לאור הרחבת המערכה בצפון והתרחבות מתווה הפיצויים דנה ועדת הכספים בצרכים החדשים | בדיון אמר יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר: "נעשה מאמץ לפרסם את התקנות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, כדי שנוכל להיות שבוע אחרי בוועדת הכספים, והעסקים יוכלו להתחיל לדווח"
שי קליין 29.10.2024ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, מקיימת הבוקר דיון מעקב אחר מתווה הפיצויים בעקבות מצב הלחימה והיערכות הממשלה למתן פיצוי, וכן בהצעה לסדר בנושא 'הצעת הרחבת מתווה הפיצויים הממשלתי לעסקים בצפון הארץ לאור הרחבת מעגל האש'.
יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר הציג בפתח הדיון את הרחבת מתווה הפיצויים המתגבש לאור הרחבת המערכה בצפון: "לגוף המתווה – מבחינתנו כל אזורי ההתגוננות שקיבלו עד עכשיו, יישובי גולן צפון, גולן דרום, גליל עליון, קו עימות, הם כולם ימשיכו לקבל מסלול מחזורים מסלול מלא. בנוסף התווספו אליהם חלק מהקריות – אתא, מוצקין, ביאליק וים, לגביהם היו הנחיות מחמירות יותר באזור המפרץ, גם הם יכנסו למסלול מחזורים החל מהראשון לספטמבר. לקחנו את הישובים לפי המדרג שפיקוד העורף נתן להם הנחיות מחמירות יותר".
"ההנחיות היו מאוד מורכבות, היינו צריכים מתווה מדורג כדי לתת לכולם מענה, לכל יתר אזורי ההתגוננות, יתר אזור המפרץ, כולל חיפה, גליל מרכז ותחתון כולל טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים, יקבלו מסלול הוצאות מזכות לחודשים ספטמבר אוקטובר, שגם הוא נותן מענה משמעותי".
"לגבי סד הזמנים – מבחינתנו נעשה את כל המאמצים, התקנות מורכבות יותר מפעמים קודמות, יש מדרג וזה מורכב לכתיבה, נעשה מאמץ לפרסם את התקנות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, כדי שנוכל להיות שבוע אחרי בוועדת הכספים, והעסקים יוכלו להתחיל לדווח".
בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "הממשלה עדיין לא קיבלה החלטה על הפיצויים, המפה של מעגל המלחמה השתנתה לצערנו ולא לטובה, וכאילו אנחנו עומדים מהצד, לא מאריכים את המועדים, לא דנים בישובים השונים שנמצאים במצב שונה מזה שהיה קודם, לכן החלטנו לקיים את הדיון. במקביל קיבלתי מכתב מח"כ פרקש וחברי כנסת, לעניין הצעה לסדר להרחבת מתווה הפיצויים. במקביל, יצאה אתמול בלילה הודעה על מתווה חדש מצד משרד האוצר, עדיין לא הוגשו תקנות. אני שמח שלפחות שיש מתווה, ביקשנו בדיונים קודמים שיובא מתווה, הממשלה לא הביאה, עד שלא היה מנוס מלקיים דיון, נצטרך לדעת לגבי הלו"ז".
ח"כ אורית פרקש הכהן: "במהלך החודשים האחרונים ישראל הרחיבה את המערכה, ואזורים רבים בצפון הארץ שלא היו חלק מהמערכה נכנסו אליה, ישובים רבים באזורים האלה לא נכללים במתווה הפיצויים הנוכחי והם גם לא פונו, הם נאלצים להתמודד עם המצב ללא כל מענה כלכלי מצד המדינה. עכו, הקריות, הדבר הזה מחייב את הדיון הזה. באורח פלא, יום לפני הדיון הוציא שר האוצר הודעה, והזדרז להודיע שהוא הולך לטפל בזה. למה מגיעים רק עם הודעה לעיתונות ואין עדיין נוסח תקנות? הכל מאוחר מידי, למה מחכים שתסתיים תקופה? אנחנו יודעים שגם בחודש הקרוב מצבם הכלכלי לא ישתפר".
כאמור, יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר הציג בפתח הדיון את הרחבת מתווה הפיצויים המתגבש לאור הרחבת המערכה בצפון: "לגוף המתווה – מבחינתנו כל אזורי ההתגוננות שקיבלו עד עכשיו, יישובי גולן צפון, גולן דרום, גליל עליון, קו עימות, הם כולם ימשיכו לקבל מסלול מחזורים מסלול מלא. בנוסף התווספו אליהם חלק מהקריות – אתא, מוצקין, ביאליק וים, לגביהם היו הנחיות מחמירות יותר באזור המפרץ, גם הם יכנסו למסלול מחזורים החל מהראשון לספטמבר. לקחנו את הישובים לפי המדרג שפיקוד העורף נתן להם הנחיות מחמירות יותר".
