הח"כים ביקרו את החלטת האוצר: הרוכשים צריכים ודאות

פחות משעתיים לפני מועד הדיון בוועדת הכספים על העלייה הצפויה במס הקנייה על רכבים חשמליים הודיעו במשרד האוצר על מיתון העלאת המיסוי | חברי הוועדה ביקרו את החלת הצעד רגע לפני כניסתו לתוקף וקראו לאוצר לתת וודאות לשוק הרכב החשמלי ולצרכנים הרוכשים, ולהותיר את ההנחה על כנה גם בשנים הבאות

רכב חשמלי בטעינה | מקור: הודעת משרד האנרגיה

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני קיימה היום (ב') דיון מהיר בנושא "הזינוק הצפוי במס הקנייה על רכבים חשמליים: הדחיפות במציאת פתרון למניעת פגיעה במעבר לתחבורה ירוקה" – של חברי הכנסת בועז טופורובסקי, ארז מלול, יוסף עטאונה, ואליד אלהואשלה, אליהו ברוכי, ששון שי גואטה, ומתן כהנא.

בהצעה לדיון המהיר צוין כי כחלק מהמגמה העולמית לקידום תחבורה ירוקה, מעודדת ישראל את המעבר מרכבים המונעים בדלקים מזהמים לרכבים 100 אחוז חשמליים, וכי כחלק מתהליך זה, העניקה המדינה הטבת מס קנייה בגובה 35% לרכבים חשמליים, לעומת מס קנייה בגובה 83% על רכבים בעלי מנועי בערה פנימית, אשר נועדה להוות תמריץ כלכלי לרכישת רכבים חשמליים על ידי הציבור הרחב.

לצד כך צוין בהצעה כי בסוף השנה צפויה פקיעת הצו ועלייה אוטומטית במס הקנייה על רכבים חשמליים ל-83%, בדומה לרכבים עם מנועי בערה פנימית. כך ציינו המציעים כי "עלייה זו צפויה להקפיץ את מחירי הרכבים החשמליים בעשרות אלפי שקלים, ולהפוך אותם לבלתי משתלמים עבור הציבור הרחב".

עוד העלו המציעים כי צעדים נוספים שנכללו בתוכניות התקציב, כגון ביטול התמיכה בהקמת עמדות טעינה ציבוריות לרכבים חשמליים, מגבירים את האתגר שיציב ייקור הרכבים החשמליים, וכי "צעדים אלו עומדים בסתירה למטרות הלאומיות והסביבתיות של ישראל, המתחייבות להפחתת פליטות גזי חממה ב-27% עד 2030, והגעה לתחבורה נטולת פליטות בשנת 2050". כך קראו המציעים לעצור את העלייה האוטומטית במס הקנייה ולאפשר את המשך קידום התחבורה הירוקה בישראל.

פחות משעתיים לפני פתיחת הדיון בוועדת הכספים הודיעו במשרד האוצר כי החליטו למתן את העלייה במיסוי ולהעמיד את המס לשנת 2025 על 45%.

ח"כ בועז טופורובסקי: "היה איום להשוות את המס, יצאה הודעה לפני הדיון, שהם רוצים להעלות את המיסוי ל-45%. קודם יש לזכור שאנחנו חייבים לעודד את הנסיעה ברכבים חשמליים, העתיד הולך לכיוון הרכבים האלה, מדינת ישראל התחייבה להוריד את רמת הזיהום. מעבר לזה הרבה אנשי עסקים הקשיבו למדינה שאמרה לייבא רכבים חשמליים ופתאום הכל משתנה, ובמדינת ישראל אין משהו ארוך טווח. אי אפשר ככה לנהל משק, אי אפשר לתת ככה וודאות למשקיעים. גם העלאה של 10% לא נכונה, אנחנו צריכים לעודד להוריד עוד יותר. נשמח גם לדעת אם זה להעלות ל-45% וזהו או שיהיה לכך המשך? נשמח לוודאות, ולדעת מהיכן יגיע הכסף שחשבו לקבל כאן?".

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "הייתה חדירה משמעותית של הרכבים החשמליים בשנים האחרונות, התהליך צריך להתקדם ואסור לעצור אותו. השוק מחייב וודאות משקית, שתבטיח לנו גם בעתיד גיוון של רכבים חשמליים, גם שחזרנו מבאקו בוועידת האקלים, אנחנו שומעים ממי שמובילים את תחום המחקר והפיתוח על ירידה משמעותית של הרכיבים והסוללות, יש לזה השפעה. אני לא חושבת שלא צריך לדאוג למיסים בצורה כזו או אחרת, עדיין צריך לתת וודאות משקית. התהליך שעשינו של חדירת רכבים שמפחיתים את זיהום האוויר בערים הוא מאוד משמעותי. מבחינת זיהום אוויר ופליטות הרוב מגיע מתחבורה, נכון שגם לתעשייה יש השפעה, זה לא ארובות גבוהות, זה ישירות מגיע לפנים שלנו ושל ילדנו, יש לזה עלויות בריאות מאוד גבוהות".

