המפתח להצלחת יוזמות חדשות

יזמים, נתקלתם, חשבתם ומצאתם פתרון  – מה עכשיו? • עו"ד רועי קריב ורו"ח אסתי לריח בשורת המלצות ליישום על ידי יזמים שמתחילים פרויקט חדש

אילוסטרציה. צילום: Jirsak | שאטרסטוק

מגפת ה-COVID-19 הובילה לאתגרים מורכבים ולא צפויים לקהילה העולמית. בצד המשבר הבריאותי חוותה האנושות גם משבר כלכלי עמוק. אך לצד המשבר קיים גם טוב, המשבר גרם לפתיחת שווקים חדשים לטכנולוגיה מתקדמת, יצר הזדמנויות והוביל להקמת מיזמים חדשים.

לאור זאת, ראינו את הצורך להביא בפניכם מספר דגשים שכל יזם מתחיל כמתקדם צריך להכיר וליישם. חשוב להבהיר כי אין המדובר ברשימה ממצה אלא בעקרונות בסיס, שלדעתנו הם המפתח להצלחתו של המיזם. טרם נציג את רשימת העקרונות חשוב לנו להדגיש, כי משקיע רציני שיתעניין במיזם שלכם יבקש לבצע בדיקת נאותות (Due diligence), שבמסגרתה ידרוש כל מסמך וכל פרט הרלוונטי למיזם. משכך הם פני הדברים, ככל שנקדים ונשים לב לדגשים אלו, כך יוקל עליכם כיזמים להתקדם לעבר גיוס הון ממשקיעים או קבלת מימון אחר, ולעבור לפיתוח וקידום המיזם. 

