החשב הכללי יהלי רוטנברג פרסם היום את הדוחות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2024 | לפי הדוחות, נכסי המדינה מסתכמים ב-2,116 מיליארד ש"ח, כולל קרקעות בשווי 1,133 מיליארד ש"ח | התחייבויות המדינה עומדות על 3,624 מיליארד ש"ח
שי קליין 29.06.2025החשב הכללי במשרד האוצר, רואה החשבון יהלי רוטנברג, פרסם היום (ראשון) את הדוחות הכספיים המאוחדים של מדינת ישראל לשנת 2024, שמטרתם לספק לממשלה, לכנסת ולציבור הרחב תמונת מצב מלאה ומהימנה על פעילותה הכספית של הממשלה, נכסיה והתחייבויותיה, תוך עמידה בסטנדרטים בינלאומיים. הדוחות כוללים גם את מצבן ופעילותן של החברות הממשלתיות והתאגידים הסטטוטוריים. הדוחות הכספיים לשנת 2024 מאחדים 209 ישויות שונות, בהן משרדי ממשלה, רשויות מדינה, חברות ממשלתיות ותאגידים סטטוטוריים, והם נערכו בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים ולפי התקינה החשבונאית הממשלתית.
הדוחות הכספיים של המדינה לשנת 2024 מחולקים לשלושה חלקים עיקריים: החלק הראשון מציג תיאור של מבנה וסעיפי הדוחות הכספיים, מידע על השפעות מלחמת "חרבות ברזל" על המשק ועל הדוחות, וסקירה כלכלית ופיננסית של המשק בשנת 2024. הוא כולל גם התייחסות לפעולות הממשלה העיקריות שננקטו בהקשר למלחמה. החלק השני מציג את הדוחות בשלוש היררכיות שונות, מה שמאפשר הצגה של פעילות ומצב הממשלה וגופיה השונים ברזולוציות מגוונות. בנוסף, החלק השלישי מציג מידע נוסף כולל פרטים על נושאים מגוונים, כגון מדידה אקטוארית של חבות הפנסיה התקציבית ופנסיית הגישור בצה"ל, פעולות הממשלה בתחום הדיור, אקלים וקיימות, ופעילות החברות הממשלתיות והתאגידים הסטטוטוריים.
לפי הנתונים המאוחדים, היקף הנכסים של מדינת ישראל בסוף שנת 2024 הסתכם בכ-2,116 מיליארד ש"ח. נכסים אלה מורכבים בעיקר מקרקעות המדינה המוצגות בסכום של כ-1,133 מיליארד ש"ח, רכוש קבוע ונכסים בלתי מוחשיים בסכום של כ-584 מיליארד ש"ח, והשקעה בפרויקטי PPP (שותפות ציבורית-פרטית) בסכום של כ-47 מיליארד ש"ח. סך התחייבויות המדינה לסוף שנת 2024 עומד על 3,624 מיליארד ש"ח. התחייבויות אלו כוללות בעיקר את התחייבויות המוסד לביטוח לאומי כלפי מבוטחים בסך של כ-1,108 מיליארד ש"ח, התחייבות בגין זכויות עובדים בסך של כ-752 מיליארד ש"ח, והתחייבות בגין מלוות פנים וחוץ בסך של כ-1,384 מיליארד ש"ח.
הדוחות הכספיים לשנת 2024 כוללים ביאורים ופרקים מיוחדים המרחיבים על נושאים חשובים, ובראשם השפעת מלחמת "חרבות ברזל". הדוחות מספקים מידע מפורט על פעולות הממשלה למימון הוצאות המלחמה ולתמיכה בעורף. הפרק כולל נתונים על פעילות מערכת הביטחון, תמיכה במפונים, שיקום יישובי עוטף עזה במסגרת מנהלת תקומה, פעילות לשיקום ופיתוח הצפון במסגרת "תנופה לצפון", ופיצוי אזרחים באמצעות קרן מס רכוש. ישנה התייחסות גם לפעילות בשנת 2025, כולל מבצע "עם כלביא" מיוני 2025.
