מה גרם לקרדאנו – מטבע לא אפוי כל צרכו – להתרומם בחדות? • רגע אחרי העליות הגדולות והמרשימות בתחום הקריפטו, וויטסמוק משיקה את פעילות המסחר המתקדם בתחום הקריפטו בהשקעה בהיקף של 2 מיליון דולר • וגם: המשקיעים בעולם גילו את המכרות
דוד שלומוביץ 16.03.2021
שוק הקריפטו ממשיך לתסוס. היום נסחר הביטקוין בירידות קלות, לאחר שבשבוע האחרון טיפס שער הביטקוין אל מעל 61,000 דולר לביטקוין בודד. היום נע שערו על סביבות ה-55 אלף דולר כשבמקביל שווי שוק הקריפטו מטפס ל-1.675 טריליון דולר. מומחי קריפטו רבים בעולם מוכנים לחתום ששווי המטבע יגיע גם למאה אלף דולר. לעומתם, נגידי הבנקים השונים בעולם ומומחים נוספים הקשורים לכסף המסורתי מדברים נגד הביטקוין – אם מתוך פחד ואם מתוך ידע – ולטענתם הבועה תתפוצץ לאנשים בפנים.
בעולם הקריפטו דורך כוכבו של מטבע פחות מוכר בשם קרדאנו. זה האחרון זינק השנה לשווי שוק של 34 מיליארד דולר, וכיהן למשך זמן קצר כמטבע השלישי במונחי שווי שוק אחרי הביטקוין והאתריום. שווי הקרדאנו עומד רק על דולר אחד בודד, אולם כאשר מביטים בגרף שלו אפשר לקבל סחרחורת, המטבע זינק בשנה האחרונה יותר מפי ששה לאחר שלפני שנה הוא דשדש על 0.02 דולר. את הסיפור על המטבע הפחות מוכר אנו מוצאים באתר TheMarker המביא דיווח מ'בלומברג'.
על פי הדיווח, אחד מהמשקיעים הגדולים בתחום, המיליארדר מייקל נובוגרץ, החל בשבוע שעבר לאסוף מידע על המטבע הדיגיטלי, המכונה גם ADA. הוא ביקש מעוקביו בטוויטר שיעזרו לו להבין את הצמיחה המטאורית של המטבע. המיליארדר, שמנהל את בנק השקעות הקריפטו גלקסי דיגיטל הולדינגס, טען בחודש שעבר כי הביטקוין עשוי להגיע עד סוף השנה לרמה של 100 אלף דולר.
צובר אוהדים
המטבע הוא יציר כפיו של צ'רלס הוסקינסון, אמריקאי בן 33 שעבד כדוקטורנט לפני שטירוף הקריפטו השתלט על חייו. ה'קרדאנו' עבר שדרוג בתחילת מארס, אולם עדיין לא ניתן להשתמש בו בהרבה מהפונקציות של קריפטו, כמו פרויקטים של מימון מבוזר (DeFi). הפונקציה של חוזים חכמים (smart-contract) אמורה להיות מוכנה רק בהמשך השנה. מסתבר כי למרות חוסר השלמות שלו ה'קרדאנו' כבר צבר קהל נאמן של מעריצים ברדיט.
"אני לא מכיר אף יישום פופולרי שאפשר להשתמש בו בקרדאנו, ולא ראיתי התלהבות סביב הפלטפורמה שלו בקרב מפתחים", אמר ניק קרטר, מייסד משותף של חברת המחקר קוין מטריקס. "אני לא מבין למה הפופולריות שלו עולה". ב'בלומברג' מעריכים כי המשקיעים שקונים קרדאנו רואים ככל הנראה את ההבטחה הטמונה בו, או שהם פשוט חוששים להחמיץ את העליות.
"עשינו הכל כמו שצריך, אבל זה אומר שהיינו בין האחרונים להיכנס לשוק", אמר הוסקינסון המייסד. לדבריו, הוא לא יודע מדוע הערך של קרדאנו זינק לפתע. "זה היה חתיכת מסע, ממרושש למיליארדר בשמונה שנים זה די מטורף". לטענת הוסקינסון אבטחת הבלוקצ'יין של קרדאנו טובה יותר משל אתריום. הוא אף הוסיף כי יותר ממאה חברות כבר הביעו רצון לעבור מאתריום לקרדאנו.
