אמזון פוגעת בסוחריה? נשמע הזוי, אבל מתברר שבעולם נאספות טענות הולכות וגוברות על 'משפטי שדה' שהחברה מעמידה בהם את סוחריה • אלה מוצאים עצמם בסופו של דבר, למרות שבידיהם הוכחות לאותנטיות מוצריהם, מוקעים אל מחוץ ל'חנות' של קמעונאית הרשת הגדולה בעולם וסחורותיהם מושמדות • והאם אמזון בדרך לעזוב את הארץ, או שהתשובה טמונה במרלו"ג ענק שנרכש בימים אלה ע"י גורם שלישי?
דוד שלומוביץ 12.11.2020חודש הקניות ברשת כבר בעיצומו, וימי המכירות המיוחדים שעוד יבואו בחודש הקרוב, ימשכו מאות מיליוני לקוחות בעולם לגהץ את כרטיסי האשראי שלהם מסביב לגלובוס. בינתיים הולכות ונערמות תלונות על אמזון. בעולם הרחב עולות טענות נגד השימוש שעושה אמזון בכוחה המונופוליסטי, והרגולטורים השונים חוקרים ובודקים את חברת קמעונאות הרשת הגדולה בעולם.
בדיווח באתר TheMarker מובא סיפור מקומם מסוכנות הידיעות 'בלומברג', על חורבן עסקי שעוללה לכאורה אמזון לאדם שעסק במכירת מותגי אופנה. במשך כ-20 שנה מכר ברק גובאני מותגי אופנה בחנותו, בשדרת מלרוז בלוס אנג'לס. לפני כעשור התרחב גובאני למכירה גם דרך הרשת והציע את מרכולתו גם בפלטפורמות מקוונות כמו אמזון ואיביי, כשהוא בעצמו אורז ושולח את הסחורה.
בהמשך, ולאחר שעל פי הדוחות שהפיק התברר לו, כי יותר מ-90% מהמכירות ברשת היו דרך אמזון, החליט גובאני לעלות שלב. הוא ארז את כל הסחורה שלו בחנות הפיזית בשווי 1.5 מיליון דולר, שלח אותה למחסני אמזון ברחבי ארה"ב ועבר לעבוד מהבית, בכך הוא הצטרף ליותר מ-450 אלף עסקים שעושים שימוש בשירות Fulfillment by Amazon המציע אריזה ושילוח במחסני אמזון, תמורת תשלום נוסף.
כעבור זמן מה, קיבל גובאני מייל מאמזון שבו נאמר כי חשבונו נכנס להליך בדיקה, עקב תלונות של לקוחות על מוצרים לא אותנטיים. "מכירת מוצרים מזויפים באמזון אסורה בתכלית האיסור", נכתב במייל. גובאני לא ידע שבכך מתחילה מסכת ייסורים שעתידה להפיל אותו לקרשים.
בסופו של דבר, ולאחר דין ודברים ארוך, קשה ובעיקר עצוב ומתסכל, השמידה אמזון את כל המלאי שלו בחשד לזיופים. במהלך הדיונים הציג גובאני חשבוניות מקוריות על הסחורה, אולם אמזון טענו שמדובר בחשבוניות ישנות, על פי הדיווח, עורך דינו שלח בספטמבר האחרון תביעה לפיצויים בסך 800 אלף דולר – בצירוף קבלות המוכיחות שהסחורה הגיעה ישירות ממותגי האופנה – והם ממתינים כעת לתגובת אמזון.
בית הנבחרים: ניצול לרעה
בדיווח ב-TheMarker נטען עוד, כי סיפורים כמו של גובאני נשמעים כבר שנים בפורומים וכנסים של סוחרים באינטרנט. אמזון יכולה להשעות מוכרים בכל רגע ומכל סיבה, לאחר מכן הסוחרים עוברים תהליך אוטומטי ברובו, שבו אמזון היא השופטת, השוטרת, הקטגורית וגם התליינית. הסוחרים נתונים במידה רבה לחסדי אלגוריתמים עם מעט מאוד פיקוח אנושי. הבעיה הגדולה היא, שכשסוחרים מקימים חנות באמזון, הם מוותרים על זכותם לתבוע ומסכימים לבוררות לפתרון סכסוכים עתידיים.
דו"ח שפרסמה באחרונה ועדת המשפט של בית הנבחרים האמריקאי, מצא כי ענקיות הטכנולוגיה מנצלות לרעה את הכוח שיש להן מול שותפים קטנים יותר. אחת ההמלצות של הוועדה הייתה לבטל את סעיפי חובת הבוררות בחוזים. "בגלל ההשלכות הכלכליות החמורות של השעיה או הסרה מהאתר, סוחרים רבים באמזון חיים בפחד מהחברה", נכתב בדו"ח. דוברת מטעם אמזון אמרה בתגובה שהחברה עובדת קשה כדי להבטיח שבאתר יימכרו רק מוצרים אותנטיים ולספק פתרון הוגן לסכסוכים.
