הרפתנים עוצרים את החלב; האוצר: "הוכחה לנחיצות הרפורמה"

יצרני החלב הודיעו על הפסקת שיווק החלב למחלבות ממחר בבוקר, במחאה על רפורמת החלב | באוצר תוקפים: "הצעד רק מוכיח עד כמה חיונית פתיחת השוק לתחרות חופשית"

רפת. צילום: shutterstock

ענף החלב בישראל הגיע היום (שני) לנקודת רתיחה, כאשר הרפתנים הודיעו על צעד דרמטי של הפסקת אספקת החלב למחלבות החל ממחר בבוקר. המהלך מגיע כצעד מחאה נגד הרפורמה אותה מוביל שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמטרתה לפתוח את השוק לתחרות ולפרק את התלות ביצרנים המקומיים.

בהודעה רשמית שפרסמו המוחים נכתב כי: "הרפורמה שמקדם שר האוצר תביא לקריסת משק החלב, להכחדת ייצור חלב ישראלי ולהפיכת המדינה לתלויה בייבוא חלב מטורקיה, פולין ומדינות נוספות. זהו לא רק מאבק על ענף, זהו מאבק על גבולות המדינה, על ביטחונה התזונתי של ישראל, ועל עשרות אלפי משפחות שהקימו את חייהן סביב הרפת, היישוב והקרקע".

טלי מדינה מאורים, המנהלת רפת בקיבוץ, הסבירה את המניעים מאחורי ההחלטה לעצור את השיווק: "אני רוצה להגיד על המחסור בחלב במדפים בחנויות, שעד עכשיו הוא לא היה קשור אלינו. הפרה שלי מייצרת כל יום. היא לא יודעת לעצור כשיש ראש השנה והיא לא יודעת לעצור מסיבות אחרות". לדבריה, המחאה נובעת מתסכול עמוק מול צעדי האוצר: "אם יש מחסור על המדפים, הוא לעולם לא יהיה קשור לרפתנים, חוץ מעכשיו, כי אנחנו עכשיו בכזו רמה של תסכול וכזה כעס מול הרפורמה הזו שאנחנו באמת, אנחנו לא אנשים של מלחמות ועכשיו באמת דוחפים אותנו לקצה, ואנחנו רוצים לעצור את שיווק החלב".

מנגד, במשרד האוצר הגיבו בחריפות רבה לאיומים, ורואים במהלך הוכחה ניצחת לכך שהשוק הנוכחי פועל בצורה המעוותת את הכלכלה ופוגעת בצרכנים. גורמים באוצר מסרו כי: "האיום שהשמיעו נציגי ענף החלב להפסיק את ייצור החלב בישראל מהווה תמרור אזהרה חמור לציבור. איום זה מוכיח עד כמה מסוכן המצב הקיים, שבו ביטחון המזון של אזרחי ישראל מופקד בפועל בידי מונופולים ושוק מתוכנן, מצב שמותיר את אזרחי המדינה כבני ערובה של ממש".

באוצר מדגישים כי צעדי הרפתנים מחזקים את עמדת הממשלה לגבי הצורך הדחוף בשינוי מבני. לפי המשרד, "התנהלות זו אינה אלא הוכחה נוספת לכך שהרפורמה שמקדם משרד האוצר במשק החלב, שמטרתה פתיחת השוק לתחרות חופשית, ייעול הענף והפחתת יוקר המחיה, היא הכרחית וחיונית למשק הישראלי ולביטחון המזון של אזרחי המדינה". גורמים בכירים בשוק העריכו כי למרות החשש ממחסור בטווח הקצר, המהלך עשוי להאיץ את תהליכי הייבוא ולהוריד את כוח המיקוח של המגזר היצרני המקומי, שכן האוצר נחוש לקדם את פתיחת השוק למדינות נוספות כגון פולין וטורקיה כדי להבטיח את רצף האספקה ומחיר תחרותי לציבור.

כתיבת תגובה