העגבנייה "תעשה שריר"

עגבניות או להיות. צילום: Arina P Habich | שאטרסטוק

בעולם

האור של אחד הוא החושך של אחר – נקודת האור בכלכלה הסינית הבוקר ממשיכה להיות נתוני היצוא דבר שצפוי להתקבל פחות טוב בשאר העולם.

נקודת האור בכלכלה הסינית הבוקר ממשיכה להיות נתוני היצוא שעלו בכ-9 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד לאוגוסט, כאשר חלק מהסיבות לכך הם הפיחות במטבע המקומי והסיוע הממשלתי העקיף והישיר. סיוע זה גרר ביקורת אצל שותפויות הסחר ופגע במיוחד בתעשיית הרכב בעולם בדגש על גרמניה שמתקשה להתחרות. הדבר גם תרם להחלטה האחרונה של ענקית הרכב VW לסגור מפעלים בגרמניה, דבר שעשוי להגביר עוד יותר את הקריאות למכסים והגבלות על היבוא מסין.

 

האינפלציה בסין ממשיכה לאותת על החולשה בביקושים המקומיים, והסיכויים להפחתה נוספת בריבית עלו.

בשנה האחרונה אנו מדווחים באופן עקבי על החולשה בסין בהובלת ענף הדיור למגורים והירידה בסנטימנט משקי הבית. הדבר גם בא לידי ביטוי באינפלציה נמוכה שעמדה על 0.6 אחוז באוגוסט, כאשר ללא העלייה במחירי המזון (2.8%) האינפלציה עמדה על 0.2 אחוז בלבד. הפרסום לצד שאר סימני החולשה מחזקים את ההערכה שלנו שנראה עוד החודש את הבנק המרכזי מפחית את הריבית ו/או את יחס הרזרבה של הבנקים.

בארה"ב – דוח תעסוקה חלש אך עם שכר שממשיך ועולה תומך בהורדת ריבית של רבע נקודת אחוז בלבד……אם נתוני האינפלציה מחר לא יגרמו לזעזוע.

נתוני התעסוקה בארה"ב שפורסמו בשבוע האחרון המשיכו להצביע על מגמת התמתנות, אם כי מכלול הנתונים עדיין לא מצביע על מיתון; באוגוסט נוספו כ-120 אלף משרות חדשות בלבד בסקטור הפרטי ונתוני החודשיים האחרונים עודכנו כלפי מטה, כך שב‑3 החודשים האחרונים קצב גידול המשרות היה כמחצית מהקצב בתחילת השנה. גם מספר המשרות הפנויות אכזב כאשר ירד ל‑7.7 מיליון, הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2021 כך היחס בין מספר המובטלים למשרות הפנויות עמד על 1.1, נמוך מהרמה שנרשמה לפני הקורונה. מנגד, קצב גידול השכר השעתי נותר גבוה ועלה ל-3.8 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד לאוגוסט ומספר הדרישות השבועיות לדמי אבטלה ירד בשבוע האחרון.

הנתונים, לצד ציטוטים של בכירים בבנק המרכזי מובילים אותנו למסקנה שהריבית תרד בהחלטה ברביעי הבא, והדילמה היא האם הבנק יחל בהפחתה של רבע או חצי נקודת אחוז. מה שיכול להכריע אלו נתוני האינפלציה שיתפרסמו מחר (רביעי) כאשר הציפיות הם שנראה ירידה באינפלציה ל-2.6 אחוזים ויציבות באינפלציית הליבה ל-3.2 אחוזים. נתונים אלו לצד דוח תעסוקה חלש אך עם שכר שממשיך ועולה תומכים בהורדת ריבית של רבע נקודת אחוז בלבד.

קנדה וגוש האירו בפרומו להחלטת הריבית בארה"ב

קנדה המשיכה להפחית את הריבית בפעם השלישית ברציפות בעוד רבע נקודת אחוז ל-4.25 אחוזים, לאור התגברות סימני ההיחלשות בכלכלה. נגיד הבנק הדגיש שהוא מצפה להפחתות נוספות, כל עוד האינפלציה תמשיך להתמתן (2.5% ביולי) בהתאם לציפיות. ביום חמישי הבנק המרכזי בגוש האירו צפוי להפחית את הריבית ברבע נקודת אחוז ל-4.0 אחוזים (3.5% ריבית הפיקדונות) כאשר הפוקוס יהיה על התחזיות המעודכנות.