  1. טרם נעשה כל פעולה ביחס למיזם שלנו, עלינו לבחון האם הוא יודע לתת מענה לצרכי השוק (בהווה או בעתיד).
  2. פעמים רבות יזמים חושבים שהם עלו על רעיון "חדש" רק בשביל לגלות בהמשך הדרך (ולאחר השקעת משאבים רבים), שהרעיון לא חדש ורשום עליו פטנט או זכות קניינית אחרת. לכן מומלץ בשלב מוקדם ככל הניתן, לבחון באמצעות רו"ח ועורכי דין מומחים בתחום, את רמת החשיפה המשפטית והעסקית  וכדאיות המשך המיזם. 
  3. במידה והרעיון העומד מאחורי המיזם הוא אכן ייחודי וישים, יש חשיבות רבה לרישום הרעיון כקניין רוחני, בצורה המשפטית התואמת  למיזם. בשלב זה עולות גם שאלות הנוגעות לאופן התאגדות המיזם, על שם מי נרשמת  זכות הקניין הרוחנית, על שם היחיד/ים או על שם החברה – לאמור ישנה חשיבות קריטית בכל נוגע לכניסת משקיעים בעתיד ולהשלכות המס בהווה ובעתיד – למשל, שיעור המס במכירת פטנט על ידי יחיד גבוהות לאין שיעור ממכירתו במסגרת החברה. וכן פטנט שרשום על שם יחיד יהווה אתגר בעיני משקיע שירצה בד"כ  לקחת  גם חלק מבעלות על הפטנט. ובקיצור, נדרש כבר היום לחשוב על העתיד!
  4. כאמור לעיל, כבר בשלב החשיבה על רעיון חדש וייחודי לבד או עם אחרים, צריך לחשוב קדימה. כיצד עלינו להתאגד? איפה כדאי לנו להתאגד? מי יהיו בעלי התפקידים בחברה? האם יש להם את הכישורים הנדרשים? לאלו כלים אנו זקוקים בכדי להשלים את הדרך מרעיון לתוצר? חשיבה נכונה תוך ייעוץ מתאים על ידי נותן שירות שמתמחה באמור, ימנע בעיות, אנרגיה ועלויות מיותרות בהמשך הדרך.
  5. קיים צורך חשוב מאוד למערכת חוזית שתעגן את כלל ההסכמות בין הצדדים למיזם – כל סוגיה שיינתן  לה מענה היום במסגרת מערכת חוזית נאותה ומותאמת למיזם תמנע עיכובים, מפח נפש ואי וודאות בהמשך הדרך. כגון: הסכם מייסדים, הסכמי עבודה, הסכמים עם נותני שירות, ספקים ולקוחות, והסכמים קשורים נוספים. לעיתים נדרשים גם הסכמי אופציות ו/או מניות להם ישנם השלכות משפטיות, חשבונאיות ועסקיות וכן השלכות מס.
  6. על המערכת החוזית הקשורה למיזם להיות כתובה בשפה האנגלית, המהווה את השפה הנפוצה והמקובלת. בנוסף, כל עת  שתרצו להכניס משקיעים זרים למיזם הם יידרשו שהחומר יהיה באנגלית. לכן הערכות  מראש תחסוך עלויות וזמן לתרגום שיידרש.
  7. על כל גורם או גוף מקצועי אתו עובדים, כולל לקוחות וספקים וגם עובדים והיזמים עצמם, לחתום על מסמך סודיות ואי תחרות  (NDA), שהוכן על ידי עורך דין ותואם לחברה ולקניין הרוחני.   
  8. יחד עם ייעוץ מתאים, חשוב לערוך תכנית עסקית המפרטת את החזון וההערכה של היזמים לגודל השוק, לצפי המכירות, לעלויות שיווק וכן להשקעה הנדרשת כדי לפתח את המוצר ולהרוויח ממנו בהמשך. לצורך כך לעיתים נדרש לבצע סקר שוק, העמקה בנתונים ובמידע הקיימים בעולם בתחום הרלוונטי, והכנת מסמך המצדיק ותואם לחזון והמטרה. ככל שהתוכנית תהיה ברורה ואיכותית יותר כך יצומצמו הסיכונים ואי הוודאות והיא תקל על היזמים לגייס משקיעים ושותפים למיזם. על התוכנית לכלול גם תקציב ולוחות זמנים לביצוע.
  9. כדי למנוע בזבוז זמן, אנרגיה ומשאבים, תמיד נשים לב לשלב בו נמצא הסטארט אפ  (PRE SEED,SEED, וכיוצ"ב) וההשקעה או המימון שיכולים להתאים בשלב זה. בכל שלב, אופי המשקיעים והקרנות שכדאי לפנות אליהן הוא שונה. למשל, בשלבים הראשונים יהיו אלו לרוב היזמים וקרוביהם  שישקיעו בבדיקת ההיתכנות של המיזם. בשלבים מתקדמים יותר לצרכי פיתוח אב טיפוס ושיווק ללקוחות ראשונים, יכולות להיכנס גם קרנות הון סיכון, מינוף בנקאי וכן הלאה.  לכל השקעה או הלוואה חשוב לערוך הסכם מסודר ומקצועי.  
  10. כמעט כל חברה, גדולה כקטנה, נעזרת בהטבות מס או בהשקעות מהמדינה וכך גם עליכם! ייעוץ נכון יציב בפניכם את שלל ההטבות להן את זכאים ואת הדרך הנכונה להשתמש בהם, שכן בחיים אין מתנות חינם וכנגד ההטבה לעיתים ייאלץ המיזם להגביל את עצמו בעצמאות שלו, במיקום ההתאגדות והפטנט או בקבלת ההחלטות. לעיתים רבות ניצול נכון של ההטבות המוענקות על ידי המדינה יהווה את כל ההבדל בין הצלחה לכישלון.
  11. תיעוד, תיעוד , תיעוד!  לכל פעולה ולכל תהליך, חשוב מאוד  שיהיה תיעוד המגבה אותו. יש לשמור כל מסמך חשוב ולערוך גיבוי ממוחשב. כאמור לעיל, רצוי שיהיה בשפה האנגלית. יזמים לעיתים לא מייחסים לכך חשיבות ולאחר מכן מבזבזים המון זמן, כסף ואנרגיה כדי לחפש, לסדר, לתרגם, לערוך ולתעד את הדברים.

 

 

אין האמור מהווה חוות דעת משפטית. ואין במאמר זה כדי לקיים יחסי עורך דין-לקוח או יחסי רו"ח-לקוח. 

הטור נכתב בשיתוף עם רו"ח אסתי לריח.

הכותב הוא יוצא רשות המסים. בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B) ותואר שני במנהל עסקים, עם התמחות במסים (M.B.T) והבעלים של משרד עורכי הדין KLF, המתמחה במיסוי הייטק. 

פרטי יצירת קשר: [email protected] 

רו"ח אסתי לריח, יוצאת משרד רו"ח (4 – BIG), בעלת תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות, וסמנכ"לית כספים מנוסה בחברות סטארט אפ ותעשייה.

פרטי יצירת קשר: [email protected]

 

תגובה אחת ל: "המפתח להצלחת יוזמות חדשות"

  1. מאמר מקצועי ומעשיר שמקנה כלים רבים להתמודדות עם המצב. שאפו!

כתיבת תגובה