החלטת הריבית: התגובות בעולם התעשייה והנדל"ן לא אוהדות

אחרי השארת הריבית ללא שינוי, הפער בין ישראל לארה"ב לא הוחרף, אבל הריבית הגבוהה כאן כדי להישאר לפחות עד אמצע 2025 | ומה יקרה אם חברות דירוג האשראי עלולות להוריד את הדירוג פעם נוספת? | בינתיים, הציבור ישלם יותר על הלוואות המשכנתא, ההלוואות הצרכניות ועל האוברדראפט

בנק ישראל | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

כפי שדיווחנו אמש, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הודיעה אתמול (ד') על השארת הריבית ללא שינוי, ברמה של 4.5% לשנה.

ההחלטה התקבלה, לאחר שככל הנראה פרופ' אמיר ירון לא יכול היה להעלות את הריבית, הן בגלל המלחמה שפרצה בחזית הצפונית מאז החלטת הריבית הקודמת, הן בגלל האינפלציה הגואה, התרחבות הגירעון, הורדת הדירוג של מודי'ס (בשתי רמות) ושל S&P (בדרגה אחת) כשסוכנות הדירוג פיץ' עוד לא אמרה את דברה, אבל היא ככל הנראה תצעד באותו כיוון. אולם העובדה שלפני כשבועיים הוריד נשיא הפדרל רזרב האמריקני ג'רום פאוול את הריבית ב-0.5%, הרחיבה את פערי הריבית בין שתי המדינות ולכן בחרה הוועדה המוניטרית בראשות הנגיד, להותיר את הריבית בארץ על כנה ולא להעלותה כדי לא להחריף את הפער בין ישראל לארה"ב.

לאחרונה התבטא נגיד בנק ישראל כי הריבית הגבוהה תנכח בישראל לפחות עד אמצע 2025 – כאשר סביר להניח שאם המלחמה בצפון ומול איראן תעלה רמה, חברות דירוג האשראי עלולות להוריד את הדירוג פעם נוספת, כפי שהזהירו מראש, והורדת הריבית עלולה להתרחק.

בינתיים, הציבור ישלם יותר על הלוואות המשכנתא, ההלוואות הצרכניות ועל האוברדראפט.

לאור החלטת בנק ישראל בדבר אי שינוי הריבית במשק, התאחדות המלאכה והתעשייה תוקפת את החלטת בנק ישראל שמותירה את הריבית ללא שינוי, טוענת כי זו הינה מנותקת מהמציאות ותפגע קשות בכלכלה. יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר, כי "המצב הגיאופוליטי אינו מצדיק צעד קיצוני של השארת ריבית גבוהה במדינת ישראל, במיוחד כאשר רוב מדינות העולם נוקטות בהורדת ריבית. שיעור ריבית גבוה כפי שיש לנו כיום, מוביל לגידול בעלויות המימון לעסקים קטנים ובינוניים ופוגע בצמיחה הכלכלית. הכלכלה הישראלית הראתה עמידות יוצאת דופן במהלך המלחמה המתמשכת, עם שיעור אבטלה נמוך של 2.6% ויכולת של המשק להתגבר על מחסור בעובדים פלשתינאים באמצעות עובדים זרים. תחומים כמו תיירות, אופנה וחקלאות פורחים בזכות מגבלות על טיסות לחו"ל והעדפת הצרכנים לתוצרת מקומית".

לדבריו, על נגיד בנק ישראל לפעול להורדת הריבית, שכן הריבית הגבוהה אינה הכלי היחיד למלחמה באינפלציה. "במקום להעמיס מסים על הציבור, יש לנצל את יתרות המט"ח של בנק ישראל, העומדות על מעל ל-220 מיליארד דולר, ולשלב שימוש בכספי קרן העושר מתמלוגי הגז והנפט. כמו כן, יש לעודד השקעות בתשתיות באמצעות תמריצי מיסוי לעסקים, כדי לתמוך בצמיחה הכלכלית. הורדה זמנית של מס הדיבידנד תעודד חלוקת דיבידנדים ותשלומי מיסים, ותסייע במימון המשך המלחמה בצורה מאוזנת".

עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, אמרה אתמול כי "נגיד בנק ישראל הודיע על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5% כאשר החלטה זו מתקבלת בעקבות שילוב של מספר גורמים, שבראשם עומדת הלחימה המתעצמת, לצד האינפלציה שממשיכה להיות מעל טווח היעד של הבנק (3.6%). גורם משמעותי נוסף שמשפיע על הכלכלה הישראלית ועל החלטות הריבית הוא הורדת דירוג האשראי של ישראל לשפל, הנובעת מהסיכונים הביטחוניים. השפעת הורדת הדירוג ניכרת בהוצאות המדינה, שכן היא נאלצת לשלם ריביות גבוהות יותר על הלוואות. עליית מחירי היבוא בעקבות ההחלטה תוסיף לקושי לעצור את האינפלציה. התחזיות להורדת הריבית מתרחקות, והציבור סובל מהעלויות הגבוהות של הלוואות ומשכנתאות.

"בחודש אוגוסט עמד שוק המשכנתאות על סכום כולל של 8.36 מיליארד שקל, עלייה של 19.2% ביחס לאוגוסט אשתקד. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל להוציא את שאר ההוצאות שמזנקות גם הן".

דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, אמר כי "החלטת נגיד בנק ישראל הייתה צפויה לאור המדדים האחרונים והעליה בקצב האינפלציה השנתי אשר פרץ את המסגרת שהגדיר בנק ישראל. פריצת קצב האינפלציה קשור להתנהלות הפיסקלית הלא אחראית של הממשלה נוכח המלחמה והיא גורמת נזק רב לכלכלה הישראלית ולעסקים בכלל. אנחנו מעריכים כי השארת הריבית על כנה לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים , שנמצא ממילא בתהליך התאוששות מואץ ומעוגן בביקושים גבוהים, הן מצד הרוכשים למטרת מגורים והן מצד המשקיעים הישראלים ותושבי החוץ. מתחילת השנה, שוק המגורים התאושש יפה למרות המלחמה, וניתן לראות רכישות מוגברות מצד משקיעים, זוגות צעירים ומשפרי דיור. אנחנו מעריכים שהמגמה הזו תמשיך ותתחזק בחודשים הבאים״.

כתיבת תגובה