הקטאר הטורקי, הענקיות הישראליות | קצרים כלכליים

מה יהיה גורל ההשפעה הטורקית על שווקי העולם ● ההבטחה של אמיר קטאר להשקיע בטורקיה 15 מיליארד דולר ● מעקב אחרי ההצהרות של קטאר מוכיח – היא לא עמדה מאחורי הצהרותיה לא בתמיכה בפלשתינים ולא בארצות אחרות ● העלייה של 'טבע' ● המכירה של 'מימון ישיר' ● ההפסד של 'סלקום' ● סיכום סוף שבוע כלכלי

הבטחות חסרות כיסוי. דוחא, בירת קטאר | צילום: Iwona Garlinska, שאטרסטוק

זה קרה שעות ספורות בלבד לאחר שטורקיה הודיעה על הטלת מכסים על רכבים, אלכוהול, קוסמטיקה ומוצרים נוספים המיובאים מארה"ב. הנשיא ראג'פ ארדואן יצא בהכרזה מסחררת, ולפיה במהלך פגישתו עם הנשיא ארדואן אתמול (רביעי) הבטיח לו אמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני כי ארצו תשקיע 15 מיליארד דולר בטורקיה. הפגישה ארכה 3.5 שעות, ותוצאותיה היו חיוביות מאוד, לפחות לאחד מן הצדדים שהרוויח תמיכה מארץ המיליארדים הבלתי מוגבלים.

הכספים הללו יוזרמו לבנקים, אבל בינתיים, לפי דיווחי כלי התקשורת העולמיים, אין סימנים למשבר בטורקיה: המשקיעים רוכשים נדל"ן בקצב של סופעונה במטרה לגרוף רווחים מהפרשי שערי המטבעות, והתיירים (גם הרוסים, בעקבות פיוס ארדואן-פוטין) ממלאים את הרחובות, גודשים את השווקים ומחזקים את הכלכלה של ארדואן בעקיפין.

250/200 סייד בר + קובייה

במקביל, על רקע המשבר הכלכלי העמוק, הנשיא ארדואן מחפש בני ברית ומנסה לחדש את הקשרים האבודים עם גרמניה וצרפת. ארדואן צפוי לשוחח במהלך היום (ו) עם נשיא צרפת.

פרשנות מרתקת מעניק לירון זיידין, מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son במאמר שהוא מפרסם ב'גלובס' לשוק הטורקי. לדבריו, "טורקיה היא לא הסיפור הגדול, אלא השפעתה על השווקים. במהלך המשבר הפיננסי של 2008 היו קולות שטענו שקריסה של ליהמן ברדרס לא אמורה להשפיע על העולם, כי לא מדובר במוסד פיננסי מהותי. והנה, הנפילה של ליהמן הציתה משבר פיננסי עולמי, שאת פירות הבאושים שלו אנחנו עדיין אוכלים… …בשנה החולפת הזהירו מוסדות פיננסיים רבים מסכנות לכלכלה העולמית. אלו כללו מיתון בסין, כהונתו הבלתי צפויה של דונלד טראמפ (שבינתיים מסתמנת כחיובית לפחות עבור כלכלת ארה"ב), קריסה של מחירי הסחורות ועוד.

"למרות שהיום כולם מדברים וכותבים על טורקיה בהיבט הביטחוני, אף אחד לא דיבר על טורקיה כגורם לזעזוע בשווקים הפיננסיים… …פרשנים רבים מעריכים שבסופו של דבר ארדואן יתקפל, כדי למנוע מפולת כלכלית. הפרשנות הזו מניחה שארדואן מעוניין להימנע ממשבר כלכלי, ולא בטוח שזו הנחה נכונה. כרגע מסתמן שלארדואן חשוב לצבור כוח. דווקא משבר כלכלי ימצב אותו כמנהיג הטורקי שנלחם מול כל המערב, למען הכבוד של האומה המוסלמית…".

לירון זידין אף מעריך כי קטאר לא תעמוד בהתחייבותה: "…הבעיה היא שעד כה קטאר הוכיחה שהבטחות הסיוע שלה הן לרוב צ'ק ללא כיסוי. כך סייעה עד היום קטאר בהצהרות: לשיקום עזה – 10 מיליארד דולר, לשיקום סוריה – 15 מיליארד דולר, לשיקום עיראק עוד כ-10 מיליארד דולר וכן סיוע נוסף למדינות נוספות. בפועל, עד כה ביחס להבטחות, הסיוע הכולל של הקטארים לא עבר את היקף ה-800 מיליון דולר. הבעיה היא שהיד הקטארית לא חותמת על ההבטחות שמשחררת הלשון הקטארית.

"ביממה האחרונה התחזק בחדות שער החליפין של הלירה הטורקית, בין היתר בגלל איסור ביצוע מכירה בחסר (שורט) בשוק המניות הטורקי. המהלך הוביל לכך שמי שהימר נגד שוק המניות הטורקי היה חייב לרכוש מניות טורקיות הנקובות בלירה טורקית – פעולה שעבור משקיעים זרים מצריכה המרת מט"ח ללירה טורקית.

