לדברי יבואנים וקמעונאים מגמת העלייה צפויה עוד להימשך עוד בתקופה הקרובה, למרות התמתנות המחירים כעת | הסיבה: מחירי השילוח שעדיין גבוהים באופן חריג | רק כעת נרשמת עלייה במחירי השילוח מאירופה, כשעד כה הזינוק נרשם בשילוח מהמזרח בלבד | הערכות: בחגים ובתקופת החזרה ללימודים יהיו מבצעים ללקוחות, אך לכשיסתיימו, נגלה זינוק נוסף במחירי מוצרי החשמל
אהרן פיין 02.09.2021המשבר הכלכלי שנלווה לנגיף הקורונה הזניק בחדות את מחירי השילוח הימי, ובעוד שלפני פרוץ נגיף הקורונה לחיינו עמד מחיר השילוח של מכולה על כ-2,000 דולרים, כיום המחיר עומד על למעלה מ-15 אלפי דולרים לכל מכולה. עובדה זו היא הגורם המרכזי לזינוק במחירי המוצרים הרבים הנשלחים בהם.
בצל נתוני מדד המחירים לצרכן של יולי, מהם עלה כי ציוד חשמלי לבית התייקר ב-4%, מכונות כביסה ב-1.2%, לצד עליה של 3.3% במוצרי חשמל נוספים כדוגמת מיקרוגלים ושואבי אבק, הבהירו יבואנים רבים כי המחירים צפויים לעלות עוד, וכי גל העלייה ממש לא הסתיים. ב'דה מרקר' ביקשו מעורכי אתר 'זאפ' לערוך עבורם השוואת מחירים ובדיקה מדוקדקת יותר של עליות המחירים.
תוצאות הבדיקה שערכו ב'זאפ' העלו כי בשנה האחרונה מחודש יולי של שנת 2020 לחודש יולי השנה, בקטגוריית מיקרוגל נרשמה התייקרות ממוצעת של 26%, מ-1,508 שקל ל-1,914 שקל, בקטגוריית המקררים נרשמה עלייה של 14.4%, מ-6,068 שקל ל-6,946 שקל, כך גם מכונות הקפה התייקרו ב-8.9%, מכונות כביסה ב–3.2% והמחיר הממוצע של לפטופים עלה ב-2.9%. מגמה זו נצפתה גם ברשימה ארוכה ונוספת של מוצרי חשמל.
ב'דה מרקר' הסבירו כי לדברי יבואנים וקמעונאים רבים מגמת העלייה צפויה עוד להימשך עוד בתקופה הקרובה, למרות ההתמתנות כעת. וזאת לאור מחירי השילוח שעדיין גבוהים באופן חריג, ורק כעת מתחילה העלייה גם במחירי השילוח מאירופה, כשעד כה הזינוק נרשם רק בשילוח מהמזרח. ואמנם כעת בחגים ובתקופת החזרה ללימודים ישנם מבצעים ללקוחות, לכשיסתיימו, נגלה זינוק נוסף במחירי מוצרי החשמל.
העלייה – בקרוב
מנכ"ל זאפ, דרור זליט אמר עם פרסום תוצאות הבדיקה: "אנחנו רואים מגמה כללית של עליות מחיר בקטגוריות שנבדקו. משיחות עם יבואנים עולה כי הסיבות העיקריות לכך הן ביקושים גבוהים ויצרנים שלא עומדים בהם, העלויות בנמלים שקפצו, מלאים שנותרו מתקופות קודמות שנרכשו במגוון רמות מחירים, והשפעות עונתיות. אם נביא בחשבון את כל המשתנים הללו, עליות המחירים רק מתחילות. בחודשים הקרובים נראה אם זה אכן יקרה — משיחות עם יבואנים בשוק אני מניח שלא תהיה ברירה והמחירים עוד יעלו".
סגן נשיא איגוד לשכות המסחר והבעלים של חברת עמית עמילות מכס צוטט בדיווח: "עליית המחירים המדורגת שהיתה בעשרת החודשים האחרונים עדיין לא הגיע לשיאה. הערכה גסה היא שאחרי החגים היבואנים, שלא מסוגלים לסבסד את ההתייקרות בתחומי ההובלה וחומרי הגלם, יגלגלו חלק מעליות המחירים לעבר הצרכן — אם לא את כולן. צריך להפריד בין אזורים בעולם. בגלל הקורונה נוצר מחסור בכוח אדם ומכולות תקועות בכל הנמלים עם זאת, לעומת העליות החדות בהובלה מהמזרח שמורגשות כבר מתחילת המשבר, התייקרות ההובלה מאירופה התחילה רק במארס השנה והיא ברמה נמוכה בהרבה. מחירי ההובלה מטורקיה וגרמניה עלו פי 2–3. מטורקיה מגיעים לכאן הרבה מוצרים 'לבנים' (מקררים, מכונות כביסה ועוד; ה"ק) וכשייגמרו המלאים הקיימים בישראל – המחירים יעלו".
בנוסף צוטט בכתבה גילי ברוכים, הבעלים והמנכ"ל של חברת היבוא המקביל מ. ברוכים ובניו, שסיפר על נקודת מבטו כיבואן בתקופה שכזו: "כיבואן, אתה בעסק שבו עליך להתמודד עם שינויים רבים, אבל בלתי אפשרי לנתח ולהבין מה קורה בשנה וחצי האחרונות. לא חשבנו שנגיע למחירים האלה בהובלות, והיינו בטוחים שהם יירדו – אבל זה לא קורה. מחיר ההובלה משפיע מאוד על מוצרים בנפח גדול. אתה יכול לדחוף הרבה מוצרים קטנים בקונטיינר והעלות מתפזרת יחסית – אבל אפשר להכניס רק 40–50 מקררים, והקפיצה בעלויות ההובלה מייקרת כל מקרר במאות דולרים. וזה לא רק הקונטיינרים. יש מחסור אדיר בשבבים, שמשפיע על כל מיני מוצרים — ואני נפגש עם זה במיקרוגלים, במכונות גילוח ובטלוויזיות. אני מקבל כל הזמן הודעות על מחסור בחלקים. אולי זה טריק של היצרנים שרואים ביקושים ורוצים לעלות מחירים, אבל היבואנים חוטפים המון מכות, כל פעם מכיוון אחר".
כך גם עלה מדברי בכיר ברשת גדולה למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, שהסביר: "כמעט לכל מדינה יש עדיפות עלינו, משום שאנחנו קטנים מאוד ורחוקים ממוקדי הייצור. אם השוק באירופה צריך עכשיו הרבה לפטופים וטאבלטים, כי הילדים חוזרים לבית הספר – אז ההקצאה הולכת אליהם, וישראל נדחקת לסוף הרשימה. בגלל המחסור יש תחרות על השבבים בין חברות וגם בתוך החברות, בין חטיבות המוצרים. כך למשל, אם חברה מייצרת גם טבלטים וגם סמארטפונים, היא תקצה את השבבים שהצליחה להשיג למוצר שממנו יש לה רווח גבוה יותר. הדבר בולט בשוק הסלולר. בשוק הישראלי הקטן, כשמשיקים דגמים חדשים, יש עודף ביקוש כי אנחנו לא בעדיפות גבוהה".
לסיכום אמר: "יש עונות בשנה שמאופיינות במבצעים והנחות – לפני חגים, באק־טו־סקול, מבצעי סוף שנה. זה אומר שבקרוב המחירים יתחילו לעלות".