הדבוראים ממשיכים להילחם בחוק שימוטט את תעשיית הדבש

יו"ר ועדת הכלכלה ביטן ביקש מקבוצת חברי ועדה לבחון עם גורמי המקצוע פתרונות שיאפשרו יבוא דבש והוזלת מחיר לצרכן לצד שמירה על החקלאים | יו"ר ארגון מגדלי הדבורים הזהיר: פתיחת הייבוא תוביל לפגיעה במגדלים ובהאבקה שתורמת לתוצר כ-5 מיליארד שקל בשנה | סמנכ"ל משרד החקלאות: אם יש ענף שאסור לעשות עליו ניסויים זה הענף הזה | נציג האוצר: להוריד מחיר כדי שהשכבות החלשות יוכלו לקנות דבש בראש השנה זה לא ניסוי – סתם מנסים להלך אימים

כוורות דבש | צילום: מכוורת גליל דן

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, המשיכה להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית להסדרת הצבה של כוורות וייצור דבש ולאחר מכן דנה בנושא המכסות לייבוא דבש, על רקע טענות לפגיעה בדבוראים. היו"ר ביטן התייחס לנושא הייבוא ואמר כי בתחילה סוכם על פיצוי של 30 מיליון שקל לחקלאים, אבל הם חזרו בהם וסירבו לפיצוי.

יו"ר ארגון מגדלי הדבורים, דורון ליבנה, אמר כי "לדבורה יש שני תוצרים, דבש והאבקה. הדבורה לא יודעת מה זה מכס, היא מביאה צוף לכוורת ותוך כדי זה היא מאביקה. התרומה של ההאבקה לתוצר היא 3-5 מיליארד שקלים, והדבש הוא בסיס קיומנו שמאפשר את זה. אם יפתחו את הייבוא התוצאה של הפגיעה בנו תהייה פגיעה בהאבקה. הניסוי הזה הוא מסוכן. למוטט משק זה קל, להקים קשה. אנחנו בעד להקל על הצרכן ולהוריד את יוקר המחיה, אבל החשש שלנו שאם נגיע להורדת מכס מלאה לא יקנו מאיתנו דבש וההאבקה תיפגע".

סמנכ"ל סחר חוץ במשרד החקלאות וביטחון המזון, יעקב פולג, אמר כי בישראל מייצרים כ-4,000 טון דבש בשנה ומייבאים עוד כ-2,000-2,500 טון. הוא הוסיף כי עוד לא ראה מקרה בו הפטור ממכס גולגל לצרכן. לדבריו, "ללא המכרז התחרותי המחיר לצרכן לא היה יורד, היבואנים לא מגלגלים את ההטבה לצרכן". סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד, ד"ר אסף לוי, הוסיף כי הדבש מממן 75-85 אחוז מעלות ההאבקה, ואם הוא לא יממן אז או שלא תהייה תוצרת חקלאית או שהמחיר שלה יעלה, כך שהצרכן ישלם ככה או ככה.

ח"כ עודד פורר, לשעבר שר החקלאות, אמר כי הייבוא מוריד את המחיר ומעלה את הצריכה, כי יש ציבור שלא יכול לשלם 50 שקל לקילו דבש ישראלי אז הוא פשוט לא קונה דבש, ואם נפתח את השוק נראה שיצרכו יותר דבש והחקלאים לא יפגעו. הוא הוסיף כי צריך לתת לחקלאים תמיכה ישירה. בתגובה לכך אמר מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן: "אנחנו לא רוצים תמיכה ישירה, זה לא הוכיח את עצמו. זה כישלון והמחיר לצרכן רק עולה". סמנכ"ל משרד החקלאות פולג הוסיף: "אם יש ענף שאסור לעשות עליו ניסויים זה הענף הזה".

רפרנט חקלאות באגף התקציבים באוצר, אוראל פיין, הסביר כי המדיניות נועדה להבטיח ירידת מחירים בתקופת חגי תשרי, שמוגדרת בזמן ושאם את להוריד מחיר לצרכן כדי שהשכבות החלשות יוכלו לקנות דבש בראש השנה זה ניסוי. היו"ר ביטן הזהיר כי אם התוצאה תהייה הפסקת ייצור דבש ישראלי אז לא תהייה גם האבקה. פיין השיב כי אין סיכוי שזה יקרה, ואמר כי העסף מייצר 22 מיליארד שקל בעוד שערך הייבוא הוא רק 30-60 מיליון שקל. "אתם סתם מנסים להליך אימים", אמר פיין.

ח"כ אלון שוסטר אמר כי הדבורים הם רשת ביטחון, כמו כיפת ברזל על ביטחון המזון הישראלי, ומי שפוגע בדבוראים עושה מעשה שלא יעשה. הוא הציע לאפשר לחברי הכנסת לבחון את הנושא, עם גורמי המקצוע, ולהביא הצעת פשרה בעניין בעוד כמה שבועות. ח"כ מטי צרפתי הרכבי ציינה: "האינטרס שלנו הוא למצוא נוסחה למאזן מדויק בין דבש מקומי למדיניות ייבוא שתאפשר אספקה במחירים הוגנים. מאידך, גם להבטיח שירותי האבקה לחקלאות הישראלית״.

היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי הטענה על עצם הייבוא לא מתקבלת על הדעת, כי יש חוסרים שצריך להשלים בעזרת הייבוא, אולם הטענה השנייה שבגלל היבוא המגדלים יכולים להיפגע והדבר יוכיל לפגיעה בהאבקה היא טענה נכונה שצריך לבחון. הוא קיבל את הצעת ח"כ שוסטר וביקש מקבוצת חברי כנסת לבדוק את הנושא, ואמר כי בעוד כחודשיים תיבחן התקדמות והדרכים לפתרון המחלוקת.

כתיבת תגובה