"ההנחיות היו מאוד מורכבות, היינו צריכים מתווה מדורג כדי לתת לכולם מענה, לכל יתר אזורי ההתגוננות, יתר אזור המפרץ, כולל חיפה, גליל מרכז ותחתון כולל טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים, יקבלו מסלול הוצאות מזכות לחודשים ספטמבר אוקטובר, שגם הוא נותן מענה משמעותי".
"לגבי סד הזמנים – מבחינתנו נעשה את כל המאמצים, התקנות מורכבות יותר מפעמים קודמות, יש מדרג וזה מורכב לכתיבה, נעשה מאמץ לפרסם את התקנות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, כדי שנוכל להיות שבוע אחרי בוועדת הכספים, והעסקים יוכלו להתחיל לדווח, זה בכלליות".
"לגבי מתווה נובמבר דצמבר, ההנחיות של פיקוד העורף עדיין משתנות, לא נוכל לדעת מה המצב עד שנראה את הנחיות פיקוד העורף לחודשים האלה, אני מציין כי גם הדיווח יפתח רק ב-15 בינואר".
ראש עיריית קריית מוצקין, דוד אבן צור: "אם הייתי יודע שזה המתווה, הייתי אולי חוסך הגעה, אני מברך על המתווה, הוא יסייע לנו".
ח"כ ינון אזולאי: "אם תגיע לחיפה תראה את העסקים שם סגורים, אפשר לתת להם הוצאות מזכות, לא בטוח אם זה יסייע להם. קח את אולמות האירועים שם, נסגרו, גם חברות ההפקות שהבטחנו שנטפל בהם וזה לא קרה. תיירות, הטיסות. גם מעונות נסגרו, אנשים לא הלכו לעבודה, צריך לתת מתווה עבורם. לגבי קריית חיים וקריית שמואל, אמא שלי גרה בקריית שמואל, פגיעה ישירה הרסה שם 2 בתים, כביש מבדיל בין קריית שמואל לקריית ים. הן אמנם שכונות בתוך חיפה, דיברתי עם כל דרגי העירייה, אני לא אומר לך מי אמר להם בפיקוד העורף לעירייה שיתנו לבד את ההוראה שלא ילכו ללימודים, כי יש לנו בעיה עם האוצר. קריית שמואל וקריית חיים היו באותו מקום עד לפני סוכות. הם שומעים את האזעקות של קריית ים והעסקים פועלים באותה צורה, סגורים".
מצלאוי השיב לדברים: "אני כופר באמירה לגבי פיקוד העורף, לגבי השכונות בחיפה, מה לעשות שהגבול הזה גם אם הוא קטן מבחינת המרחק, ההנחיות של פיקוד העורף הן שונות, וההנחיות שבתי הספר שם יהיו פתוחים. יש הבדל גדול בין קו העימות למצב בחיפה, אפשר להסכים על זה. חיפה נכנסת למסלול הוצאות מזכות, שנותן פיצוי משמעותי מאוד. פיקוד העורף עשה הבחנה, בגלל שהיה ירי ממוקד לאזורי הקריות שציינתי, שם נשארו ההנחיות מחמירות במצב כתום לאורך תקופה אורכה בהרבה מחיפה, זו הסיבה".
יוסי נבעה, ראש עיריית טבריה: "המלחמה בטבריה מעל שנה, חיבקנו את המפונים וקלטנו אותם, הם הגדילו לנו את העיר, בהתחלה אתה לא מבין שכל העסקים שלך נפגעים, כי אם הם התרגלו שאדם בא ליומיים שלושה וקונה מה שצריך, היום זה לא אותו דבר. המלחמה שלנו כלכלית, האכזבה שלי שאנחנו מתייחסים למשווה של אם היו יותר טילים או לא. ברגע שסגרו את החופים מצד פיקוד העורף, זה גזר דין מוות לעיר. אצלנו העיר הייתה ריקה בסוכות כאשר המלונות באילת היו מלאים. אני מסתכל על העסקים ואין לי תשובות, אני פונה למשרד ושר האוצר, אמרתי בואו תעזרו. אני מבקש החלטת ממשלה חד ערכית על טבריה, בלי קשר למצב הביטחון, מעבר לזה שצריך לתקן את הליקוי של ספטמבר אוקטובר ולתת מסלול מחזורים. יש לנו משפחות שישנות לי מקלטים, 40 אחוז מהאוכלוסייה ללא מיגון, 87 אחוז ירידה לעסקים הקטנים וזה רק עד אוגוסט. גם בכרטיסי האשראי עשרות אחוזים ירידה לכלל העסקים".