עוד עולה מהדוחות כי התחייבות הממשלה בגין הפנסיה התקציבית לשנת 2024 עומדת על כ-716 מיליארד ש"ח, ירידה לעומת 747 מיליארד ש"ח בשנה קודמת, בעיקר בשל עליית הריביות. יתרות מאזניות של קרקעות המדינה מסתכמות בכ-1,133 מיליארד ש"ח, ירידה קלה לעומת 1,170 מיליארד ש"ח אשתקד, שינוי שנובע מעבודת מטה משותפת בין החשב הכללי לרשות מקרקעי ישראל לטיוב נתונים ושיפור אומדנים.
הדוחות מפרטים גם את תוכניות הממשלה בתחום הדיור, כולל תכנון, פיתוח תשתיות, שיווק קרקעות, שכירות ארוכת טווח ו"דירה בהנחה", כאשר בשנת 2024 שווקו למגורים כ-48 אלף יחידות דיור, לעומת כ-35 אלף אשתקד. בנוסף, הדוחות מציגים את השקעות הממשלה בפרויקטים בשיתוף המגזר הפרטי (PPP) בתחומי התחבורה, המים, האנרגיה, הסביבה והבינוי, בהיקף של עשרות מיליארדי ש"ח, וכן כוללים את נתוני התאגידים הסטטוטוריים שאוחדו בדוחות הכספיים של המדינה, ומפרטים את פעילותם ומגמותיהם.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מסר כי "הדוחות הכספיים של מדינת ישראל משקפים תמונת מצב עמוקה ומקיפה של הממשלה על זרועותיה, ומתארים את פעילות הממשלה וכן את מצבת נכסיה והתחייבויותיה. כפי שניתן לראות בדוחות הכספיים, מלחמת התקומה, הכוללת את המערכה מול איראן, היא בעלת השלכות משמעותיות על הכלכלה. כעת אנחנו מתמקדים בלנצח במלחמה הצודקת שתבטיח את קיומנו בארץ וזאת על ידי הקצאת המשאבים הנדרשים למערכת הביטחון ותמיכה בעורף הישראלי שעומד איתן. אני משוכנע כי בעזרת השם הניצחון יביא ביטחון והביטחון ישיב תשואה עודפת לכלכלה ויביא לתנופה גדולה של צמיחה ופיתוח והדבר ישתקף בדו"חות הכספיים של השנים הבאות."
החשב הכללי, יהלי רוטנברג, הוסיף כי "פרסום הדוחות הכספיים ימים בודדים לאחר סיום מערכת 'עם כלביא' היא עדות נוספת לכך שעל אף האתגרים הרבים, אנו מחויבים לקיים שגרה תקינה למען כלכלת ישראל. אנחנו עושים זאת בביצוע אחראי של תקציב המדינה, במתן סיוע היכן שנדרש לצורך המשך הרציפות התפקודית של המשק ובאמצעות דיווחים מהימנים לציבור ולמקבלי ההחלטות. התקופה הנוכחית מאתגרת בפן הביטחוני ובפן הכלכלי, באמצעות ריסון פיסקלי והשקעה במחוללי צמיחה אנו נצא מחוזקים, גם ברמת החוסן הלאומי וגם בפן הכלכלי וזאת כפי שהמשק הישראלי הוכיח בעבר לאחר כל משבר גלובאלי או מקומי."
רואה החשבון שלומי כהן, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת חשבונאות ודיווח, סיכם כי "הדוחות הכספיים משקפים מידע רחב, עשיר וחשוב לציבור בהתאם לכללי מדידה בינלאומיים. הדוחות הכספיים מהווים את המסמך הכלכלי המקיף ביותר שנערך על פעילות הממשלה והישויות המאוחדות. תהליך ההפקה והעריכה הינו מורכב ביותר ותוצר של עבודה מקצועית מעמיקה בשותפות ותיאום עם מאות חשבים, סמנכ"לי כספים, חשבונאים ראשיים ורואי חשבון מבקרים בכל הגופים המאוחדים, תוך שימוש במערכות מידע רבות והשקעה רבה בדיגיטציה וחדשנות של התהליכים הכספיים."