הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן פונה להתייחסות הציבור בנוגע לבחינת שינוי אופן הצגת המחירים ומעבר לדיגיטל | בעוד יומיים יהיה התאריך האחרון להגשת הערות הציבור למסמך שפרסמה הרשות בנושא | המוטו המרכזי: מעבר לשיטה האירופית במסגרתה תהיה אפשרות להצגת מחיר במדבקות ובצג דיגיטלי לבחירת העסקים
לאה אפרתי 17.09.2024במסגרת רפורמת "מה שטוב לאירופה – טוב לישראל" של משרד הכלכלה והתעשייה, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, בוחנת אפשרות להצגת מחירים דיגיטלית. כפי שנעשה ברפורמה, במסגרתה הנהוג באירופה יהא לצד הנהוג בישראל, כך גם האפשרות הדיגיטלית תעמוד לצד הצגת המחירים הקיימת כיום. כך, שעוסקים יוכלו לבחור באיזו שיטה להציג את המחיר, ולצרכנים תהיה יכולת בחירה לאיזה עוסק לפנות.
הרשןת הקדימה וציינה כי כבר משנת 1998 קיימת חובה חוקית בישראל להצגת מחירים על גבי כל מוצר, שנעשית באמצעות הדבקת מדבקות מחיר. אך מאז שנקבעה שיטה זו התרחשו תמורות רבות בטכנולוגיה. בתוך כך, המעבר לדיגיטל, ייעל והקל משמעותית על תחומי חיים רבים.
כמו כן חלה התפתחות טכנולוגית בכל הנוגע לאופן הצגת המחירים וניהול הליך הקנייה של הצרכן, המעלה את הצורך לבחון האם ניתן לשמר את ההגנות הצרכניות של הצגת המחירים על כל מוצר ואף להיטיב ולחזק אותן, בדרכים דיגיטליות. בחינת דרכים דיגיטליות ומתקדמות גם בתחום הצגת המחירים מחויבת המציאות ומיישרת קו עם הנהוג במדינות מתקדמות – מה שטוב לאירופה – טוב לישראל.
זאת, בייחוד כאשר ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם בה עדיין קיימת חובה להצגת המחירים על גבי כל מוצר באמצעות הדבקת מדבקות.
אופן הצגת המחירים כפי שהוא כיום בישראל כרוך בעלויות ניכרות וקיימים לו חסרונות, כאשר מנגד קיימים פתרונות דיגיטליים להצגת המחירים, אשר בהסדרים הנכונים יכולים להיטיב בצורה ניכרת עם הצרכנים בישראל, ולצעוד עם הקדמה הטכנולוגית במסגרת מה שטוב באירופה טוב גם לישראל.
בין היתרונות של הצגת מחירים דיגיטלית ניתן למנות דיוק במחירים והעדר הבדלי מחיר בין המוצר על המדף למחירו בקופה, חסכון בעלויות תפעוליות, שיפור השירות וחוויית הקניה, שליטה בתקציב במהלך הקנייה )סכום הסל( וכן היבטים של איכות הסביבה.
אשר על כן, הרשות מבקשת לבחון את ההיתכנות לאפשר הצגת מחירים דיגיטלית. במסגרת זו בדקה הרשות מספר חלופות דיגיטליות, ביניהן: סימון באמצעות צגים ותגיות מחיר דיגיטליות, עזרים נייחים בסניפים לבדיקת מחירים, עגלות עם סורק המאפשר בדיקת מחיר או לחילופין סורקים ניידים שיקבלו הצרכנים, וכן אפליקציות לניידים.
ההסדר המוצע מבחינה עקרונית הוא מתן אפשרות חוקית לעוסקים כך שיוכלו לבחור בחלופה דיגיטלית להצגת מחירים. הצגת המחירים הדיגיטלית תהיה באמצעות צגים דיגיטליים, המקושרים לקופה, וככל שהחנות גדולה יותר – היא תידרש לעזרים נוספים כמו מכשירים נייחים לבדיקת המחיר, הדפסת תוויות מחיר ברות הדבקה, הנגשת סכום הקנייה המצטבר באופן נייד, סריקת המוצר לשם קבלת מחיר ליחידת מידה וכן חשבונית דיגיטלית.
בהתאם לכך הרשות מבקשת לקבל את הערות הציבור לבחינת האפשרות העקרונית לאפשר הצגת מחירים באמצעות טכנולוגיים, תוך התקדמות לעולם הדיגיטלי גם בהיבט הצגת המחירים וליישר קו עם המדינות המתקדמות בעולם – מה שטוב לצרכנים באירופה טוב גם לצרכנים בישראל.
ניתן להעביר התייחסויות לאמור לכתובת il.gov.fta@bitiag, עד ליום 19.9.24.
ככל שמי מהציבור מבקש להציג התייחסות בעל פה בפני הממונה על הרשות, יעביר בקשה מנומקת לזמנו בצירוף עמדה מפורטת והממונה ישקול אם לזמנו כאמור.