כ-1200 משפחות חדשות נקלטו ביישובי עוטף עזה ב-5 השנים האחרונות לראשונה הוכרז כי יישובי העוטף בתפוסה מלאה • מנגד, היום פורסם כי 10 משפחות שהגיעו לשנת ניסיון במועצה האזורית 'שער הנגב' הודיעו לאחרונה כי יעזבו את האזור בעקבות המצב הביטחוני
ליאור נגה 10.06.2019כ-1,200 משפחות חדשות נקלטו בחמש השנים האחרונות ביישובי עוטף עזה, כך עולה מנתוני משרד החקלאות. מדובר בגידול של 15 אחוזים, כשלראשונה הוכרז כי יישובי עוטף עזה בתפוסה מלאה.
על פי המשרד, במועצה האזורית שדות נגב נקלטו 450 משפחות בין השנים 2014 ל-2108, במועצה האזורית אשכול נקלטו בשנים אלה 345 משפחות ואל המועצה האזורית שער הנגב התווספו 323 משפחות בתוך כשנתיים – בין 2016 ל-2018. אל חוף אשקלון הגיעו 80 משפחות חדשות מאז 2014. לא נמסרו נתונים לגבי שדרות, אך גם מי שזכתה לכינוי 'עיר הקסאמים' זוכה לפריחה גדולה ולגל בנייה אדיר.
מה שסייע לקליטה ההמונית, בין היתר, היא החלטת ממשלה (מס' 2017) לפיתוח האזור מבחינה כלכלית, חברתית והתיישבותית. כזכור, בכתבה שפורסמה ב'ביזנעס' לפני מספר חודשים על העיר שדרות, צוינה העובדה שתושבי העוטף פטורים ממס בשיעור של עד כרבע מיליון שקלים בשנה – נתון המהווה שיקול משמעותי למשפחות רבות.
בדו"ח שפורסם היום (ב') ע"י משרד החקלאות, נטען כי בוצעה השקעה בפיתוח ובתשתיות חקלאיות, לרבות מבנים לבעלי חיים, בתי אריזה, דרכים חקלאיות, ניקוז, מערכות ומאגרי מים. בנוסף, שופרה התאורה ,כשתשתיות החשמל הותאמו בהתאם, לשם הגברת הביטחון האישי. כמו כן, נוספו 120 מיגוניות חדשות בשטחים חקלאיים. בנוסף, התכנית העניקה חיזוק ותמיכה בתשתיות כפריות תיירותיות ובמיזמים תיירותיים במרחב הכפרי. כמו כן, התוכנית כללה הארכה של תמיכה בפעילות חקלאית ביישובי עוטף עזה בהיקף של כ-40 מיליון ₪, ותוספת של 20 מיליון מ"ק מים. יתרה מכך, המשרד הגדיל את מכסת העובדים הזרים, והפחית את מס המעסיקים המוטל על חקלאים המעסיקים עובדים זרים.
פרק חשוב בתוכנית האסטרטגית לפיתוח יישובי עוטף עזה נקבע בהחלטת הממשלה, לשם שיקום ושדרוג תשתיות ומבני ציבור ביישובים הכפריים בעוטף עזה. הביצוע הוטל על החטיבה להתיישבות, וזאת בהתאם לתוכנית עבודה שגובשה על ידי שר החקלאות ופיתוח הכפר שנערכה בתיאום עם השר לפיתוח הנגב והגליל, שר הבינוי והשיכון והמועצות האזוריות. ועדה בין משרדית פעלה כל השנים לאישור תקציבי הפיתוח ותכניות העבודה בתקציב של 184 מיליון ש"ח.
ובתוך כך, ב'חדשות 13' פורסם בסוף השבוע כי 10 משפחות שהגיעו לשנת ניסיון במועצה האזורית שער הנגב הודיעו לאחרונה כי יעזבו את האזור בעקבות המצב הביטחוני.
על פי הדיווח, הדברים נאמרו בידי מנכ"לית המועצה, לילך שיינגורטן, לרמטכ"ל, רב אלוף אביב כוכבי, בפגישתו עם ראשי הרשויות בעוטף עזה בסוף השבוע שעבר. אם הפרטים נכונים, מדובר במכה למורל של התושבים באזור, שסבלו יותר מ-10 סבבים של הסלמה בשנה האחרונה.
ייתכן, כי הדו"ח של משרד החקלאות על ההגירה החיובית מתייחס לתקופה השקטה שממנה נהנו בדרום בין 'צוק איתן' לתחילת המהומות וסבבי הלחימה בעוטף עזה שפרצו בערב פסח של השנה שעברה, וכי מאז חל שינוי במצב.