כורים ומרוויחים
בדיווח אחר שהובא ב-TheMarker מאת אריק לאם ב'בלומברג', ציין לאם כי לאחר שנאסר על גולשי פורום ברדיט לכתוב על ביטקוין, הם החלו לציין את זינוק חברות הכרייה של הביטקוין. כך למשל שתי חברות כרייה (Riot Blockchain ו-Marathon Digital) עלו בשנה החולפת ביותר מ-7,600% – פי עשר מהביטקוין עצמו.
ההשקעה בחברות הכרייה במקום בביטקוין עצמה מעניינת, בעולם הרחב מקובל להשקיע בחברות הכורות זהב במקביל להשקעה בזהב. בהיסטוריה של הזהב ניתן לראות תשואות שנתיות גבוהות יותר של חברות הכרייה לעומת הזהב. מאידך טוען הווארד וואנג, מייסד שותף של חברת ייעוץ ההשקעות וחקר השוק קונבוי אינבסטמנטס, כי "השקעה בביטקוין והשקעה בחברות כרייה הן השקעות שונות". הוא הוסיף, והדגיש שהתשואות אמנם קשורות – אך עשויות בהחלט לא להיות מקבילות.
נזכיר כי מחוז בסין – מונגוליה הפנימית הודיע כי יאסור פרויקטים חדשים לכריית מטבעות קריפטוגרפיים. האנרגיה הרבה שצורכת תעשיית הביטקוין עלולה יום אחד לעלות לראש הכותרות והראשונות שיספגו את הריקושטים יהיו חברות הכרייה. כך שמשקיעי שוק הקריפטו צריכים להחליט בין מחשבה על אבטחת המידע, אחסון ועמלות הכרוכות בהשקעה בביטקוין, לבין איכות החברה, רמת הניהול ומשתנים נוספים בהקשעה בחברות הכרייה.
"קשה לצפות שחברה נלווית תהיה מוצלחת יותר מאחזקת ביטקוין", אמר ויג'אי אוויאר, ראש אזור אסיה-פסיפיק בחברת הסחר במטבעות דיגיטליים לונו, שבסינגפור. "להחזיק בנכס עצמו ולהחזיק בעסק שמייצר את הנכס הזה זה שני דברים שונים – הן מבחינת עלות והן מבחינת ההזדמנות שגלומה בהשקעה", הוסיף.
המסחר מתקדם
ובארצנו הקטנה, חברת הקריפטו הישראלית הציבורית הראשונה, וויטסמוק (Whitesmoke) מדווחת על השקת פעילות המסחר המתקדם (אלגו-טריידינג ושיטות מסחר נוספות) בנכסי בסיס דיגיטליים. וויטסמוק שלאחרונה דיווחה על כניסתם של קבוצת יזמי ההיי-טק יריב גילת, גיא בן ארצי ואחרים במטרה לשנות את מוקד פעילות החברה לעולמות הבלוקצ’יין והנכסים הדיגיטליים, מתחילה בפעילות מסחר מתקדמת בהיקף ראשוני של 2 מיליון דולר.
בהמשך לדיווח קודם על חתימת מזכר הבנות בין החברה לבין חברת My Ella הנמצאת בבעלותו המלאה של גיא בן ארצי לבחינת מיזוג מלא, וויטסמוק דיווחה על חתימת הסכם לרכישת שירותי מסחר מתקדמים עם חברת MyElla. במסגרת העסקה, חברת MyElla תספק לוויטסמוק שירותי מסחר מתקדמים הכוללים רכישה ומכירה של מטבעות דיגיטליים בטכנולוגיית בלוקצ’יין, ותהיה זכאית ל-20% מהרווחים שתניב הפעילות, עד למיזוג המלא בין החברות.
מנכ”ל וויטסמוק, יוסי ברנע: “תעשיית הבלוקצ’יין ממשיכה להתרחב וליצור הזדמנויות השקעה חדשות, ואנו גאים להיות החברה הציבורית הראשונה שתאפשר גישה ישירה לפעילות בתחום הקריפטו. יחד עם MyElla, שמחזיקה בניסיון עשיר ורב ובקניין רוחני בתחום המסחר בנכסים דיגיטליים, נבסס את פעילות המסחר במטבעות דיגיטליים, שתהיה אחד ממנועי הצמיחה של וויטסמוק”.