אחרי ארבעה ימי עלייה רצופים של הדאו ג'ונס וה-S&P500 מאז 1982 אפשר לומר הוודאות שאי הוודאות בארה"ב לא הובילה לירידות משמעותיות בוול סטריט • אוליבר ג'ונס צוטט ב'גרדיאן' כמי שמעריך שהסטטוס קוו יישמר • רגע אחרי ההכרזה על ביידן: הבורסה בתל אביב נסחרת בעליות קלות • ומה קורה בטורקיה?
דוד שלומוביץ 08.11.2020הבחירות בארה"ב הוכרעו (גם אם לא ממש רשמית) כשערוצי התקשורת הכריזו על ג'ו ביידן בן ה-78 לנשיא ה-46 של ארצות הברית. מנהיגי העולם מיהרו לשגר ברכות לנשיא הנבחר ואפילו ראש הממשלה בנימין נתניהו שכפה על שריו שתיקה בנושא החל מאמצע השבוע שעבר, בירך את ביידן ואיחל לו הצלחה בתפקידו.
הבורסה האמריקנית התייחסה ביום שישי בחיוב לדיווחים אודות בחירתו של ביידן לנשיאות. למרות שמצב אי וודאות מעצבן על פי רוב את המדדים שפועלים ברובם על תחושות בטן, במשך שבוע הבחירות עלו המדדים המובילים בארה"ב בכ- 9%. ב'כלכליסט' הוסיפו כי הייתה זו הפעם הראשונה מאז 1982 שהדאו ג'ונס וה-S&P500 עלו בלפחות 1% במשך ארבעה פרקי מסחר רצופים.
בהמשך הדיווח צוטט אוליבר ג'ונס, כלכלן שווקים בכיר ב-Capital Economics שאמר לגרדיאן כי "בהחלט יש הקלה כלשהי מכך שדברים כמו מדיניות מסים נוקשה יותר ורפורמות תאגידיות נרחבות אינן נראות באופק, כל עוד לדמוקרטים לא צפויה שליטה נוספת בסנאט. עקרונית זה הולך להיראות יותר כמו המשך של הסטטוס קוו, שהוא התוצאה שהכי הרבה חברות רוצות לראות".
כלומר, גם אם ביידן אכן יפנה את טראמפ מהבית הלבן, עדיין צפויים לו שנתיים של מאבק על כל חוק מכיוון שגם הסנאט וגם בית הנבחרים נשלטים על ידי הרפובליקנים. לפי ניתוח של הגרדיאן שהובא ב'כלכליסט', נראה שבוול סטריט דווקא אוהבים את המצב הזה, שבו ככל הנראה לא יוחלט על חבילת סיוע גדולה לנפגעי הקורונה שהדמוקרטים קיוו לה, והעלאת המסים האפשרית תתרחק מאוד יחד תוכניות סיוע גדולות ורגולציה קשוחה יותר.
בדיווח הובאו גם דבריו של בראד מקמילן, סמנכ"ל השקעות ב-Commonwealth Financial Network, שייחס חלק מהעליות למהלך החלק של הבחירות, ולסבירות הגבוהה לתוצאה סופית מהירה יחסית. במבט קדימה, מקמילן אמר שהשווקים מעודדים מכך שתכניות סיוע פרוגרסיביות גדולות שממשל ביידן עשוי לרצות ליישם לא יעברו עקב הפיצול בסנאט. "התוכנית הכלכלית של ביידן כללה העלאת מסים תאגידיים ומסי הון, שיכולים להפריע מאוד לשווקים. הסיכון של 'גל כחול' (שליטה דמוקרטית מלאה בבית הלבן, בסנאט ובבית הנבחרים) וניו דיל ירוק חדש אינם כעת על השולחן", לדברי ג'ונס.
הקנאביס בירוק כפול
הבורסה בישראל שנפתחה בסקרנות רבה מתוצאת הבחירות בארה"ב, נסחרת בעליות שערים קלות, בין היתר בגלל המניות הדואליות שחזרו מהמסחר בסוף השבוע עם פער ארביטראז' חיובי. הפרשנים מניחים כי הסוגיה הרפואית סביב התרופות המקור והתרופות הגנריות, תעסיק בוודאי את הבורסה. הקורונה הציפה על פני השטח את הבעייתיות בנושא הרפואה בארה"ב וכל החלטה שתתקבל בנושא לכאן או לכאן יכולה לפגוע בחברות הפארמה. גם דוח התעסוקה החיובי שפורסם בארה"ב בסוף השבוע עולה בדברי הפרשנים הכלכליים השונים.
בולטות בעליות שערים: מניות הקנאביס וזאת משתי סיבות. האחת הודעות החברות פנאקסיה ושיח מדיקל על האישור של רשויות הבריאות בגרמניה לשיווק והפצה של חומרים מבוססים קאנביס הנצרך לתושבי ירושלים. את הסיבה הנוספת מצאנו בדיווח ב'ביזפורטל'. על פי הדיווח מניות הקנאביס זינקו בסוף השבוע בוול סטריט בשיעורים דו ספרתיים גבוהים של עד 40%. הסיבה לאופטימיות – בוחרים בחמש מדינות הצביעו בעד לגליזציה של קנאביס, וזאת כאשר המועמד המועדף על ידי הסקטור, ג'ו ביידן, מתקרב אל הזכייה.
בצניחה מול הדולר
בתחילת שבוע זה כדאי לשים עין אחת על מצב הלירה הטורקית הצונחת ללא הפוגה. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הדיח את נגיד הבנק המרכזי של המדינה מוראט יוסאל, שמונה לתפקיד ביולי 2019. את מקומו תפס שר האוצר לשעבר נאצ'י אכבאל. הסיבה להדחה אינה ידועה בוודאות בשלב זה, אולם ברור שלצניחת הלירה הטורקית אל מול המטבעות הזרים יש חלק נכבד במהלך.
מתחילת השנה איבדה הלירה הטורקית כ-30% מערכה אל מול הדולר ועומדת כעת על יותר מ-8.5 לירות טורקיות עבור דולר אמריקאי אחד. אל מול האירו, צנחה הלירה הטורקית בכ-37% ועומדת על יותר מ-10 לירות לאירו.
ב-TheMarker הוסיפו בדיווח מה'גרדיאן', כי טורקיה נמצאת כעת בסכנה של משבר מטבע חמור שדומה למשבר ב-2018 – אם לא תאמץ מדיניות מוניטרית הדוקה יותר, כך הזהירו הכלכלנים.
"עתודות המט"ח אוזלות באופן מסוכן", אמרו בדיווח כלכלני חברת ההשקעות קפיטל. "הצורך של טורקיה במטבע זר עדיין גדול כתוצאה מהחובות החיצוניים קצרי הטווח העצומים של מגזר הבנקאות. אנחנו חוששים שהבנק המרכזי של טורקיה לא יהדק את המדיניות שנזקקת כדי לחזק את ביטחון המשקיעים".