הסיפור של גובאני חוזר על עצמו בווריאציות כאלו ואחרות. "לא מעט מוכרים מוצאים עצמם מערערים בלי סוף ומקבלים תשובה כי הקבלות אינן תקינות או שלא ניתן לאמת את המוצרים שלהם, ללא הסבר", אמר כריס מקייב – עובד לשעבר באמזון שכיום עוזר לסוחרים בפנייה לאמזון – בעדות שנתן בפני הוועדה של בית הנבחרים, "או שהם לא מקבלים תשובה". ישנן הערכות שסוחרים מקבילים הם אלו ששולחים את התלונות על זיופים כדי להרוג את התחרות מולם, עד כה לא הוכחה הטענה.
חקירה באיחוד, בדיקה בגרמניה
מסתבר כי הטענות והאשמות נגד אמזון חוצות יבשות. מטעם סוכנות הידיעות נמסר כי האיחוד האירופי פתח בחקירה שנייה נגד אמזון על הפרת חוקי ההגבלים העסקיים. האשמה המרכזית: המשחק הכפול של אמזון – הן כפלטפורמה עבור סוחרים חיצוניים והן כמתחרה שמוכרת סחורה משל עצמה.
על פי דיווח של 'הפייננשל טיימס' נציבות ההגבלים העסקיים האירופית הגישה תלונה נגד אמזון, בטענה כי ענקית האי-קומרס מנצלת לרעה את המידע שהיא אוספת מסוחרים המשתמשים בפלטפורמה שלה כדי להתחרות בהם. מרגרט וסטגר, הממונה באיחוד האירופי על ההגבלים העסקים – שידועה בקשיחות שלה נגד ענקיות הטכנולוגיה – הודיעה כבר על פתיחת החקירה. בעבר הטילה וסטגר קנס של 8 מיליארד דולר על חברת גוגל העולמית וחייבה את אפל במיסי ענק.
החקירה הראשונית באיחוד האירופי החלה לפני כשנתיים, במקביל לבדיקה מעמיקה של הרגולטור הגרמני. זאת מעבר לבדיקה לבדיקות וחקירות שעוברת אמזון בארצות הברית כאמור.
על פי הדיווחים בסוכנויות הידיעות, וסטאגר, אמרה לכתבים כי אמזון מקבלת החלטות לגבי מוצרים שהיא מוכרת באתר, על סמך איסוף נתונים מכלל הסוחרים. "אמזון פוגעת באופן לא חוקי בתחרות בשווקים קמעונאיים מקוונים", אמרה לכתבים. "זה עניין של ביג דאטה". וסטאגר הוסיפה ואמרה כי: "אנחנו לא מתייחסים להצלחה של אמזון או לגודלה. הדאגה שלנו היא לגבי התנהלות עסקית מאוד מסוימת, שנראה כי היא משבשת תחרות אמיתית".
לקוחות מועדפים
חקירה קודמת שנפתחה נגד אמזון עוסקת ביחס המועדף שהיא נותנת למוכרים המשתמשים בשירותי הלוגיסטיקה והשילוח שלה. בנוסף נחקרים חשדות ולפיהן אמזון מוכרת מוצרים ספציפיים משל עצמה, לאחר שאספה עליהם מידע מסוחרים אחרים ברחבי הפלטפורמה, ונתוני המכירות של אותם מוצרים הוכיחו את עצמם. נציבות התחרות של האיחוד האירופי העלו טענות על, "עיוות התחרות בשוק הקמעונאות המקוון".
"אנחנו חייבים לוודא שפלטפורמות כמו אמזון לא יפריעו לתחרות", אמרה מרגרט וסטאגר, נציבת התחרות באיחוד, "מידע על הפעילות של מוכרי צד שלישי לא צריכים לשמש לטובת אמזון והחוקים לא צריכים באופן מלאכותי לתעדף את פעילות הקמעונאות של אמזון או את הקמעונאים שמשתמשים בשירותי המשלוחים והלוגיסטיקה של אמזון".
באתר 'גלובס' הובא תגובתה של אמזון שמסרה, כי היא לא מסכימה עם הקביעות של הנציבות האירופית וכי "תמשיך לעשות כל מאמץ כדי להבטיח שהיא (הנציבות) תקבל הבנה מדויקת של העובדות". אמזון מסרה עוד כי היא מהווה רק 1% משוק הקמעונאות העולמי.
יורדים מהארץ?
ובארצנו הקטנה, בינתיים, מדשדשת אמזון כמו פנס איתות ברכב ישן. בשלב זה ישנן הערכות ולפיהן, אמזון לא השכילה לפצח את סוד הלקוח הארצישראלי והחברה עלולה לוותר על ישראל. בתחקיר באתר ynet נטען בין היתר כי אמזון כבר לא משקיעה במשלוח המקומי, כאשר במקביל השילוח החינמי מארה"ב ככל הנראה לא צפוי להתחדש בנובמבר השנה, כבשנה שעברה.