ח"כ חמד עמאר: "אני לא מצליח להבין את התפיסה, כל הצפון במלחמה, מה ההבדל בין הישובים? כשיש ירוט מעל קריית אתא, גם בקריית חיים שומעים, גם בשפרעם ובטמרה. כל התפיסה שלכם מבדילים בין חיפה לטבריה והקריות זו תפיסה מוטעית. כמה ערים תיירות יש בארץ כמו טבריה? עיר שקורסת. אנחנו צריכים ללכת לשינוי תפיסה כללי בנוגע לצפון. העסקים קורסים, אף אחד לא ילך למסעדה בקריית חיים שיש יירוט מעל קריית אתא".
אלי דוקורסקי, ראש עיריית קריית ביאליק: "אנחנו שמחים לשמוע את הבשורות לגבי הקריות, אנחנו מ-22 בספטמבר במלחמה, העסקים ריקים מאדם, אנשים יוצאים רק לדברים ההכרחיים, גני הילדים סגורים, מעונות יום, כתוצאה מהגבלות פיקוד העורף. אנשים שילמו שכר עבור המסגרות, עבור מעונות היום, מרבית המסגרות למעט המתנסים לא החזירו להם את הכסף, צריך להיות החזר מצד העסקים שיקבלו את הפיצוי, יש לדאוג לכך. רשתות המתנסים שהחזירו כסף להורים עבור מעונות וצהרונים נאלצו להוציא עובדים לחל"ת, חלקם לא מגיעים לזכאות בגין 30 יום".
ח"כ ולדימיר בליאק: "בתחילת המלחמה התגייסנו כולנו והגדלנו את מתווה הפיצויים משמעותית, עשינו את זה כדי שכשיתנו ההוראות ניתן יהיה להתלבש על המתווה ולתת וודאות לעסקים, לא לפרסם בסוף אוקטובר מתווה, אלא כבר בסוף ספטמבר לתת וודאות לעסקים. היה פה דיון לדעתי בסוף יולי, שאל אותי מנכ"ל משרד רה"מ מה אני רוצה לצפון, אמרתי שמתווה רחב ל-30 קילומטר, הוא הסכים אותי, הלך ומאז לא חזר. אנחנו לא יכולים להתבסס רק על הוראות פיקוד העורף, הפעילות העסקית אינה רק לפי ההוראות, יש לקחת בחשבון פרמטרים נוספים, מתווה שיתבסס על פעילות עסקית אמתית. חייבים לתת מענה עד סוף השנה. וודאות היא מרכיב מאוד חשוב בעולם העסקי".
רועי כהן, ארגון לה"ב: "אמרתי מראש שברגע שתודיעו על קיום הדיון, יום לפני תצא הודעה של האוצר שהתקנות תכף יגיעו, וזה יוציא את האוויר מהמפרשים שאמור להיות דיון עקרוני. למה פעם אחר פעם מפלים את ציבור העצמאים והעסקים בישראל? יש להם דם שונה? איך מצפים שאותה בעלת סטודיו למחול בקריות שפנתה אלי תסתדר? אנשים שילמו כסף ומבקשים ממנה את הכסף חזרה, היא התחייבה לשכירות, הלוואות, ציוד, ואומרים לה אולי באמצע נובמבר תקבלי משהו. פעם אחר פעם אנחנו מגיעים לכאן ללא תשובות. אין לי מענה למורי הדרך, ההסעות, המפיקים, המלונות, המעונות. אנחנו פעם אחר פעם אומרים לאוצר אנחנו לא קבצנים בשער, אנחנו מביאים לכם את הכסף מהמיסים, בעיתות חירום צריך כפתור אוטומטי, אנחנו במיסים שלנו משלמים את עלויות המלחמה. זה חייב להיפסק. לא יכול להיות ששוב בינואר נגיע לבקש על נובמבר דצמבר. העסקים צריכים לצאת מפה עם וודאות של לוחות זמנים ושל לקיחת אחריות על נובמבר דצמבר".
ישראל מאיר, סגן ראש עיריית צפת: "אנחנו מדברים על עשרות מטחים של מאות רקטות שנופלות על העיר צפת, שמתייחסים במצב כזה להוראות פיקוד העורף זה לא רלוונטי, התיירות בעיר גמורה והעיר מבוססת עליה. תסתכלו על התחשיבים ותראו שלא נכנס שקל לעסקים האלה".