לעניין הודעת משרד האוצר ציינה סילמן: "הגשנו בקשות לשר האוצר להאריך את התקופה, התעקשנו כבר בשנה שעברה על זה, פנינו למשרד האוצר מספר פעמים, קיימנו דיונים, כי אנחנו חושבים שאסור לקלקל תוצאה מיטבית נכונה. רבע מכל הרכבים הנכנסים החדשים הם חשמליים, ויש לשמר את זה כדי להוריד מחירים ולהפחית את הזיהום. יצאנו עם קולות קוראים למשאיות פסולת חשמליים, לאוטובוסים חשמליים, אנחנו לא יכולים לממן את כל זה כמשרד, אבל אנחנו נותנים קריאות כיוון. ביקשנו להותיר את המס כמות שהוא, השר צריך לחתום על זה שישמר ככזה ולא יעלה מ-45 בשנה הבאה".

ספיר איפרגן, משרד האוצר:" החלטת הממשלה מדברת על מתווה שעולה ל-45 אחוז ואז ל-52 אחוזים ואז ל-60 אחוזים. התהליך התחיל לפני כמה שנים ונועד לתת תמריץ לרכישת רכב חשמלי, כאשר מחיר רכב חשמלי ליצרן גבוה יותר. לכן הרעיון היה לתת תמריץ, כך שבמועד הרכישה, שאדם בא לקנות רכב, לא יהיה הבדל מאוד משמעותי במחירים. יש עוד עלויות, יש הרבה חסכון ברכב חשמלי, אבל זה היה הרציונל, וככל שמחיר הרכב החשמלי פוחת על פני זמן, יש ירידה של התמריץ. רואים את זה בהרבה מדינות בעולם, גם אנחנו נוקטים באותו תהליך. הממוצע חדירה בישראל עולה על הממוצע האירופי, הוא מאוד גבוה. מתווה מס הנסועה אמור להיכנס לתוקפו ב-2026, יש עיכוב ביישום שלו, לכן היינו צריכים למצוא פתרון לשנת 25. למרות זאת, כן נמצא פתרון לשנת 2025".

ח"כ אורית פרקש הכהן: "למה לא לעשות את התקנה כבר לשנתיים לפחות, מדובר על תעשייה שלמה, אי אפשר כזו חוסר וודאות. תביאו כבר תקנות קדימה. מה בנוגע לרכבים המסחריים? על פניו נראה שהמס יחול עליהם בדומה לאחרים, אבל הם יקרים בהרבה, והם האחראים על 40 אחוז מהזיהום ממה שהבנתי".

ח"כ ינון אזולאי: "השאלה הבסיסית היא האם המדינה רוצה ללכת לכיוון של רכב חשמלי, אין לנו עמדות טעינה, התשתיות מעטות, אם כן, אנחנו צריכים לדעת את זה ורוכש רכב צריך וודאות".

איפרגן: "אנחנו חושבים שיש חשיבות למתווה עולה, ולא נכון שתהייה קפיצה משמעותית חדה מידי, לכן קיבל השר את ההחלטה שקיבל. מוטב הייתה לו הייתה וודאות מוקדם יותר, יחד עם זאת תקציב 25 אושר ממש עכשיו בממשלה. היה צריך להבין מה המסגרות, בחודשים האחרונים היה צריך להחליט שבתוך סדרי העדיפויות ועלויות הממשלה הכבדות יש לתעדף את זה ולמצוא לזה מקור, זה הסיבה שזה בא עכשיו. צריך למצוא לצעד הזה מקור, זה על השולחן השר, העלות היא כ-250 מיליון ₪ לשנה". לגבי רכב מסחרי אנחנו מודעים היטב לכך שמדובר בסגמנט מזהם, שלא בטוח שהתמריץ היום מספיק, אנחנו בוחנים את זה בימים האלה".

עוד ציינו באוצר כי המשך המתווה והמקורות שלו נמצאים בבחינה, לכן מובא הצעד לשנה אחת בלבד, וכי בהתאם להחלטת הממשלה המתווה תלוי במס הנסועה.

לעניין מס נסועה ציינה איפרגן: "אם היום העלות פר קילומטר היא כרבע לעומת רכב עם מנוע בערה, לאחר מס נסועה הוא יהיה כמחצית, עדיין הרבה יותר זול. רצינו לוודא שיהיה זול משמעותית מרכב בנזין, אבל עדין טיפה יותר יקר מנסיעה באוטובוס".

ח"כ טופורובסקי: "הגישו את הבקשה חברים מכל סיעות הבית, יש קונצנזוס, מדינת ישראל יכולה להיות זרקור ופיתוח כלכלי עצום, בואו נעבוד עם זה מסודר מההתחלה, כשכל פעם משנים ואף רוכש לא יודע כמה הרבה שלו יעלה. הרי יודעים מה רוצים לתמרץ ומה לא, בואו נעבוד על זה מסודר בלי כל המשחקים האלה. איפה ההיגיון הכלכלי באמירות המופרעות של עלייה כזו קיצונית, כל הכבוד שירד האיום ל-45%, אבל זאת לא הדרך לעודד את זה ואנחנו מודאגים שאין תוכנית רב שנתית".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני סיכם את הדיון: "אנחנו מבקשים מהשרה וגם ממשרד האוצר שתהייה תוכנית סבירה וסדירה שנדע מה הולך להיות עם הרכבים החשמליים, לכן היינו בדעה שיש להפחית את השיעור, אנחנו דורשים שהממשלה להביא תוכנית לעידוד רכישת רכבים חשמליים, לא מתעלמים מכך שמ-83% החליטו לרדת ל-45%, אבל אנחנו רוצים תוכנית כדי שכל אזרח ידע שהוא רוכש רכב חשמלי, לאן הוא הולך עם זה".

כתיבת תגובה