דו"ח נת"מ למחצית הראשונה של 2024 לענף המשרדים והלוגיסטיקה: המחירים בשטחי התעסוקה בתל אביב ירדו אך מנגד יציבות במחירים במעגל השני | תיקון מחירי השכירות למ"ר בתל אביב בכ-5% בקלאס A וגם בקלאס B | אורך החוזים התקצר בממוצע ל-3 שנים מ-5 שנים ויותר | המחירים במעגל השני בגוש דן נותרו יציבים עם עליות קלות וכך גם באזורי התעסוקה בירושלים
חיים שיף 17.09.2024חברת NEWMARK NATAM המספקת שירותי נדל"ן מגוונים למגזר העסקי, מפרסמת את נתוני שוק הנדל"ן המניב לחציון הראשון של 2024 מהם עולה כי באזורי התעסוקה בתל אביב נרשם תיקון מחירים כלפי מטה, הן בקלאס A והן במשרדים בבניינים של קלאס B. מאידך, דווקא המעגל השני של שוק התעסוקה, התייצב: בערי השרון, השפלה וגוש דן, ניתן לראות ברוב האזורים, פרט לבני ברק ורמת גן, כי המחירים שמרו על יציבות ואפילו נרשמו עליות קלות במקומות כמו רעננה או נתניה, כמו גם אזור מת"מ בחיפה או מרכז העיר ירושלים.
אחת ההערכות של נת"מ היא כי מגמת הצינון בהייטק ממשיכה גם בחציון הזה. בעבר מה שאפיין את הענף הוא ביקושים לשטחי משרדים גדולים, מעבר לצרכים האמיתיים של החברות ובגלל השוק המתפתח של שכירות המשנה, על פי הדו"ח לחציון הראשון לשנת 2024, נרשמו ברוב האזורים בתל אביב, לב תעשיית ההיי טק, ירידות מחירים. כך למשל, ירדו מחירי השכירות הממוצעים למשרדים בקלאס A בציר בגין ל כ 137.69 שקל למ"ר, בהשוואה ל 145 שקל למ"ר בחציון השני של 2023.
ביגאל אלון לדוגמה, ירדו דמי השכירות ל 125.17 שקל למ"ר בהשוואה ל 138.33 שקל למ"ר בשנת 2023. המחיר הממוצע בתל אביב [קלאס A ] ירד כאמור ב כ 7 שקל למ"ר, למחיר של 118 שקל למ"ר לעומת 125 שקל למ"ר במחצית השנייה של 2023.
במקביל, משך חיי חוזי השכירות התקצר ל כ- 3 שנים בממוצע, בהשוואה ל כ- 5 שנים ויותר בעבר.
אור בן צבי, סמנכ"ל שרותי נדל"ן בקבוצת NEWMARK NATAM "למרות ירידות המחירים בתל אביב, מגמת האכלוס נותרה יציבה, בעיקר בזכות השוק המתפתח של שכירות המשנה, כאשר חברות מילאו את השטחים הפנויים שלהם, בהסכמים לטווח קצר ובמחירים נמוכים יותר. התרחבות פעילותה של הרכבת הקלה צפויה לאזן בעתיד היצע גדול של משרדים לאורך התחנות בעיקר באזור מתחם האלף בראשון לציון ,ציר ז'בוטינסקי בבני ברק ועד צומת סביון".
על פי הדו"ח, בחציון הראשון של 2024, ההשפעה על המחירים פחותה יותר באזורי התעסוקה מחוץ לתל אביב. התפתחות וחידוש של אזורי תעסוקה רבים דוגמת רעננה, הוד השרון, חיפה , פתח תקווה ובני ברק, תורמת לביקושים באזור וניתן לראות מגמה של חברות הייטק וחברות אחרות שרוצות להישאר באזור או עוברות לפארקי תעסוקה חדשים בקרבת המשרד הישן. כך למשל, ניתן לראות חברות רבות שעברו מרעננה צפון לאזור התעסוקה במחלף רעננה דרום שם החלו שיווק ואכלוס מספר פרויקטים חדשים בתקופה האחרונה דוגמת "אינפיניטי פארק רעננה" אליו נכנסו מספר חברות הייטק כמו ZOOMINFO או RED HAT ואחרות.
"לגבי משרדים במעגל השני באזור המרכז, בחלק מהאזורים נבנו שטחי משרדים שנרכשו בשנים האחרונות על ידי קבוצות רכישה", ציינו בחברת NEWMARK NATAM . "כתוצאה מכך יש היצע משמעותי של שטחי משרדים קטנים (חלקי קומה), הן למכירה והן להשכרה. משרדים בשטח קטן לא נהנים מביקוש של רוב חברות ההיי טק. בנוסף, בעלי המשרדים הקטנים מתחרים זה בזה מול שוכרים פוטנציאליים. כתוצאה מכך, דמי השכירות והמחירים בפרויקטים אלו נותרו נמוכים ביחס למגדלי משרדים שנמצאים בבעלות יחידה".
מגמה נוספת שמשפיעה על ענף המשרדים ותמשיך להשפיע בחציון הבא היא פעילות הקו האדום של הרכבת הקלה והתרחבות הפיתוח של קווים נוספים. הקו מתחיל בפתח תקווה ועובר בסמוך לאזורי תעסוקה בולטים בעיר, ממשיך לכיוון בני ברק בסמוך למתחם ה BBC ומגיע לאזור התעסוקה העיקרי של רמת גן – הבורסה וממשיך לתוך חלק מאזורי התעסוקה בתל אביב. הקרבה הזו מהותית להגעת כוח אדם למשרדים באזור ובחודשים האחרונים ניכרת ההשפעה של עוגן תחבורתי זה על המשרדים בקרבת הציר.
בנת"מ מציינים כי "אנו מאמינים שפריסת קווים נוספים תייצר רשת המכסה אזורים נרחבים יותר עבור תנועה יעילה יותר של כוח האדם מהבית לעבודה והשימוש ברכבת הקלה יהפוך עם הזמן לאטרקטיבי יותר. כאשר הדבר יקרה, הביקושים למשרדים לאורך התוואי של הרכבת הקלה צפויים לאזן היצע גדול של משרדים להשכרה שקיים כיום בסמוך לתחנות השונות, במיוחד במתחם ה 1000 בראשון לציון ולאורך ציר ז'בוטינסקי בפתח תקווה ובבני ברק".
עוד ציינו בנת"מ כי "אזורי התעסוקה בדרום שמרו על יציבות הן במחירי השכירות והן ברמות האכלוס, דבר המראה באופן חיובי כי שוק התעסוקה באזורים שהושפעו בעיקר מהלחימה הקשה בעזה, נמצא בשלבי התאוששות".