קווי הלילה שבין היתר מאפשרים לאנשים רבים להתפלל וללמוד בכותל בליל שישי עד שעות מאוחרות, רשמו בשנה הקודמת גידול דרמטי במספר הנוסעים. הפרויקט שהחל כפיילוט בעיר הקודש, חוגג עשור להיווסדו
ליאור נגה 12.02.2017
ירושלים בלילה | צילום: LevT, שאטרסטוק עשר שנים חלפו מאז השיק משרד התחבורה את "קווי הלילה" ודיווח של משרד התחבורה מעיד כי הם השתרשו בהווי התחבורתי של ישראל. כל מי שעשה את דרכו מהכותל וממרכז העיר ירושלים לשכונות גבעת שאול ובית וגן בשנים האחרונות בוודאי מכיר את קווי הלילה שהפכו חלק בלתי נפרד מהווי החיים של אנשים רבים.
בשנה הקודמת (2016) חלה עלייה של כ-20% במספר הנוסעים בקווי הלילה לעומת שנת 2015. כך עולה מנתוני הרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה. מהנתונים עולה כי בשנה הקודמת נסעו בקווי הלילה בכל רחבי הארץ מיליון ו-93 אלף נוסעים, לעומת 886 אלף נוסעים בשנת 2015.
קווי הלילה פעילים בדרך כלל בימי חמישי ומוצ"ש, אם כי ישנן ערים בהן פועלים הקווים לילה אחר לילה בחודשי הקיץ.
הפרויקט נולד בכלל בירושלים לפני עשור וכלל חמישה קווים. מטרתו הייתה לחקות את מערך קווי הלילה של לונדון, ה-Night Buses. הפיילוט התגלה כהצלחה גדולה והפרויקט הורחב לאזור חיפה והקריות ומשם לגוש דן וליתר חלקי הארץ. מה שמעורר את השאלה מדוע לא תפעל הרכבת הקלה בירושלים באותה מתכונת.
מנהל הרשות הארצית לתחבורה ציבורית, מאיר חן, מציין כי הנסיעה בקווי הלילה היא במחיר נסיעה רגילה וניתן לשלם עבורה בכל אמצעי התשלום וההסדרים הנהוגים בתחבורה הציבורית ובכללם חופשי- חודשי, חופשי- יומי, הנחות לזכאים ועוד.
מדי שנה עורכת הרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה סקרי צרכים וביקושים במטרה לשפר את שירות האוטובוסים הלילי, ולהתאימו ליותר נוסעים. בעקבות סקרים אלה, הוארכו בשנה האחרונה שעות פעילותיהם של מספר קווי יום אל תוך הלילה, פעולה שאפשרה לנוסעים רבים יותר להשתמש בקווים המתאימים והמוכרים להם, גם בשעות הקטנות.
שר התחבורה, חה"כ ישראל כ"ץ (ליכוד) אמר: "אנחנו רואים בקווי הלילה פרויקט בעל עדיפות לאומית. מדובר בשירות מציל חיים, פשוטו כמשמעו. מחקרים גילו כי באזורים שבהם פועלים קווי לילה חלה ירידה משמעותית במספר תאונות הדרכים והנפגעים. נמשיך לפתח ולהרחיב את השירות החשוב הזה כדי שכל מי שרוצה לנסוע בלילה יוכל לעשות זאת בבטחה ובמחיר שווה לכל נפש".