בארץ

הגירעון הממשלתי ממשיך לזחול כלפי מעלה, אנו צופים התמתנות ברבעון האחרון של השנה.

הכנסות המדינה ממסים באוגוסט עמדו על כ-36 מיליארד ₪, עלייה של כ-11 אחוזים בהשוואה לאוגוסט בשנה שעברה (6% עלייה ריאלית בשיעורי מס אחידים). חלק מהעלייה באוגוסט נובע מתשלום יום הבראה במגזר הפרטי, אך עלייה בגבייה נרשמה גם בשאר הסעיפים העיקריים. התמונה ב-8 החודשים הראשונים של השנה היא של מגמת שיפור בהכנסות ממסים בדגש על מיסים ישירים לאור שיעור האבטלה הנמוך, עליית השכר הממוצע והעלייה במספר העסקאות בענף הנדל"ן.

לצד השיפור בצד ההכנסות, הוצאות הממשלה ממשיכות להיות גבוהות ועמדו על כ-50 מיליארד ₪ באוגוסט, בדומה לחודש הקודם, כך ב-12 החודשים האחרונים הגירעון המצטבר כאחוז מהתוצר עלה ל‑8.3 אחוזים. אנו צופים עלייה נוספת בספטמבר אך לאחר מכן ירידה ברבעון האחרון של השנה אל סביבות ה-7.5 אחוזים. זאת בהנחה שלא תחל מלחמה בעצימות גבוהה (בצפון ומעבר לכך), תרחיש שיגרור עלייה נוספת בהוצאות הביטחון.

השכר ממשיך לעלות בקצב מהיר ועוזר לצריכה הפרטית להמשיך ולצמוח (ולמחירים לעלות). ירידה ביציאות ישראלים לחו"ל תורמת לעלייה בצריכה המקומית.

מספר משרות השכיר של עובדים ישראלים עלה בשיעור מתון ביולי (על פי נתונים מנוכים עונתיות) ונותר כמעט ללא שינוי בהשוואה ליולי בשנה שעברה. סביר להניח שאי-הוודאות הכלכלית תרמה להאטה בגיוסי העובדים. בעוד מספר השכירים נותר יציב, השכר הממוצע (של עובדים ישראלים) המשיך לעלות בקצב מהיר. כך על פי האומדנים הראשוניים שהצביעו על עלייה של 6.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד ליולי, כאשר חלק מכך כתוצאה של המחסור החמור בהיצע העובדים בחלק מהענפים, בדגש על בנייה, תעשייה וחקלאות.

עליית השכר המהירה מסבירה חלק מהחוזקה של הצריכה הפרטית במחצית הראשונה של השנה שהמשיכה במומנטום החיובי גם בתחילת הרבעון הנוכחי. כך גם על פי מדדי הרכישות בכרטיסי אשראי שפורסמו לפני כשבועיים לצד מדד פדיון רשתות השיווק שהמשיך לעלות ביולי והוא גבוה ב‑8 אחוזים מול יולי בשנה שעברה. יש לציין שגם צמצום יציאות הישראלים לחו"ל תרם לעלייה בצריכה של רשתות השיווק המקומיות על חשבון רכישות בחו"ל. נתונים אלו ממשיכים לתמוך בלחצים אינפלציוניים.

 

העגבנייה תעשה שריר ביום ראשון

ביום ראשון יתפרסמו מדדי המחירים לחודש אוגוסט כאשר אנו צופים עלייה גבוהה של 0.5 עד 0.6 אחוז בהובלת מחירי השכירות, הנופש (בישראל ובחו"ל), לצד עלייה גבוהה מעונתיות במחירי הירקות הטריים (בדגש על מחירי העגבניות). התחזית ל-12 החודשים הבאים נשארת על 2.9 אחוזים למרות הפיחות בשקל, לאור המשך הירידה במחירי השילוח הגלובליים והנפט שהגיע לרמה הנמוכה ביותר מזה יותר משנה. חשוב לציין שיש חוסר וודאות לגבי מחירי הטיסות במדד המחירים לאור השינוי בשיטת המדידה של הלמ"ס לצד ביטולי הטיסות הרבים במהלך החודש, דבר שיכול להטות את המדד באופן זמני לשני הכיוונים. במקביל, אנו צופים המשך עלייה של כ-0.3 אחוז במדד תשומות הבנייה בעיקר בשל עליית השכר בענף כתוצאה מהמחסור בעובדים פלסטינאים.

הכותב הינו ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה