הקבלנים: "240 מיליון מ"ר למשרדים – גם ב-100 שנה הם לא ייבנו"

לראשונה נערך כנס התאחדות הקבלנים בזכרון יעקב ולא בעיר חיפה | חיים פייגלין יו"ר ארגון הקבלנים מחוז חיפה אמר בכנס: "יש בישראל זכויות בנייה ל-240 מיליון מ"ר בשטחי משרדים שלא נבנים – גם בעוד 100 שנה לא יממשו אותן" | נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הוסיף: "לאור אישור הרפורמות בנדל"ן בחוק ההסדרים, אנחנו נמצאים בעיצומו של מפנה גדול מאוד"

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים | צילום: כפיר סיון

הכנס השנתי של ארגון הקבלנים התקיים השנה בזכרון יעקב, ומדובר בפעם הראשונה שהוא מתקיים מחוץ לחיפה. בכנס השתתפו לצד בכירי הארגון, גם זיו דשא, ראש מועצת זכרון יעקב; אמנון מרחב, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ; ליאור קדם, חבר ועד מנהל המועצה הארצית לבנייה ירוקה; שי בירן, מנכ"ל הקרן לעידוד הבנייה; פרופ' שמאי אסיף, אדריכל ובונה ערים, לשעבר ראש מינהל התכנון ומהנדס העיר תל אביב; ראש עיריית עכו שמעון לנקרי וראש עיריית קריית ים דוד אבן צור.

חיים פייגלין, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז חיפה וסגן נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר בכנס "יש בשוק הנדל"ן הישראלי זכויות בנייה ל-240 מיליון מ"ר בשטחי משרדים שלא נבנים. מינהל התכנון חישב את הכמות המדויקת וקבע כי מדובר בעודף של 180 מיליון מ"ר בלתי ממומשים. לעומת זאת, בכל שנה התחלות הבנייה של שטחי משרדים מסתכמות בכ-1.7 מיליון מ"ר בשנה, כך שגם בעוד 100 שנה לא יממשו את הזכויות האלה".

לדברי פייגלין: "מערכת התכנון של ישראל יצרה עודף עצום בשטחי תעסוקה ומנגד הביאה לחוסר גדול ביחידות למגורים, דבר שמוביל למשבר חריף בענף הדיור כולו ולעליות מטורפות במחירי הקרקע ובמחירי הדירות. לשמחתי בחוק ההסדרים אושר תיקון המאפשר להמיר 30% משטחי המשרדים לדירות מגורים ללא הצורך לקבל היתר בנייה, וזו בשורה של ממש".

הוא הוסיף ואמר: "לצערנו חיפה לא האירה לנו פנים בשנים האחרונות, נמתין עד שיהיו בחיפה היתרי בנייה. מחוז חיפה משגשג כולו, רק העיר חיפה תקועה בקיבעון שלא ניתן לצאת ממנו. כדי שחיפה תהפוך למטרופולין צריך 300 אלף דירות לכמיליון תושבים נוספים ולא לדשדש עם 280 אלף תושבים כפי שקורה מזה שנים רבות".

בנוסף הוא התייחס לכל הרפורמות בחוק ההסדרים ואמר כי "זה נושא שאנחנו בהתאחדות הקבלנים מטפלים בו בחמש השנים האחרונות. הצלחנו לשכנע בניגוד לכל הסיכויים ולמרות כוחות חזקים שעמדו מולנו שיש בעיות בשוק הדיור – הראשונה היא בעיית הרישוי שהולכת ומחריפה. במרכז הארץ לוקח 3-5 שנים לקבל היתר בנייה, זו בעיה חמורה מאוד שהיצע לא מגיע לשוק משך כמה שנים. אני מקווה שהרפורמה שהצלחנו לקדם בנושא תביא לבשורה. מצד שני טיפלנו בחסמים בהתחדשות עירונית, ובראשה הורדת הרוב הנדרש לקידום פינוי בינוי ל-66% מ-80%. כל מי שעוסק בתחום יודע שזו בשורה של ממש, זו דרמה".

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, נאם אף הוא בכנס ואמר כי: "לאור אישור הרפורמות בנדל"ן בחוק ההסדרים, אנחנו נמצאים בעיצומו של מפנה גדול מאוד – אלה דברים שחלמנו עליהם בעבר ולא קרו. יש לנו ממשלה שרואה את ענף הבנייה כענף אסטרטגי ובשוק הדיור מזהה בעיה לאומית שיש לפתור אותה ומייחסים לזה חשובות אדירה, אנחנו רואים זאת בכל פגישה. שר השיכון אלקין הוא שר חזק ורציני, שרת פנים שקד מאוד מתעניינת בשוק הדיור ורוצה לטפל בו, שר האוצר ליברמן הוא בולדוזר רציני שיודע לקבל החלטות טובות מהיום להיום".

עם זאת סרוגו אמר, כי "העלאת מס הרכישה בחוק ההסדרים היא מהלך רע מאוד לענף. הוא מייצר טעויות ואפילו מחמם את השוק ולא מצנן אותו כפי שהממשלה טוענת. עשינו בהתאחדות הקבלנים בדיקה מקיפה ומצאנו ממצאים ששוברים שני מיתוסים גדולים – האחד: המשקיעים הם לא פקטור משמעותי בשוק הדיור. בחנו את כמות רכישות הדירות שלהם משנת 2016 לעומת היום ומצאנו כי היא לא עלתה משמעותית ואפילו ירדה. המשקיעים אמנם רוכשים דירות בשוק אבל הם גם מוכרים דירות, אז האמיריה שהמשקיעים חוטפים את הדירות לזוגות הצעירים היא אמירה שקרית מטעה ולא נכונה. וזה הכיוון שהאוצר מוביל. אני אומר באופן מפורש – העלאת המס נועדה רק להעשיר את הקופה הציבורית ותו לא. המשקיעים ימשיכו לקנות דירות גם אם יעלו להם את המס, זה לא מפריע להם. מה שכן יקרה הוא שהם יגלגלו זאת לשוכרי הדירות ושכר הדירה יעלה, העולים החדשים שרוצים לעלות ארצה ולרכוש דירה ייפגעו, הגמלאים שרוצים דירה לפנסיה ייפגעו וזהו".

כתיבת תגובה