יזמי תמ"א 38 בת"א עתרו לביה"מ לחייב את ועדות התכנון בת"א לקדם את תכניות הרבעים – העיכוב באישור תכניות רבעים 3- ו-4 גורם לנזקים כבדים ומשפיע על מחירי הדיור בתל אביב
שי קליין 28.11.2017איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר תל אביב והמרכז, הכולל חלק ניכר מהיזמים העוסקים בפרויקטים של תמ"א 38 בתחום העיר תל אביב, וכן 10 חברות הפועלות בתחום תמ"א 38 עתרו כנגד הוועדה המקומית והוועדה המחוזית בתל אביב, בדרישה כי תכניות הרבעים תושלמנה ותפורסמנה בהקדם.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד עפר טויסטר ועו"ד מיטל טויסטר רוזנטל, מבקשים היזמים מבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב להורות למוסדות התכנון להשלים את הליכי הכנת תכניות הרבעים (3,4) ולפרסמן למתן תוקף, בהקדם האפשרי ולכל היותר בתוך חודש.
תכניות רובע 3 ותכנית רובע 4 חלות על שטח של למעלה מ-5,000 דונם במרכז העיר תל אביב. מטרת תכניות הרבעים, הינה עידוד התחדשות עירונית במרכז העיר ע"י קביעת מסגרת זכויות בניה מקסימליות לבנייני מגורים, הטמעת עקרונות הבניה של הכרזת אונסק"ו, חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בהתאם לעקרונות תמ"א 38 ופישוט הליכי רישוי ע"י יצירת סל זכויות בנייה כולל לבניה חדשה ולתוספות בנייה אשר יחליף תכניות נושאיות.
לטענת העותרים, תכניות הרבעים הופקדו באוקטובר 2012, וממועד זה הכניסו את אחד האזורים הפעילים ביותר בשוק הנדל"ן בעיר, לסחרור של חוסר ודאות. אם באשר לשלוש השנים הראשונות, מדובר היה ב"סחרור" בלתי נמנע, שנבע מהליכי תכנון מתחייבים, הרי שבשנתיים האחרונות, ולמצער בחודשים האחרונים, נובע חוסר הוודאות האמור – על כל השלכותיו כבדות המשקל – מלוחות זמנים בלתי סבירים בעליל בהכנתן של התכניות לפרסום למתן תוקף.
עו"ד עפר טויסטר ועו"ד מיטל טויסטר רוזנטל טוענים בעתירה כי העיכוב המשמעותי בכניסתן של תכניות הרבעים לתוקף עומד בניגוד לדין, והוא חורג בכל קנה מידה ממתחם הסבירות. יתרה מזאת, בעתירה מוסבר כי מזה למעלה משנה מאשרת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה תל אביב היתרי בניה בהתאם להוראות תכניות הרבעים, כפי שאלה אושרו על ידי הוועדה המחוזית והמועצה הארצית, תוך התניית הוצאתם של היתרי הבניה בכניסתן של תכניות הרבעים לתוקף. משמעות הדבר היא כי ככלל, מזה למעלה משנה לא מוצאים היתרי בניה ברבעים 3 ו-4 במרכז תל אביב.
עוד טוענים היזמים בעתירתם כי העיכוב האמור בכניסתן של תכניות הרבעים לתוקף, וכפועל יוצא העיכוב בהוצאת היתרי בניה ברבעים אלה, גורמים לנזקים כבדי משקל ליזמים הפועלים בשוק התמ"א בתל אביב, ולבעלי הנכסים ברבעים אלה.
התוצאה היא שבניינים אינם מחוזקים מפני רעידות אדמה, כניסתן של דירות חדשות לשוק נמנעת, חוסר הודאות גורמת להפסד כספי של יזמים ופקיעתם של הסכמים מול הדיירים. בנוסף קיים חשש שיפוג תוקפן של החלטות המאשרות היתרים בכפוף לכניסת תכניות הרבעים לתוקף.
חוסר הוודאות והקשיים הרבים האמורים מביאים, באופן בלתי נמנע, לעלייה במחירי הדיור, תוך הכבדה נוספת על שוק הנדל"ן, וזאת באחד מאזורי הביקוש המרכזיים ביותר במדינת ישראל.