הנקודה הצרכנית-ישראלית מול היחלשות האירו

עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: לקראת יום חמישי, אירופה במבחן – עלייה בכוחם של הגורמים הבדלניים, עלול להחליש את האירו עוד יותר • היחלשות נוספת של האירו תביא להמשך הוזלת היבוא מאירופה ולהרחקת האינפלציה אצלנו ממרכז היעד

מטבע דיגיטלי shutterstock

הבחירות לפרלמנט האירופאי יחלו ביום חמישי הקרוב (תוצאות ביום א').

הבחירות הללו, הן מבחן לאירופה על רקע עליית הפופוליזם, שחיקת האמון באירו, מלחמות סחר, ה'ברקזיט' שמתארך והוואקום המנהיגותי שמסתמן לאחר העזיבה הקרובה של אנג'לה מרקל.

בפן הכלכלי, אחד מהנושאים החשובים שהפרלמנט החדש יקבע הוא זהות נגיד הבנק המרכזי הבא, כאשר מריו דראגי לצד מספר חברים בכירים בבנק המרכזי מסיימים את תפקידם השנה.

להערכתנו, לבחירות לפרלמנט האירופאי פוטנציאל להביא לעליה נוספת בתנודתיות במקרה שנראה עלייה בכוחם של הגורמים הבדלניים, דבר שעלול להחליש את האירו עוד יותר. בנקודה הצרכנית הישראלית – החלשות נוספת של האירו תביא להמשך הוזלת היבוא מאירופה ולהרחקת האינפלציה אצלנו ממרכז היעד.

בסין – הנתונים החלשים באפריל לא מצביעים בהכרח על שינוי מגמה.

שיחות הסחר בין ארה"ב לסין לא התחדשו בשבוע האחרון, דבר שתרם לסנטימנט השלילי בשווקים, כאשר בינתיים שני הצדדים נראים נחושים להעלות מכסים הדדים. המפגש הרשמי המתוכנן הבא בין הצדדים יהיה רק ב-28 יוני, בזמן מפגש ה-G20 ביפן.

לאחר שהנתונים בסוף הרבעון הראשון בסין היו טובים בהרבה מהצפי, הרבעון השני התחיל במגמה הפוכה. כך על פי המכירות הקמעונאיות שעלו ב-12 החודשים האחרונים עד אפריל ב-7.2 אחוזים בלבד, הקצב המתון ביותר מזה 16 שנים.

גם נתוני הייצור התעשייתי היו חלשים בהרבה מהצפי עם גידול של 5.4 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, הקצב המתון ביותר מזה כעשור. כפי שלא חשבנו שנתוני מרץ המצוינים מצביעים על האצה בצמיחה, כך מוקדם להסיק שנתוני אפריל (הראשוניים) החלשים מצביעים על האטה מהירה בכלכלה. לכן, נמתין עוד מספר חודשים כדי לבחון את המגמה אך אנו מאמינים שאם היא תימשך נראה תגובה של הממשל.

ומה באשר לארץ?

הצמיחה בישראל האיצה ברבעון הראשון של השנה ל-5.2 אחוזים בשיעור שנתי (על פי האומדן הראשוני), בדומה להערכתנו, ואף נתוני הרבעונים הקודמים עודכנו כלפי מעלה.

אמנם חלק מהעלייה המהירה בתוצר מקורה בגורמים חד פעמיים בעקבות יבוא הרכבים המוגבר, אך גם בניכוי הגורמים הללו הצמיחה ברבעון הראשון נותרה חזקה (כ-3.7%). יבוא הרכבים המוגבר יפחית מהצמיחה ברבעון השני, לכן התחזית שלנו לצמיחה בשנת 2019 כולה נשארת 3.2 אחוזים.

 אחרי סדרת מדדים שהיו גבוהים מהצפי, מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה פחות מהצפוי. להערכתנו, סביבת האינפלציה עדיין מתונה.

על פי האומדנים הראשוניים שלנו מדד מאי צפוי לעלות ב-0.5 אחוז בעיקר בשל עלייה עונתית חדה בסעיפי ההלבשה-וההנעלה לצד העלייה במחיר הדלק, ובכך אנו נסיים את רצף המדדים החיוביים. התחזית הראשונית שלנו למדד יוני היא מינוס 0.1 אחוז, בעיקר בשל ירידה עונתית חדה במחירי ההלבשה וההנעלה. ב-12 החודשים הבאים אנו צופים אינפלציה של 1.3 אחוזים, (בהנחה של יציבות במחירי הסחורות ושע"ח וללא השפעת העלאות מיסים אפשריות), כאשר אנו מאמינים שהעלייה החריגה במחירי הפירות והירקות תתקזז בהמשך השנה לצד הייסוף בשקל שלא בא עדיין לידי ביטויי באופן מלא בחודשים הקודמים.

כצפוי, ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי על 0.25 אחוז. בהודעה, מצוין ש "הייסוף הוא הגורם העיקרי שמעכב את המשך עליית האינפלציה לכיוון מרכז היעד". אך כאשר אנחנו בוחנים את הסעיפים השונים במדד מתחילת השנה, נראה שהשפעת הייסוף אומנם קיימת, אך היא איננה כה דומיננטית כפי שהבנק מציין.

בנוסף, מציין הבנק גם את התמתנות התמונה המאקרו הכלכלית העולמית כגורם לכך שהועדה החליטה להשאיר את הריבית ללא שינוי.

הבנק לא אותת על כיוון כלשהו בריבית, וההודעה לא משנה את ההנחה שלנו שהריבית תעלה השנה פעם אחת לכל היותר – בסוף השנה (ובכפוף לכך שיהיה עד אז הסכם סחר בין ארה"ב וסין).

בנוסף, אנו מאמינים שבמידה והייסוף יימשך בנק ישראל יחזור להתערב בשוק המט"ח על מנת שלא להרחיק עוד יותר את העלאת הריבית.

הכותב הוא ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה