק. אלא שככל הנראה זה הולך להשתנות.

היום (ג') פרסם בנק ישראל נייר מדיניות בנושא פעילות אפליקציות התשלומים הבנקאיות בבתי עסק. מטרת המתווה לפעילות האפליקציות הבנקאיות היא יצירת "הגנת ינוקא" לחברות כרטיסי האשראי וגופים חוץ בנקאיים, וזאת כהמשך לרפורמה להגברת התחרות במערכת הבנקאית (רפורמת שטרום), על מנת לחזק גופים אלו ולתמוך בהגברת התחרות בתחום התשלומים והאשראי לעסקים קטנים בטווח הבינוני. המתווה גם מבטיח המשך חדשנות בתחום התשלומים, לטובת הלקוחות והעסקים. ובקיצור, בנק ישראל אמר כן להפעלת האפליקציות הללו גם לתשלום בבתי עסק.

שלושת הבנקים שמפעילים אפליקציות כאלו פנו לבנק ישראל בבקשה להרחיב את הפעילות של האפליקציות גם לתשלום בבתי עסק (P2B- person to business). לפי הנטען, התפתחות זו עולה בקנה אחד עם המגמות בעולם.

לאחר בחינת הנושא, תוך דיונים שנערכו בין בנק ישראל לבין אגף התקציבים במשרד האוצר, רשות התחרות, הבנקים, חברות כרטיסי האשראי והשחקנים הרלוונטיים בשוק התשלומים, בראיה רחבה של כל עולם התשלומים העתידי והתשתיות הנדרשות לקידום עולם התשלומים, הוסכם שהבנקים יפעלו בתחום התשלומים בבתי עסק בצורה מוגבלת בשלוש השנים הקרובות.

המתווה מאזן בין הצורך להגביר את התחרות בטווח הבינוני והארוך בתחום התשלומים ובתחומים הפיננסיים בכלל, לטובת משקי הבית והעסקים הקטנים, לבין המשך עידוד החדשנות בעולם התשלומים על ידי המערכת הבנקאית כבר בטווח הקצר. משכך, המתווה מייצר "הגנת ינוקא" לחברות כרטיסי האשראי, כחלק מהרפורמה להפרדתן מהבנקים, ובמטרה שיהפכו לגופים פיננסיים מתחרים, כמו גם לגופים חוץ בנקאיים אחרים שיבקשו לפעול בתחום.

אם יחולו שינויים מהותיים בשוק, כגון, הטמעת תקן EMV במסופים בבתי העסק, הסדרת פעילותם של גופים חוץ בנקאיים בתחום שירותי יזום פעולות תשלום, מתן גישה לגופים חוץ בנקאיים למס"ב (מערכת סליקה בנקאית), לרבות לשירות תשלום מיידי, תבחן מחדש נחיצות המגבלות על פעילות האפליקציות הבנקאיות.

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אמר בנוגע להחלטה: "אנו רואים חשיבות רבה בהתפתחות שוק התשלומים בישראל, ופועלים בראיה רחבה כדי לוודא שהתשתיות של השוק (כגון תשתית ה-EMV -, תשתית תשלומים מהירים לכלל השחקנים הפועלים בתחום) יפותחו ויאפשרו שוק חדשני ותחרותי, שבו יהיו מגוון רחב של שחקנים בין אם מקומיים ובין אם זרים".

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר: "שוק התשלומים משתנה במהירות וימשיך להשתנות בשנים הקרובות, ויותר ויותר תשלומים יבוצעו באמצעות אפליקציות. מספר משקי הבית והעוסקים הזעירים שעושים שימוש באפליקציות התשלום השונות, תוך שביעות רצון גבוהה, הולך וגדל. הגבלת היקף השימוש באפליקציות עבור תשלום בבתי עסק בטווח הקצר תאפשר לחברות כרטיסי האשראי ולמתחרים נוספים בשוק, כולל שחקנים זרים שירצו בכך, להיערך ולהקים אפליקציות משלהן או ארנקים דיגיטליים, להיכנס לתחום האפליקציות ולפעול להגברת התחרות לטובת משקי הבית והעסקים הקטנים".

כתיבת תגובה