עסק ששורד דורות – חלום או מציאות? מסתבר שיש צורך בשינויים פנימיים, באישיות העסק ובאישיותו של בעל העסק, כדי שהעסק ישרוד על פני תקופות ויצלח אותן בשלום • שימו לב: השינויים שעל בעל עסק לבצע באישיותו קשים לאין ערוך מהשינויים הנדרשים בעסק • אבל לאורך טווח, זה משתלם
עופר נחשון 19.05.2021הפילוסוף היווני הרקליטס טען שלא ניתן לעבור באותו הנהר פעמיים, משום שהנהר משתנה כל הזמן, ואפילו שינוי קטן הנראה לכאורה חסר משמעות הוא בעל משמעות רבה.
העולם משתנה כל הזמן, בחלקו – בקצב איטי בלתי מורגש, ובחלקו – בקצב מהיר. בעל עסק החפץ להעניק לעסקיו אריכות ימים חייב להתאים הן את עצמו והן את עסקו לנסיבות המשתנות בכל עת.
השינוי בעסק
בעבר נהנו סוכנויות הנסיעות משגשוג רב, אולם כיום (בלא להתחשב במשבר הקורונה הזמני) האפשרות להזמין כרטיסים בזול באינטרנט אילצה רבים מעסקים אלה להמציא את עצמם מחדש. כך שבמקום לשווק כרטיסי טיסה בלבד החלו חלקם להתמקצע בתכנון של מסלולים מיוחדים לקהלי יעד ספציפיים, כמו לדתיים או לכנסים אקדמיים. בדומה, גם מעמדם של סוכני הביטוח נפגע עם האפשרות לעשות ביטוחים שונים בחברות הביטוח הגדולות באמצעות הטלפון, ללא תיווכו של סוכן ביטוח. כמענה לכך, החלו סוכני ביטוח רבים להציע, בנוסף לשרתי הביטוח, גם נתבי השקעה ותוכניות חיסכון.
מי שלא פיתח גמישות ונע עם השינויים במציאות לא שרד, ומי שהשכיל להתבונן קדימה ולהכין את עצמו מבעוד מועד לשינוי העתיד להתרחש – ובמידה מסוימת, אפילו לעצב אותו – פרח. ברם, שינוי אסטרטגי מושכל אינו נעשה בבת אחת, אלא תוך שמירת הקיים, ומעבר איטי והדרגתי לקראת החדש. גם בין החורף לבין הקיץ יש אביב.
השינוי באישיותו של בעל העסק
אישיותו של בעל העסק היא המרכיב החשוב ביותר בעסקו, וגם עליה להשתנות בהתאם לצרכים המשתנים של העסק עם שינויי העיתים. בהיבט זה יש לשים לב לשני הדברים הבאים:
- האדם עצמו משתנה ללא הרף, ובעל עסק חייב להיות ער לשינויים המתחוללים בו, ולבחון את עצמו כל העת; האם השינויים הללו מקדמים אותו, או שמא הם מסיגים אותו לאחור. השתקעות בשגרה בלא בחינתה מחדש היא הרסנית, הן לעסק והן לפרט.
- מאחר שאיש אינו מושלם, תמיד ישנם שינויים שאיש העסקים חייב להתאים את עצמו אליהם בכדי להצליח. איש עסקים נבון ער לחסרונותיו וממהר לתקנם.
השינויים שעל בעל עסק לבצע באישיותו קשים לאין ערוך מהשינויים הנדרשים בעסק, והתהליכים שיש לעוברם, בכדי שיהיו שורשיים ועמוקים, מייגעים וארוכים. תחילה, יש לשנות את ההתנהגות ואת אופני הפעולה בהתאם לנדרש: לקבוע נהלי התנהגות לנוכח האתגרים המשתנים, ונהלי ביקורת-עצמית. שינוי ההתנהגות אמור לחולל שינוי אישיותי, כאמור בספר החינוך (מצווה ט"ז): "כי אחרי הפעולות נמשכים הלבבות".
ליאון פסטינגר, פסיכולוג חברתי, בדק את התנהגותם של בני אדם שהתנהגותם הייתה בקונפליקט עם אמונותיהם. הוא מצא שבמקרים אלה אין ההתנהגות משתנה בהתאם לאמונה, אלא להפך, האמונה משתנה בהתאם להתנהגות. דוגמה לכך מצויה בספר מלכים ב' (ו, ח'-כ"ג), שבו מסופר על גדודי ארם שנהגו לפשוט על תושבי שומרון ולבוז אותם. באחת הפשיטות נשבה מלך ארם יחד עם חייליו, והם הובלו אל בירת השומרון. בניגוד למקובל במקרים מעין אלה, ובניגוד לדרישתו של מלך ישראל להענישם, זימן אותם אלישע הנביא לסעודה דשנה, שבסיומה שילח אותם לחופשי. מסתבר, שמעשה זה שהיה מנוגד בתכלית לנוהג ולציפיותיהם של השבויים, שינה את עמדותיהם מן הקצה אל הקצה, והם חדלו להציק לתושבי השומרון. שינוי בהתניה ההתנהגותית של אנשי ארם עצמם, שהיו רגילים לתקוף את ישראל וכעת סעדו עמם, גרם לשינוי ביחסם לישראל.
לורנס ס' סמית, גיאוגרף ואיש מדע, כתב ספר בו הוא חוזה כיצד יראה העולם בעתיד. יש בדבריו לקח גם לאיש העסקים הצופה את פני העתיד ("העולם בשנת 2050", עמ' 21):
"מדוע בכלל לערוך תחזיות על הצפוי בעוד עשרים שנה? כדי לתאר לעצמנו את העולם בשנת 2050, עלינו לחקור בעיון את מה שקורה היום, ולהבין את הסיבות לכך. אם נכפה על עצמנו לאמץ ראייה ארוכת טווח, נוכל לזהות גורמים שנראים מועילים בטווח הקרוב, אך מובילים לתוצאות הרסניות בטווח הארוך, ולהפך… …הרבה ממה שיקרה או לא יקרה בעוד ארבעים שנה תלוי במה שיעשה או לא יעשה בזמן שבין ההווה למועד הזה".
לאמור, כדי שעסק יאריך ימים, יש לנסות לחזות מראש את השינויים שיידרשו בעתיד, ולהתחיל, לאט ובמדורג, כבר לעשותם – זהו סודם של העסקים השורדים דורות!
הכותב הוא מנכ”ל ‘מלאכת מחשבת’ ומחבר הספר: “להבקיע מאה שערים, איך לעשות עסקים עם הציבור החרדי“