המשנה ליועמ"שית רמז: תיתכן דחייה נוספת בגזירת המעונות

לאחר שהעניקה ארכה בת שלשה חודשים עד סוף נובמבר לבקשת השר יואב בן צור, אתמול רמז המשנה ליועצת המשפטית לממשלה כי ייתכן והארכה תימשך, במידה ותעבור החלטה בנושא | אתמול התקיימה ישיבת ממשלה טעונה בנושא, ובמשרד רה"מ תקפו את החלטת היועמ"שית | והאם קיימת סבירות להחלטת ממשלה שתפתור את הפלונטר?

שר העבודה יואב בן צור וסגן השר אורי מקלב בהכרזה על ההנחה לתלמידות הסמינרים | באדיבות המצלם

גום רשמי במשרד ראש הממשלה טוען במסמך שנשלח לשרי הממשלה, כי מניעת סבסוד מעונות יום למשפחות אברכים תביא לירידה בתעסוקה של נשים חרדיות. הכותב הוא ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי של החברה החרדית במשרד ראש הממשלה, רועי אסף, שבמכתב לשרי הממשלה נימק את התנגדותו לביטול הסבסוד. "תעסוקת נשים חרדיות היא יעד של ממשלת ישראל, כפי שבא לביטוי בהחלטות ממשלה ובצעדי מדיניות מזה שנים", כתב אסף, "סבסוד המעונות ניתן על מנת לקדם מטרה זו, ולמעשה מאפשר אותה. אנו סבורים כי מניעת הסבסוד תגרום ליציאת נשים משוק העבודה, ולהשלכות רוחב שליליות אחרות".

עוד ציין אסף, כי המהלך עלול להביא לצמצום אחוזי המשרה של נשים חרדיות שימשיכו לעבוד, ולירידה באיכות עבודתן. לדבריו, היקף המשרה של נשים חרדיות מהווה כבר היום פרמטר מרכזי המשפיע על פער השכר בין נשים חרדיות לנשים יהודיות שאינן חרדיות, העומד על 3,712 שקלים בממוצע. בשנת 2021 עבדו נשים חרדיות 31 שעות בממוצע בשבוע, לעומת 38 שעות בממוצע בקרב נשים יהודיות שאינן חרדיות.

לצד זאת, התריע אסף כי נשים שימשיכו לעבוד יחפשו מסגרות חינוך חלופיות זולות, דבר שיביא לפריחה של מסגרות חינוך פיראטיות, לא מפוקחות ולא בטיחותיות. עוד טען כי פגיעה בסבסוד תביא לסגירה של מעונות יום, דבר שעשוי להביא לפיטורין של נשים חרדיות רבות שעובדות במעונות אלו. לבסוף, ציין כי המהלך נעשה ללא תקופת הסתגלות למשפחות העתידות להיפגע ממנו.

במכתב נאמר עוד, כי  פגיעה בסבסוד תביא לסגירה של מעונות יום, דבר שעשוי להוביל לפיטורין של נשים חרדיות רבות שעובדות במעונות אלו. “שינוי תנאי הזכאות לסבסוד המעונות באופן שלא מותיר תקופת הסתגלות למשפחות שעתידות להיפגע מהמהלך, מותיר את האזרח במצב של חוסר יכולת ליישר קו עם התכלית של השינוי, ובכך למעשה פוגעות בו ללא אפשרות לזמן הסתגלות”, נכתב.

ברשות קובעים, כי יש לדחות את הביצוע על מנת לאפשר למחוקק ו/או לרשות המבצעת למצוא פתרון, אשר יועיל עם המשק הישראלי ובדומה לפסיקה שניתנה בזמן הממשלה הקודמת, זאת לצד הפרדה בין מעמד הבעל לבין זכויות הנשים העובדות בנוהל תמיכות חדש.

מאוחר יותר התחוללה סערה בישיבת הממשלה שדנה בנושא. "סבסוד מעונות היום נותן לנשים את האפשרות להמשיך את העם שלנו, לציבור החרדי יש לא מעט בעיות סביב נושא התעסוקה, יש צורך לאומי בכוח עבודה במדעי המחשב אבל התהליך הזה יזיק לתעסוקה, אם היה בעל בכלא או נרקומן לא קשרו לסבסוד המעונות ורק כאן מקשרים בין הדברים. יש פרשנות מחמירה שמשולבת בהשקפת העולם, אין טיפת לימוד זכות עליהם היות ואין פה שום הגיון לא כלכלי לא אנושי ולא חברתי, זו פרשנות מנוכרת ופוגענית כמו בסדום הפוגעת בכלכלה של עצמנו – אין טיפת הגיון מלבד הרצון לרדוף את הציבור החרדי", אמר השר מקלב.

השר בן צור טען כי על הממשלה לקבל החלטה – בניגוד לעמדת הבג"ץ והיועצת המשפטית לממשלה – ולאשר את סבסוד מעונות היום. "אם חס ושלום יקרה אסון לאחד הפעוטות במעונות יום הלא מפוקחים והמסוכנים, מי ייקח אחריות, הייעוץ המשפטי לממשלה?", תהה בן צור. "אני השר הממונה ואני מתריע יש פה חצית קו אדום. אני לא מתריע לפרוטוקול, אני מבקש את התערבות הממשלה. מדינה מתוקנת לא יכולה להסכים להפקרת פעוטות חסרי ישע ולמציאות של עשרת אלפים ילדים שיתגלגלו למעונות במסגרות שמסכנות את בריאותם, התפתחותם ושלומם".

אתמול דווח ב'בחדרי חרדים' כי במהלך הדיון עלתה הצעה שתביא לפתרון הסוגיה, על הראש של הייעוץ המשפטי לממשלה. את ההצעה ניסחו השרים קרעי וסטרוק, אבל השר אמסלם שניהל את הישיבה ביקש לקיים על זה הצבעה בישיבת הממשלה הבאה. בהצעת המחליטים נכתב כי יש להנחות את שר העבודה ואת שר האוצר להמשיך את מתווה הסבסוד הקיים במעונות עד תום שנה"ל תשפ"ה. כמו כן, יש להנחות את שניהם לגבש עד תום תשפ"ה מתווה שיאפשר סבסוד לנשים עובדות גם אם בעליהן לומדים תורה.

השר שלמה קרעי קרא להעביר את החלטת הממשלה על המעונות שפרסמנו עוד השבוע: "לא צריך להתייחס לייעוץ המשפטי. צריך להעביר החלטה המאשרת את מעונות היום".

המשנה ליועמ"שית גיל לימון ציין כי "לא ניתן להעביר החלטה כזו ללא אישור רה"מ". המשמעות היא, כך לדברי מי שנכח בדיון, כי ייתכן – גם אם בסבירות נמוכה – שהייעוץ המשפטי לא יתנגד להחלטת הממשלה אם זו תתקבל. עצם היתכנותה של הסבירות, אמור לעודד, אמר לביזנעס גורם המעורה בנושא.

תגובה אחת ל: "המשנה ליועמ"שית רמז: תיתכן דחייה נוספת בגזירת המעונות"

  1. מדינה מתוקנת לא יכולה להסכים. מדינה לא מתוקנת מסכימה עם דברים כאלו…

כתיבת תגובה