"לגבי המשך הדרך, כדאי לקחת את האירוע הנוכחי בפרופורציה – אנחנו עדיין עוסקים בזעזוע מקומי בטורקיה, שבינתיים נדמה משפיע רק על מספר מדינות בשווקים המתעוררים, ולא במשבר רבתי.

"כרגע מסתמן שהסיפור הטורקי רחוק מסיום, ולא צפויה פנייה של ארדואן לקרן המטבע הבינלאומית בבקשת סיוע בקרוב – מכיוון שאנחנו עדיין בתוך אירוע מתגלגל. כדאי לזכור שקפה טורקי אורגינל הוא ללא סוכר, ואת הטעם המר מרגישים רק לאחר הלגימה. ייתכן שגם בשווקים הפיננסיים אנחנו כרגע בשלב שבו אנו רואים את הקפה על הפינג'אן, אך עדיין לא חווינו את טעמו המר של הקפה הטורקי".

שלא כדרך הטבע

זה היה השבוע של 'טבע': הוא נפתח בבשורה, לפיה וורן באפט המשיך להגדיל את אחזקותיו ל-4.3% ב'טבע' במהלך הרבעון השני של 2018 באמצעות חברת האחזקות 'ברקשייר התאוויי' שברשותו. זו רכשה עוד 2.7 מיליון מניות של 'טבע'. שוויין הנוכחי של המניות הוא 60 מיליון דולר. בגדול, באפט שולט עתה בכ-4.5% מערכה של 'טבע'.

וההצלחה המשיכה.

בלילה שבין חמישי לשישי, נרשמה ההצלחה המשמעותית הגדולה ביותר של 'טבע' אחרי אינספור נפילות בשנה האחרונה. מניית ענקית התרופות הישראלית  'טבע' זינקה ב-7.3% במסחר בוול סטריט – שעות ספורות לאחר שהחברה דיווחה על הצלחה בניסוי קליני שלב 3 במוצר מקורי לטיפול בכאב, וה- FDA אישרה לשיווק גרסה גנרית ראשונה לתרופה אפיפן (מזרק לטיפול במקרי אלרגיה חריפים) של המתחרה 'מייל'ן.

טבע המתינה זמן רב לאישור, אולי זמן רב יותר מדי. אך אחרי עיכוב של שנתיים וחצי – ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית, אישרה גירסה גנרית שלה לאפיפן. המזרק של 'טבע' לטיפול מיידי בתסמיני אלרגיה יהיה המתחרה הראשון למזרק המקורי של חברת מיילן, שאף מוכרת גרסה גנרית מוזלת של המזרק. האפיפן – היא זריקת אדרנלין לטיפול חירום בחסימת דרכי הנשימה שנובעת כתוצאה מתגובה אלרגית למזון או לעקיצת דבורה. טבע קיבלה אישור מרשות המזון והתרופות האמריקנית הן לגרסה למבוגרים והן לזו המיועדת לילדים.

"קבלת האישור בארה"ב לגרסה הגנרית שלנו למזרק אפיפן (EpiPen – epinephrine injection, USP), במינון 0.3 ו-0.15 מ"ג, מהווה צעד חשוב במתן תרופות מרשם נוספות אשר עמדו בסטנדרטים המחמירים של ה-FDA, למטופלים שלנו. נפנה את מירב המשאבים בחודשים הבאים להשקה חשובה זו ומצפים להביא את המוצר הזה לשוק. עם השקתו, המוצר הגנרי של טבע יהיה הגרסה הגנרית היחידה ברמת AB (זהות תרפויטית) של EpiPen".

לאומי מוכר, סלקום מפסידה

ולסיום, רק כדי שלא תגידו שלא ידעתם, הנה דיווחים שבועיים חשובים שאסור לכם לפספס: בנק 'לאומי' הודיע כי הוא מוכר את אחזקותיה של 'לאומי פרטנרס' בחברת המימון החוץ בנקאית 'מימון ישיר' ל'ביטוח ישיר השקעות פיננסיות'. במסגרת העסקה 19.2% מ'מימון ישיר' יועברו ל'ביטוח ישיר', ובתמורה ללאומי יוקצו 7.2% מביטוח ישיר.

ההיפרדות של 'לאומי' מ'מימון ישיר' הוא גלגול סיבובי סבוך שהיה כורח המציאות, אך משקף תשואה של יותר מ-300% בחמש שנות ההשקעה של לאומי במימון ישיר.

והיו גם הפסדים צורבים: חברת התקשורת 'סלקום' שפרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני של השנה, דיווחה על הפסד של 37 מיליון שקלים ברבעון השני של 2018, הפסד תפעולי של 12 מיליון לעומת רווח תפעולי של 102 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. לדברי החברה, ההפסד נרשם, בין היתר, בגלל הוצאות חד פעמיות, שכללו בין היתר פרישת 200 עובדים וההוצאות הנגזרות מהן, התחשבנות עם 'גולן טלקום' ועוד.

גם בלי לקרוא את השורות הבאות בדו"ח המבהירות כי מנגד הרוויחה 'סלקום' כספים שלא במסגרת הרווח למנוי סלולרי (שעמד על קצת מעל 50 שקלים, למקרה שתהיתם), אנו עדיין לא במצב המביע דאגה לענקית התקשורת הסלולרית הישראלית.

Inner 620/130

כתיבת תגובה