שלומית שיחור רייכמן, ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל: "עמק יזרעאל היא המועצה השנייה הכי גדולה בארץ, 350 אלף דונם, שדה התעופה רמת דוד מטווח ללא הפסקה, אנחנו במלחמה, אנשים חיים במקלטים, זה עמק של תיירות ואנשים לא מגיעים. אנחנו לא נכללים במתווה. העסקים קורסים, עסקים של שנים".
תומר מור, ארגון מסעדנים חזקים יחד: "100 אחוז מהעסקים בצפון חזו ירידה, 70 אחוז ממוצע ירידה, יש גם מסעדות עם 80 אחוז ירידה, לא ניתן בכלל לקיים עסק. פיצויי האוצר מגיעים תמיד מאוחר מידי ומעט מידי, מה על עובדים וחופשות ללא תשלום? ריבית בנק ישראל? אנחנו צריכים לתת התייחסות ולהבין כל אירוע כזה שקורה עכשיו, בו יש ירידה אדירה של תזרים, אגן יציאה מאירוע כזה הוא לפחות חצי שנה ויותר, הנחיות פיקוד העורף הם נטו להצלת חיים ולא מתאימות".
רינה קמני, התאחדות משרדי הנסיעות: "אנחנו במצב של שמיים סגורים, בניגוד למשבר הקורונה בה היינו בצרת רבים, אנחנו מבודדים מהעולם, אנחנו שנה באירוע הזה, ואנחנו דורשים דיון נפרד לכל ענף התיירות והנסיעות, המדינה צריכה לעשות מעבר לכלכלי. יש פה מתווה שמנוק מהמציאות.
היבא אסעד, תושבת מג'דל שמס "האסון הנורא בו נרצחו 12 ילדים הותיר צלקות כואבות בישוב ובכל המדינה, ההשפעה האדירה על המשפחות מתבטאת לא רק בכאב אלא בחיים שהתפרקו. הפגיעה בעסקים ובחקלאות קשה, עסקים חוו ירידה דרמטית בהכנסות, בעלי עסקים רבים איבדו את מקור ההכנסה שלהם, גם התיירות המקומית, שהייתה במשך שנים מקור הכנסה לישוב נפגעה קשות. יש מקרים אמא עם ילדים פצועים, לא מקבל אפילו מימון לטיפול נפשי. אני מבקשת החלטת ממשלה ייעודית לישוב. אנחנו 3 חודשים אחרי האסון, והגיע אלינו רק נציג מתנועת העצמאים, לצערי מי שלא מת מטיל ימות מהמצב הכלכלי והחובות".
ציפי, בעלת מלון בטבריה: "המפונים כבר לא במלונות בעיר, התיירות לא מגיעה לעיר, בטח לא תיירות נכנסת ובטח לא תיירות פנים, זה שלא מכניסים את העיר למסלול מחזורים זה עוול לא נורמלי".
סמנכ"ל משרד האוצר השיב לסוגיות השונות: "לגבי העמקים, הם בתוך המתווה, יש ישובים מסוימים שהוחרגו ממנו ע"י פיקוד העורף, נעשה בדיקה לגבי האזור. לגבי טבריה והצרכים מעבר, אני בקשר עם ראש העיר, ואנחנו בוחנים מה ניתן לעשות ולסייע גם באפיקים אחרים. לגבי מסלול הוצאות קבועות, צריך להבין שזה מסלול שאושר פה בוועדת הכספים והורחב, ונותן מענה הן בהיבט הוצאות קבועות והן בהיבטי עבודה, הוא נותן מענה מאוד טוב לעסקים הקטנים שזה עיקר המצוקה פה, לעיתים מענה טוב יותר ממה שנותנים מסלולי המחזורים. עלו פה שמות של יושבים שונים, חלקם נכללים במסלולים, אני לא רוצה להיכנס לישוב כזה או אחר, הגדרנו את האזורים, אם יש צורך בבחינה נוספת נעשה זאת".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "אני מודה לכל מי שהגיע, נקיים את הדיון לגבי התקנות, אני מבקש שתביאו אותן כמה שיותר מוקדם, הדיון שלנו קצת זירז את האוצר והממשלה, ואנחנו לא רוצים להתעכב".
סמנכ"ל האוצר מצלאוי: "נעשה את כל המאמצים להביא את זה מוקדם ככל הניתן, כדי שלא יהיה עיכוב מהיום שהמערכת נפתחת – עד ליום אישור הוועדה".