בכתבתה של מירב קריסטל נטען כי חיפוש, למשל, אחר 'רב בריח' לא מניב תוצאות מישראל. כך גם חיפוש אחר המותג 'האגיס' שנמכר באמזון בשילוח המקומי, מוביל להאגיס בארה"ב. גורמים שמקורבים לאמזון בישראל אמרו ל-ynet כי "בפועל הם לא הקימו עדיין אמזון ישראל רק לוקאל דליברי (משלוח מקומי. ד"ש) שאמור היה להיות מעין 'ספתח'. יתכן שכרגע הם לא משקיעים משאבים ניהוליים כאן, ומי שירצה למכור יעלה באמזון ארה"ב, כמו שהיה קודם. יחד עם זאת, לא שמענו מהם משהו רשמי וניתן גם להניח שהם יחזרו לכאן".
גורם אחר שעובד מול אמזון טוען כי: "יש שמועה שהם יוצאים מהארץ. אין הרבה פעילות במילא, אין להם נוכחות כיום, זה לא שהם נותנים משהו לסוחרים או מקדמים את הפלטפורמה, הם רק מאפשרים את הפלטפורמה. זה לא נפרד מאמזון ארה"ב זה אותו חשבון אותו אתר, למעט העברית, אין משהו ייחודי. והעברית כבר תישאר, גם אם הם עוזבים את הארץ".
מסלול מחדש
מוכר אחר באמזון העלה הערכה ולפיה יתכן כי אמזון לוקחים צעד אחד אחורה, כדי להיכנס בצורה אחרת. "זה לא שישראל פחות חשובה לאמזון, זה שוק חזק, אלא שהקונסטלציה בשילוח המקומי – לא עבדה והם מבינים את זה. יש פה הרגלים מגונים ישנים שגורמים לבעיות. היבואנים שומרים על צינורות המכירה הסטנדרטים ולא באמת רוצים להיכנס לזירה. ועד שלא יהיו להם פה מחסנים, הם לא יוכלו באמת לשנות את מאזן הכוחות".
ואילו גורם נוסף שמעורה בשוק, טען בתחקיר ב-ynet, כי הכישלון טמון באמזון ולא בישראלים. "כרגע חברות נמצאות שם כי זה לא עולה להם הרבה להחזיק את זה. זה שאתה שם זה לא סימן שאתה חי שם. זה נכשל כי הם ניסו לעשות זירה בתוך זירה. זה לא עובד, זה חצי כוח. הם אמרו נתחיל ככה ונראה הלאה. לא עבד. ניסינו.
"הם לא בנו מערכת לישראל, למרות שזו היתה כוונתם בעתיד. המערכת של אמזון ארה"ב לא מתאימה לישראל, מערכות המע"מ לא תואמות, מותג שעולה בלוקל דליברי מתנגש עם המותג בארה"ב, המערכת לא תומכת בכיתוב מימין לשמאל. אני חושב שאמזון לא תיעדפה את השילוח המקומי. הם לא הבינו את השחקנים. למשל שחקן שרוצה למכור מקרר חייב לגבות על התקנה ואמזון לא איפשרו לו".
חוות המרלו"גים
הגורם נשאל האם אמזון החליטו לצאת מהארץ? ותשובתו הייתה כי "הם בדיונים אסטרטגיים מה הלאה, לדעתי הם עוד לא החליטו סופית לצאת. אם יישארו זה חייב להיות בהשקעה מלאה".
מאוד יתכן שהתשובה טמונה בעסקת מקרקעין באזור התעשייה של מושב תנובות שבשרון. על פי דיווח של גיא ליברמן ב'גלובס', חברת עזריאלי רכשה קרקע באזור התעשייה תנובות שממזרח לכפר יונה תמורת 118.5 מיליון שקל (לא כולל מע"מ) – כאשר בכוונת החברה להקים במקום דאטה סנטר (חוות שרתים) שתשרת את ענקית הקמעונאות אמזון. מדובר בשטח של 26 דונם, כשבכוונת החברה בהמשך לבנות במקום מבנה בהיקף של כעשרת אלפים מ"ר. קיומו של המו"מ בין עזריאלי לאמזון נחשף ב'גלובס' באוגוסט.
על פי הדיווח, שחברת עזריאלי לא מסרה עליו תגובה, זוהי עסקה שנייה עבור חברת עזריאלי בתחום, לאחר שבחודש שעבר היא רכשה קרקע בשטח של כ-30 דונם באזור התעשייה שוהם. בדיווח נטען כי בכוונת החברה לרכוש שטח להקמת דאטה סנטר שלישי, וזאת ככל הנראה באזור התעשייה הר טוב שבבית שמש.