מסתבר שזה הפך לשיטה: חברה יזמית פנתה לבעל דירה בפרויקט תמ"א 38, חתמה איתו על הסכם מכר לדירתו, וכרתה איתו הסכם הלוואה פיקטיבי באמצעות חברה אחרת, כדי לממן את הבנייה בפרויקט | אלא שאז, נטשה החברה את הפרויקט, והלקוח נותר בעל חוב | המלחמה בשוק ההלוואות לרכישת דירות: שימו לב על מה אתם חותמים, ותנו לעורך הדין שלכם לבחון את כל ההסכמים שלכם, כולל הסכמי הלוואות
חיים שיף 22.01.2023מכירת דירות בדרך של הלוואות עוקפות חוק הפכה לשיטה. לפני כשנתיים, בשנת 2021 התקשרה חברת ק.ק.א ניהול פרויקטים בע"מ עם רוכש דירה בהסכם מכר, בקשר למכירת דירה ברחוב המעפילים 8 באשדוד. אך בד בבד חתם אותו הרוכש עם חברת מרכז תל חי כפר סבא בע"מ, חברה הקשורה לחברה המוכרת, הסכם הלוואה פיקטיבי אשר מטרתו לממן את פרויקט הבנייה. בדרך זו גבתה החברה מהרוכש סך של 200,000 ₪ מבלי להבטיח כספים אלו והכל בניגוד להוראות חוק המכר.
עד כמה יפתיע אתכן לגלות שהחברות לא השלימו את בניית הפרויקט מסוג תמ"א 38/1 ובשלב זה, למיטב ידיעת ממונה חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון שערך הליך מינהלי בנושא – וכפי שנמסר מהחברות עצמן – הן עזבו את האתר ופרויקט זה תקוע.
אבל הקונה התמים שנותר עם חוב ללא פרויקט – אינו היחיד: במהלך חקירת החברות עלה החשד כי הן פעלו בשיטה זו בהתקשרויות נוספות. החברות התחייבו כי הפסיקו פעילות בענף הנדל"ן. אולם, ליתר ביטחון, משרד הבינוי והשיכון מזהיר את הציבור וקורא לו לפנות ליחידת חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון אם הן ממשיכות לעסוק במכירת דירות.
מקרה זה מתווסף למקרים נוספים בהם פעלה ופועלת יחידת חוק המכר בקשר להלוואות פיקטיביות אשר מטרתן לעקוף את הוראות החוק ובהם – חברת אגם רום בנייה ויזמות בע"מ, עליה הוטל עיצום כספי בסך 220,000 ₪; היזם עקיבא מאיר – חברת ע. מאיר יזמות ובניה בע"מ, עליהם הוטל עיצום כספי של 140,000 ₪; חברת קריגר נדל"ן עליה הוטל עיצום כספי בסך של 224,000 ₪; חברת א. ישראלי חברה לבניין ופיתוח בע"מ עליה הוטל עיצום כספי בסך של 111,000 ₪; חברת אביב אקולוגיה בע"מ ועוד.
יחידת חוק המכר מקדמת חקירות והליכים מנהליים נוספים המתנהלים בימים אלה מול חברות החשודות בגביית כספים באמצעות הסכמי הלוואות פיקטיביים.
"יזמים אשר פועלים בניגוד לחוק המכר פוגעים בענף הנדל"ן, ברוכשים ובעצמם. זה המקום לפנות לציבור היזמים אשר פעלו או פועלים בדרך של הסכמי הלוואה מול רוכשי דירות ולהציע להם לפנות לממונה חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון על מנת להביא לתיקון של הפרות החוק בשיתוף פעולה", אומר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, ומפציר: "מרוכשי הדירות אני מבקש לשים לב על מה הם חותמים ובמקרה הצורך להתייעץ עם עורך דין".