זה כבר הפך לדפוס פעולה חוזר: מאות משאיות שופכות מראש הצוק כמויות ענק של פסולת לתוך מחצבה נטושה, ובכל מספר חודשים ערימות הפסולת מוצתות ובוערות במשך שבוע ויותר | היקף הפסולת שהושלכה ונשרפה במקום עד היום, נאמד בכ-200,000 קוב | אבל בג"ץ מחק את עתירת רגבים ומועצת בנימין כנגד המזבלה הפלסטינית שהוקמה בזמן הקורונה ושגשגה בחודשי המלחמה
אהרון סוויסה 09.04.2024על רקע הדוח האחרון של מבקר המדינה בו ביקר בחריפות את תת האכיפה של המנהל האזרחי כנגד מפגעי סביבה ביהודה ושומרון, בג"ץ מחק היום (שלישי) עתירה חוזרת של תנועת רגבים ומועצת בנימין כנגד המזבלה הפלסטינית הפיראטית הפועלת סמוך לרמאללה.
החל משנת 2020 פועלת באופן לא חוקי מזבלה פלסטינית פיראטית עצומה בבנימין. זה כבר הפך לדפוס פעולה חוזר: מאות משאיות שופכות מראש הצוק כמויות ענק של פסולת לתוך מחצבה נטושה, ובכל מספר חודשים ערימות הפסולת מוצתות ובוערות במשך שבוע ויותר. היקף הפסולת שהושלכה ונשרפה במקום עד היום, נאמד בכ-200,000 קוב.
במרץ 21 הוצתה שריפה גדולה באתר, והמנהל האזרחי השקיע מאות אלפי שקלים כדי לשקם את האתר. מיד לאחר מכן משאיות הזבל הפלסטיניות המשיכו להשליך פסולת במקום. מימון קבורת הפסולת נעשה מכספי משלם המיסים, ולא מכספי הגורמים המזהמים – על אף שזהות חלק מהם היתה ידועה לרשויות.
באוגוסט האחרון, בערה במקום אש במשך כשבועיים שלמים. בעקבות ההצתה אף הורה משרד הבריאות על פינוי הנוכחים מאיזור התעשיה "שער בנימין" הסמוך, בשל נוכחות חלקיקים מסוכנים באוויר וקשיי נשימה בכל המרחב כולו.
לפני כשלושה שבועות, לקראת הדיון בבג"ץ הרסה יחידת הפיקוח של המנהל האזרחי מספר מבנים במתחם ממנו נשפכה הפסולת אל המחצבה "באופן שיש בו כדי למנוע השלכה עתידית של פסולת" לדברי המנהל האזרחי.
אלא שבכתב התשובה מטעם רגבים נאמר כי הפעולות שבוצעו הם מינוריות וקוסמטיות בלבד ומטרתם להציג מצג כאילו ננקטים פעולות אכיפה. "אין שום מניעה לעבריינים להמשיך לשפוך פסולת במקום" ציינו והוסיפו תמונות מהימים האחרונים בהם נראה בבירור כי האתר לא שוקם, וערימות של פסולת "טריה" מעידות על המשך הפעילות.
עורכי הדין אבי סגל ויעל סינמון ציטטו בדיון את דו"ח מבקר המדינה מלפני כחודש, בו ביקר בחריפות את הטיפול הסביבתי ביהודה ושומרון: "תמונת מצב עגומה של כשל רב שנים בכל הנוגע לפעילות הגופים הממשלתיים, ובראשם המנהל האזרחי, למניעת שריפות פסולת ביו"ש בעלות השפעה חוצת גבולות ולטיפול בהן".
על אף הדברים, החליט היום בג"ץ למחוק את העתירה, בשל פעולות האכיפה שנקט המנהל האזרחי ערב הדיון.
עו"ד אבי סגל אמר בתום הדיון, כי "לצערנו המנהל האזרחי מפזר מסך עשן של אכיפה בפני השופטים. אלא שהמזבלה הזו פועלת בדפוס פעולה חוזר ונשנה. חוששני שניפגש בעוד זמן לא רב בעתירה נוספת – כשבינתיים מי שמשלם את המחיר הבריאותי הם תושבי היישובים והכפרים הסמוכים, יהודים כערבים".