הלמ"ס: ירידה של 51% בהתחלות בניה בבית שמש

הסיבה העיקרית: "מיעוט בהיצע קיים של קרקע זמינה לבנייה וזאת בשל שיווק קרקעות המדינה לתכנית מחיר למשתכן בלבד כבר למעלה משנתיים"

בית שמש. צילום : יעקב ליברמן / Flash 90

פחות עסקאות נדל"ן ופחות התחלות בניה, זו השורה המרכזית בנתוני הלמ"ס שהתפרסמו היום (ג') לגבי התחלות הבניה ברבעון השלישי של 2017 שמשקף כבר רבעון שני של ירידה בהתחלות בניה.

ברבעון השלישי של 2017 החלו להיבנות ברחבי הארץ 10,796 יחידות דיור חדשות סך הכל, זאת לעומת 11,203 יחידות דיור חדשות שהחלו להיבנות ברבעון הקודם ו-13,552 יחידות דיור שהחלו להיבנות ברבעון המקביל אשתקד (רבעון שלישי 2016).
מדובר בנתונים בעייתיים למשרד האוצר שהצהיר כי יפעל להגדלת התחלות הבנייה לרמה של למעלה מ-50 אלף ואף 60 אלף יחידות דיור בשנה. עד כה החלו להיבנות בשנת 2017 (שלושת הרבעונים הראשונים) כ-35.8 אלף דירות חדשות וזאת לעומת כ-41.1 אלף דירות חדשות שהחלו להיבנות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2016. בהשוואה שנתית מדובר בירידה בהתחלות הבנייה בישראל בשיעור 6.3%.

הירידה המשמעותית ביותר בהתחלות הבנייה בשנה החולפת, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, נרשמה בבית שמש שם מדובר בירידה בשיעור 51.3% בשנה. יישובים נוספים הבולטים בירידה בהתחלות הבנייה בתקופה זו הם באר שבע (ירידה בשיעור 42.7%), הרצליה (ירידה בשיעור 40.3%) ונתניה (ירידה בשיעור 42.9%). נציין כי דווקא בערים אלו פורסמו לא מעט מכרזי מחיר למשתכן, אולם הם עדיין לא משתקפים במלואם בהתחלות הבנייה.
במקביל, עלייה בהתחלות הבנייה נרשמה בין היתר ביישובים קריית מוצקין (עליה בשיעור של למעלה מ-500%), לוד (עליה בשיעור של 249%), מודיעין (עליה בשיעור 226%) ובת ים (עליה בשיעור 164.8%).

אורי חודי מסביר ב'גלובס' כי את הירידה בהתחלות הבנייה ניתן לייחס למספר סיבות מרכזיות. הראשונה היא מיעוט בהיצע קיים של קרקע זמינה לבנייה וזאת בשל שיווק קרקעות המדינה לתוכנית מחיר למשתכן בלבד כבר למעלה משנתיים. באותו הזמן, עסקאות על קרקע פרטית הפכו יקרות יותר, ועסקאות קומבינציה למסובכות יותר, מה שהוביל בשנה האחרונה למיעוט עסקאות קרקע, כלומר היצע קטן יותר של מגרשים עליהם ניתן להתחיל ולבנות.

במקביל, בענף הנדל"ן מתריעים מזה תקופה כי התחלות הבנייה ברבעון יעידו על ירידה וזאת בשל ההתקררות בשוק שגורמת לקבלנים ויזמים להשהות יציאת פרויקטים לדרך בשל החשש שיתקשו במכירה בהמשך הדרך. סיבה שלישית היא העובדה שמכרזי מחיר למשתכן אומנם נסגרים אולם בחלק ניכר מהפרויקטים לוקח זמן עד קבלת היתר הבנייה והתחלת הבנייה בפועל, זאת בין היתר בשל שיווק מגרשים שעוד לא זמינים לבנייה וגם התנגדויות שמוגשות נגד הפרויקטים השונים.

כתיבת תגובה