היקף המשכנתאות באוקטובר עמד על 6.9 מיליארד שקל

היקף המשכנתאות החדשות באוקטובר 2024 הגיע ל-6.9 מיליארד שקל, למרות החגים ומיעוט ימי העבודה – עלייה דרמטית בהשוואה ל-4.5 מיליארד באוקטובר 2023 | נתוני בנק ישראל מצביעים על מגמת עלייה מתמשכת בהיקף המשכנתאות מאז תחילת 2024 | ומה קורה עם הלוואות הבלון?

בנק ישראל | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

משכת המגמה החיובית בשוק המשכנתאות: היקף המשכנתאות החדשות באוקטובר הגיע ל-6.91 מיליארד שקל, עלייה של 52% בהשוואה ל-4.55 מיליארד שקל באוקטובר אשתקד, כך עולה מנתוני בנק ישראל. מדובר בנתון מרשים במיוחד בהתחשב בכך שמדובר בחודש החגים עם מיעוט ימי עבודה.

הביקוש החזק בא לידי ביטוי גם בהרכב המשכנתאות: שיעור ההחזר החודשי הממוצע מההכנסה עלה ל-29.1%, לעומת 29.0% בחודש הקודם. במקביל, חלקן של ההלוואות הגדולות המיועדות לרכישת דירות בשווי של מעל 2 מיליון שקל הגיע ל-27.5% מסך המשכנתאות החדשות.

בסך הכל נרשמה מגמת עלייה עקבית בהיקף המשכנתאות במהלך 12 החודשים האחרונים, כאשר השיא נרשם בספטמבר עם 8.54 מיליארד שקל. גם הרכב המימון השתנה: חלקן של הלוואות בולט ובלון (הלוואות עם החזר קרן נדחה) עלה ל-1.13 מיליארד שקל באוקטובר, המהווים כ-16.4% מסך המשכנתאות.

מגמת הגידול בהיקף המשכנתאות נתמכת גם בנתוני המימון: היקף הממוצע של הלוואה בודדת עלה, כאשר כ-48% מההלוואות באוקטובר היו בשיעור החזר של 30%-50% מההכנסה.

בבנק ישראל עוקבים אחר השינויים בשוק המשכנתאות, במיוחד על רקע העלייה בהלוואות בעלות שיעור מימון גבוה: כ-45% מההלוואות שניתנו באוקטובר היו בשיעור מימון של מעל 60% משווי הנכס.

גם בהרכב המשכנתאות חל שינוי משמעותי: מרבית הלווים בוחרים במסלולים לא צמודים (כ-80% מההלוואות), תוך העדפה לריבית משתנה (55% מהמשכנתאות). זאת על רקע הציפיות להמשך רמת ריבית גבוהה בשנה הקרובה.

הגידול המתמשך בהיקף המשכנתאות מצביע על התאוששות בשוק הדיור, למרות הריבית הגבוהה. באוקטובר נרשמו 6,780 הלוואות חדשות – עלייה של 41% בהשוואה לאוקטובר אשתקד.

בולט במיוחד הגידול בהלוואות לרכישת דירות להשקעה, שהגיע ל-645 מיליון שקל באוקטובר – זינוק של 46% בהשוואה לאשתקד.

היקף הלוואות הבולט והבלון, הקשורות בדרך כלל למבצעי מימון של קבלנים, הגיע באוקטובר ל-1.13 מיליארד שקל (16.4% מסך המשכנתאות). זאת לעומת 1.36 מיליארד בספטמבר ו-1.42 מיליארד באוגוסט. למרות הירידה בהיקף המוחלט של הלוואות אלו, חלקן היחסי מסך המשכנתאות נשאר יציב (15.9% בספטמבר, 17% באוגוסט).

נראה כי מגמה זו עשויה להשתנות בחודשים הקרובים: בעקבות פגישת המפקח על הבנקים עם מנהלי הבנקים, הודיע בנק לאומי כי יפסיק לתמוך במבצעי המימון 20/80 או 10/90 של הקבלנים, וצפוי כי בנקים נוספים למשכנתאות ילכו בעקבותיו. עם זאת, להערכת גורמים בענף, הקבלנים צפויים למצוא דרכים חלופיות להגברת המכירות, וחלקם – לפחות היזמים הגדולים שבהם – כבר מחפשים את הבנקים שימשיכו לצעוד איתם יד ביד, במקום בנק לאומי.

כתיבת תגובה