איך מגיבים הארגונים הירוקים לטענות ארגון "שומרי הבית" בדבר הרחקת אסדת לוויתן מהחוף? ומה קבע בית המשפט?
שושנה שוורץ 05.10.2019מאגר לוויתן, המשמש כעוגן שאמור לספק את צרכי הגז של המשק הישראלי בעשרות השנים הבאות, צפוי בקרוב להתחיל להזרים גז למשק הישראלי ולמדינות השכנות. היקף הגז המשמעותי שהתגלה במאגר, ייצוא הגז למדינות האזור, התועלת הכלכלית למשק הישראלי – כולם כבר ידועים וברורים. אך מה בנוגע להשפעה הסביבתית של מאגר לוויתן? נושא אשר גורם לארגון שומרי הבית להתנגד להקמת הפרויקט.
מה טוענים בארגון שומרי הבית?
לטענת אנשי שומרי הבית יש למקם את האסדה במרחק של 120 ק"מ מהחוף, בשל החשש שאנשי הארגון מעלים לנזקים סביבתיים אשר עלולים להיגרם בתהליך הפקת הגז. טיעונים אלו נדחו ע"י גורמי המקצוע וגם ע"י בית המשפט (בכך עוד ניגע בהמשך). טיעונים מקצועיים התומכים במיקומה הנוכחי של האסדה יש בשפע, אך לא פחות חשוב מטיעונים אלו, מעניין לשמוע מהי עמדת הארגונים הירוקים המובילים, אלה שאמונים על השמירה על הסביבה.
מהי התשובה של ארגונים ירוקים מובילים?
ארגונים סביבתיים מובילים, אלו שאיכות הסביבה עומדת לנגד עיניהם, מעלים טיעונים התומכים במיקומה הנוכחי של אסדת לוויתן. באילו ארגונים מדובר? החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ואדם טבע ודין. מהם הטיעונים?
לטענת ארגונים אלו, התועלת הסביבתית מהפעלת האסדה גדולה לאין שיעור מהחששות המועלים בנוגע לנזק שעלול להיגרם במסגרת תהליך הפקת הגז: מצד אחד, זיהום האוויר בעקבות פעילות האסדה יהיה נמוך מאוד ויעמוד בתקנים המחמירים ביותר. מהצד השני, המעבר של משק האנרגיה משימוש בדלקים מזהמים לגז טבעי בדגש על הפסקת השימוש בפחם, יפחית באופן משמעותי את זיהום האוויר, אשר פוגע בכלל אזרחי ישראל ובבריאותם.
כדי להבין כמה משמעותי המעבר לשימוש בגז טבעי, חשוב להכיר את החלטת הממשלה, לפיה הזרמת הגז ממאגר לוויתן צפויה להוביל לסגירת התחנות הפחמיות באשקלון ובחדרה. עד כמה סגירת התחנות הפחמיות תשפיע על האוויר שכולנו נושמים? עפ"י שר האנרגיה, תחנת חדרה לבדה פולטת זיהום השווה לעשרות תחנות גז טבעי הפועלות בהיקף דומה. נתונים אלו הם הבסיס לקביעת הארגונים הירוקים, לפיה התועלת הסביבתית של הפעלת אסדת לוויתן משמעותית ביותר, והינה בעל חשיבות ציבורית וסביבתית אדירה.
מה בנוגע לבטיחות תהליך הפקת הגז?
לטענת הארגונים הירוקים, הפעלת האסדה כרוכה בזיהום אוויר נמוך מאוד, העומד בתקנים מחמירים. עמדה זו מגובה בחוות דעת שסיפקו הגורמים המקצועיים, וגם בעובדות בשטח: אסדת לוויתן עומדת בתקנים בינלאומיים מחמירים, בעלת טכנולוגיות מתקדמות ותופעל בהתאם להוראות המשרד להגנת הסביבה. בנוסף, תהליך הפקת הגז באסדה יפעל כמערכת סגורה, במסגרתו יושבו גזים לשימוש חוזר.
בנוסף, עפ"י בדיקות שבוצעו, רדיוס ההשפעה של תהליך הפקת הגז עומד בתרחיש המחמיר על 250 מטר. זאת בעוד האסדה ממוקמת במרחק של 10 ק"מ מהחוף, ומכאן שאין חשש לפגיעה באיכות המים והאוויר בקרבת החוף.
מה קבע בית המשפט?
כל התביעות שהוגשו בנוגע למיקום האסדה נדחו על הסף. באחת העתירות של תושבת חוף דור אף קבע בית המשפט שמדובר בעתירת NYMBY (ראשי תיבות של המילים Not in my back Yard) – משמע "לא בחצר האחורית שלי", התנגדות אופיינית של תושבים לפרויקטים של תשתיות, כך היה עם המוביל הארצי, כביש 6 ועוד. פסיקה זו מחזקת את הסברה לפיה מחאת שומרי הבית היא מחאה מקומית הנובעת ממיקומה של האסדה הנראית בנוף מבתיהם.
ההזרמה מאסדת לוויתן צפויה להתחיל בשבועות הקרובים, ולאור תרומתו של המאגר להפחתת השימוש בדלקים מזהמים ולשיפור ניכר באיכות האוויר, הפעלתו היא הרווח הנקי של הציבור הישראלי.