גפני: לא נאפשר את ביטול הפטור ממס על רכישות באינטרנט

חברי הכנסת: יש צורך בפתרון לסיוע לרשתות הישראליות אך הדבר לא צריך לבוא על חשבון הצרכן והרכישות המוזלות ברשת

רכישה באינטרנט shutterstock

 

ועדת הכספים קיימה דיון בשתי הצעות לסדר – 'היערכות למשבר המתפתח בשוק הקמעונות המקומי' (הצעתו של יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג) ו"כוונת רשות המיסים להעלות את המיסוי על הרכישות באינטרנט" – (הצעתם של חה"כ אורי מקלב, נחמן שי, מירב בן ארי).

במהלך הדיון הבהירו חברי הוועדה והעומד בראשה, ח"כ משה גפני כי לא יסכימו לביטול הפטור ממיסים על רכישות באתרי אינטרנט (יבוא אישי) בחו"ל בסכום של עד 75 דולר. לצד כך קראו חברי הוועדה לממשלה לפעול ולמצוא פתרונות שיסייעו לרשתות הקמעונאות הישראליות המצויות בקשיים כלכלים קשים, על רקע הגידול ברכישות ברשת. במשרד האוצר סירבו להציג את עמדתם בנוגע לעתיד הפטור בטענה שהנושא נידון בבג"ץ. יו"ר הוועדה תקף את הדברים: "ההתייחסות של הממשלה לכנסת היא משפילה ומתחת לכל ביקורת".

ח"כ גפני: "קיימנו כבר דיון אחד בנושא הזה, יש משבר במסגרתו ואני לא בטוח שיש בממשלה מדיניות אחידה, לכן אני שמח שמעלים את הנושא. אם יתברר שמדובר על משהו משמעותי מאוד, שעלול להביא את המשק לבעיה קשה, נקיים דיון עם קברניטי המשק".

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג: "כשהציג שר האוצר את התקציב הוא הציג תחזית צמיחה מאוד אופטימית שבין היתר התבססה על עלייה בצריכה הפנימית. אבל בפועל ישנה מנגד ירידה בצמיחה הקמעונאית המקומית בישראל על רקע הרכישה המוגברת ברשתות אינטרנט בחו"ל. נכון שאנחנו בעידן אחר אך העובדות מדברות בעד עצמן וישנה רשימה ארוכה של רשתות בקשיים. אם לא קונים זה ישפיע על הקניונים ועל הנדל"ן ויביא להאטה משמעותית במשק. ממשלת ישראל לא מתמודדת עם האתגר הזה. נכון שזה אתגר עולמי נכון, אך ניתן ליצור שוויון ולתמרץ עסקים קטנים ובינוניים ולבחון מה ההשפעה על השוק בישראל".

ח"כ נחמן שי: "אנחנו מתמודדים עם משהו שגדול עלינו, הוא גלובלי, אי אפשר לבלום אותו. הדילמה היא אמתית, אנחנו רוצים שהרשתות האלה יתקיימו, אנחנו לא רוצים שאלפי ישראלים יאבדו את מקום עבודתם והרווחים הולכים ופוחתים. צריך רגולציה או שיתנו לרשתות הישראליות הגנה של פטור ממע"מ עד 75 דולר או שיבטלו את הפטור ברשת. אני נגד הביטול, זו תהייה נסיגה. המדינה חייבת ללמוד את השוק ולהציע פתרונות".

על רקע הדברים ביקר יו"ר הוועדה את התנהלות האוצר: "לא יאומן, אם אתה לא מוסר את מלוא האינפורמציה, אל תבואו לוועדה במשך שנה. אם יש עתירה אנחנו לא נקיים דיון?! בצורה הזו לא יהיה דיון על שום דבר. התירוץ הזה לא מעניין אותי אפילו. זו עלייה בדרגה, זו פגיעה בדמוקרטיה".

עידו סופר, משרד האוצר: "לסוגיית הפטור ממע"מ לא ניתן להתייחס. על שאר הנושאים תהייה התייחסות"

ח"כ גפני: "אני מבקש לזמן לדיון מיוחד בעניין הזה ולהזמין את: מנכ"ל משרד האוצר, כלכלן האוצר, מנהל רשות המיסים, מנכ"ל משרד הכלכלה, נגידת בנק ישראל או מי מטעמה. נקיים דיון עקרוני – האם מדינת ישראל ערוכה כדי לעמוד מול הגל הזה במסגרת מציאות בה אנחנו לא רוצים להוריד את הפטור ממע"מ ומצד שני אנחנו לא רוצים לפגוע בקמעונות הישראלית. מגישים כמה חברי כנסת מכובדים בניהם יו"ר האופוזיציה בקשה לדיון ויש פה עיוות נוראי. ההתייחסות של הממשלה לכנסת היא משפילה ומתחת לכל ביקורת. הכנסת ריקה מכל תוכן במצב הזה וגם אתם תהיו ריקים תוכן אם כך".

עידו סופר, משרד האוצר: "ניתנה כאן תשובה לטעמי מלאה לחברי הכנסת. בסופו של דבר מדובר על מגמה עולמית, לא ניתן לעצור את זה. מדובר לא ב-17 אחוז, זה שולי אלא בהפרש של עשרות אחוזים, הצרכן לא מוכן לקנות מוצר שההפרש יכול להגיע ל-40 אחוז. המדינה הובילה שורה של צעדים להורדת נטל רגולטורי עבור היבואנים. יש רפורמות שונות שחוסכות בין 10-15 אחוז במחיר המוצר. הייתה הפחתה גם במיסי קנייה כדי שיוכלו לייצר. אך גם הקמעונאים צריכים למקסם את הסוגיה, את החוזים מול היבואנים וחוזי עלויות השכירות, כי הפער הוא לא 17 אחוז אלא הרבה יותר".

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "כאמור נקיים דיון עומק עם ראשי המשק. עולה מכאן השאלה אם יש אמת אחת בבית המשפט ואמת אחת כאן? לא להגיד פה מה שאתם אומרים בבית המשפט? שם אתם משקרים? איפה האמת? ברגע שמישהו מגיש עתירה בבג"ץ אתם לא מוסרים פה אינפורמציה, זה אנטי דמוקרטיה. אני לא מקבל את הדבר הזה. ההתייחסות תהייה הדדית".

כתיבת תגובה